HunHír.info

2018. Álom hava 18. nap, Csekő napja.

Egymásra nyilaztak a gyerekek a rosseb bakák emlékére Kaposváron

2015. március 23. 07:28
Hunhír.info

Küzdelem közben a fejvédőt ne vedd le, akkor sem, ha úgy érzed, hogy győztél, mert lehet, hogy az ellenfeled másként gondolja! Ezzel intette a küzdőket a főbíró a kaposvári II. Regionális Rosseb Kupán, ahol a baranta művelői mérték össze erejüket és ügyességüket. Főként gyerekek, akiket csikóknak hívnak ebben az ősi magyar hagyományokra épülő küzdősportban.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Fridrik Gábor viszont felnőtt, és amellett, hogy barantás, kardiológusként és rehabilitációs orvosként dolgozik a mosdósi kórházban. Ő egy izzasztó mérkőzés után győztesen vette le a fejvédőjét. Nehéz küzdelem volt, mert jól ismerik egymást az ellenfelével, együtt edzenek. Most vívásban ő bizonyult jobbnak, birkózásban viszont alulmaradt.

– A baranta egy nagyon különleges és szerteágazó sportág. Fiatal, ugyanakkor ezer éves is, mert a magyar harci hagyományokra és népi testkultúrára épül. Több módszert is művelnünk kell, amelyeket eleink használtak. Az övbirkózás például egy olyan virtuskodás, amely a szüreti mulatságok, pünkösdi királyválasztások idejére nyúlik vissza. Innen ered az a mondásunk, hogy legény a talpán, mert akinek a talpán és a tenyerén kívül más testrésze a földre került, vesztett. De a puszta kézen kívül rengeteg történelmi magyar harci eszközt is forgatunk: botokat, szablyát, másfélkezes kardot, reflexíjat, fokost, tőrt, karikás ostort.

Védőfelszerelésben küzdünk, sőt nyilazunk egymásra, nehogy valaki megsérüljön. Ezt a sportot orvosként az egészségmegőrzés miatt is ajánlom, hiszen minden izomcsoportot megmozgat – magyarázta Fridrik Gábor.
Az első világháborús somogyi rosseb-bakák tiszteletére nevezték el a kaposvári tornát, mondta Wilhelm Erik, a Kapos Baranta Egyesület vezetője. Lelkes csapat az övék. A baranta nem kifejezetten hagyományőrzés, hiszen állandóan fejlődik, tette hozzá. A viadalt este táncház zárta, sőt somogyi táncokkal és népdalokkal is melegítettek be az összecsapás előtt.

A 12 éves Papp Bendegúz karikás ostorral a nyakában nézi a küzdelmet. Ő is a csapat tagja, azt mondta, a birkózást szereti a legjobban, mert korához képest termetes fiú. Kötelességünk őrizni a hagyományokat, fűzte még hozzá korát meghazudtoló komolysággal.

A 26 éves Németh Henrik szerint, aki a 80 kiló felettiek súlycsoportjában megnyerte a birkózást, a baranta művelői nem egyszerű hagyományőrzők, akik kiválasztanak egy korszakot, és korhű ruhákba öltöznek. Őket nemcsak ez köti össze, hanem közösséget alkotnak. Gyakran más programokat is szerveznek, például közösen mennek kirándulni, hogy ezzel is erősítsék az összetartozásukat.

sonline.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Lélekből Jövő Jövő - Zöld - Határidőnapló 2019 - RegélőLélekből Jövő Jövő - Zöld - Határidőnapló 2019
Könyv - Bolti ár: 5 490 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
18% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat