HunHír.info

2019. Kikelet hava 27. nap, Hajnalka napja.

100 éve kezdődött a spanyolnátha járvány

2018. március 13. 06:00
Károlyfalvi József - Hunhír.infoAz 1918-ban már tizenéves nagyszüleim (ekkor nagymamám még iskolás, nagyapám 17 éves honvéd) még az 1970-es és 80-as évtizedben is borzongva emlegették a nagy spanyolnátha járvány emlékét, mely az Osztrák-Magyar Monarchiában is százezrek életét követelte.

Menedék - Atilla

1918. március 8-án Kansasban, Albert Gitchell, egy amerikai katonai szakács magas lázzal, hányással, rosszulléttel jelentkezett az orvosi ügyeleten. Jelentőséget senki sem tulajdonított a szakács tüneteinek, mikor naponta ezrek és ezrek estek el a világháború frontjain. Senki sem gondolta, hogy a szakács megbetegedése, tünetei a világ egészségügye történetének egyik leggyilkosabb betegsége nyitányát jelentheti. Olyan szörnyű pusztítást végezhet, mint az 1347-50 közötti nagy pestisjárvány, mely Ázsiában és Európában közel 50 millió áldozatot követelt.

A betegség rendkívül gyors lefolyású volt: rosszullét, végtagfájdalom, magas láz, tüdőgyulladás, majd halál voltak a stádiumai. Minden bizonnyal az USA-ból hozták át Európába, majd a világ többi részére. Százmilliók kapták el, 20-50 millió közöttire teszik a halálos áldozatai számát. Három hullámban támadott: 1918 tavaszán, 1918 végén, majd 1919 első hónapjaiban. Ekkor Európa lakossága egyébként rendkívül legyengült állapotban volt a háborús nélkülözések, megszorítások miatt.

Az elnevezés valószínűsíthetően onnan eredeztethető, hogy a Nagy Háború résztvevő államaiban, miután tömegessé vált, a háborús cenzúra miatt nemigen lehetett róla írni. Ezzel szemben a semleges Spanyolországban, ahol nem volt cenzúra szabadon írhatott róla a sajtó. Itt a legmagasabb szintig is eljutott: XIII. Alfonz király is megbetegedett, de sikerült meggyógyulnia. Ezért tulajdoníthattak spanyol eredetet az egyébként valószínűleg az USA-ból elindult járványnak.Korabeli kórház. A betegség gyors lefolyású volt


Sajnos a járvány a katonák mellett nők, gyermekek millióit kaszálta le. Érdekes lehet megemlíteni néhány híres áldozat nevét: Guillaime Apollinaire, Egon Schiele, Max Weber, Edmund Rostand. A sor nagyon hosszú lehetne... Sokan viszont túlélték, példaként Mahatma Gandhi, Musztafa Kemál, Erza Pound.

Sajnos a vírust sem sikerült kiirtani, mutációi tovább éltek. Ezek voltak a H1N1, majd a H2N2 vírusok. Sajnos a későbbi évtizedekben szinte évtizedenként jelentek meg, milliós áldozatokat követelve, példaként 1957-ben, 1968-ban. Ilyen volt példaként a hírhedt Hong-Kong-influenza vírus.

Ha már a Nagy Háborúnál tartunk, mindenképp meg kell említenünk az 1918 márciusában indított nagy német offenzívát, melyet, mint a 2. Marne-i csatát emleget a hadtörténetírás.

A „Michael” tervet Ludendorf tábornok dolgozta ki, az antant védelmének mintegy 70 kilométeres szakaszára kétszeres túlerőt: három hadsereget, 6608 löveget, 1070 repülőgépet vontak össze. Bevetették a zsákmányolt összesen 5 tankot, valamint néhány új német tankot is. A német támadás Cambrainál ugyan ért el sikereket a brit erők ellen, de Amiensnél elakadt. A sok áldozatot követelő harcok júniusig folytatódtak.

Jó lenne, ha a ma békében és jólétben élő európai embere levonná a korszak tanulságai, és fejet hajtana a Nagy Háború veszteségei, és a járványok áldozatai előtt is.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat