Kiemelt hírek

  • Aki világgá ment Gigére…
    Nem oly régen, amikor a történetem utolérte Dani bácsit, Erzsi nénivel már Gigén lakott a Kadarka utcában. Honnan jöttek el, nem mondták, hogy miért nem mentek tovább, azt sem…. Házuk kertre nyíló kódis állásos parasztház lett, tornáccal, pitvarral és tiszta szobával. Ránézésre megállt benne az idő, amihez gyűjtötték a sajátjukat is rendesen. Az ámbitusra felnővő trombitafolyondár már bekéredzkedett és kezdte betakarni a tiszta udvar, rendes ház tábláját… Ezt egészítették ki a Csótár Dániel és felesége kiírással…
  • Piros szegfű a puskacsőben
    A portugál hadsereg 1974. április 25-én megdöntötte az akkor dr. Marcelo Caetano vezette, 1926 májusa óta fennálló ún. nemzeti diktatúra rendszerét. A változás jelképe a piros szegfű volt, melyet gyermekek, fiatalok helyeztek el a forradalmat végrehajtó katonák puskái csövébe. Ez az esemény nagy jelentőséggel bírt akkor nem csak Európában, de az egész világon. Ez volt a "szegfűk forradalma".
  • A szabadságharc tavaszi hadjáratának első szakasza
    A Hunhír.info március 11-ei számában áttekintettük a Bem József tábornok vezette erdélyi hadsereg dicsőséges hadjáratát 1848 decembere és 1849 márciusa között, mely végül Erdély szinte tejes területének felszabadítását eredményezte.
  • A “bűnös” Jézus. Mit jelent a kereszt?
    Csak egy útja volt annak, hogy megtörettessék a bűn átka, a bűn zsoldja, a halál. A kereszt annak a jelképe, hogy bár az ember elhagyhatja az Istent, de Isten soha nem hagyja el az övéit. A második csodálatos dolog, amit fel lehet fedezni a kereszt alatt: Isten hűsége. Fontos lehet még: a keresztnek két szára van. Az egyik felfelé mutat (vertikális), míg a másik vízszintes (horizontális) irányba vezetheti a szemünket, a gondolkodásunkat. Isten és a kereszt alatt állók felé.
  • Júdás Pilátus előtt avagy Pilátus Júdás előtt…
    Jézus kiválasztotta tanítványait, a tizenkettőt tanúbizonyságul az örömhír terjesztésére. Köztük volt egy bizonyos Júdás Iskariótesi, akinek testi-lelki sorsa Istennek az Írásban megjelölt titkával maradt ránk. Róla és Pilátusról szól ez a képzelt passió, amelynek a története bűnben fogant, ezért is mélyen emberi. Írásom olvasásakor legyetek hozzájuk távolságtartóak, így ismerjetek magatokra is és az Istenre.
  • A húsvét feltétele
    Lélekromboló, véres, megrendítő, nagy szenvedélyek és eszmék küzdelmét bemutató dráma, gyász és veszteség elemeit egyesítő és összesűrítő jelenség fogalmi hordozója: Nagypéntek. A húsvét feltétele.