HunHír.info

2018. Enyészet hava 14. nap, Berke napja.

Macedón gesztenye és magyarságtudat

2005. január 07.
G. Kirkovits István

A megfélemlített délvidéki magyarok a körülményekhez képest megpróbálnak megmaradni szülőföldjükön. A jobbára magyarlakta településeken ez könnyebben megy, mint másutt, s nem véletlen, hogy ezek a falvak egy-egy kicsi szigetet képeznek a szláv rengetegben. Igaz, a rendőr is legfeljebb csak beszél magyarul, a boltost, a kocsmárost leginkább a haszon érdekli, de az olyan központi fórumokon, mint például a cukrászda, vagy az italbolt, mindig előjönnek a nemzetiségi kérdések. Ha aztán véletlenül előkerül egy hegedűs, bőgős, vagy cimbalmos, s emelkedik a hangulat, akkor bizony előfordul, hogy a tompa fényű lámpákkal megvilágított helyiségből kiszűrődik az utcára a Kossuth-nóta.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A valaha jobb napokat megélt kishegyesi ABC előtt gesztenyeárus kínálja portékáját. A felszerelése hasonló, mint amilyennel harminc-negyven évvel ezelőtt az idősebbek Budapesten találkozhattak, a hordó alakú tűzhely megmaradt, csupán faszén helyett gázpalack pörzsöli a nyers őszi finomságot. Kétszáz dinárért körülbelül hatszáz forintért adnak fél litert, s ráadásul tisztítva rakják a láng fölé, így még a pucolással sem kell bíbelődni.

A magyarul beszélő árus elmondja, hogy mily furcsa egy budapestinek, Macedóniából származik a gesztenye, és bizony a szállítás miatt is kénytelen az ottani viszonyok szerint nagyon húzós áron adni a sült csemegét. Az árus nem panaszkodik, sőt, mondhatni inkább bizalmatlan, a megélhetést, a lehetőségeket firtató kérdezővel szemben, leginkább csak azt dünnyögi: hát, megvagyunk. Az ABC egyik fele üres, pár rossz kartondoboz minden ékessége, míg a másikon, ha szegényes választékban is, de azért szinte mindent lehet kapni. Alapvető élelmiszereket, italokat, tisztítószereket, édességet.

A fizetések még hozzánk képest is alacsonyak, a nyomát sem látni már az egykori jólétnek, amikor a szocialista Magyarországhoz képest kapitalista úti célként funkcionált a régi Jugoszlávia. A pénztáros kisasszony is visszafogott, szemmel láthatóan hozzászokott ahhoz, hogy ki tudja, milyen célból érdeklődnek egyesek, ezért jobb, ha ott van a szájon a lakat. Élünk, éldegélünk, elvagyunk mondja csak csendesen. Kérdezem a magyarverésekkel kapcsolatosan, tudakolom, hogy náluk is divat-e a falfirkálás, persze ő csak annyit mond, hogy igen, hallotta, hogy ilyen esetek előfordulnak, és nagyon szomorúnak, fájdalmasnak nevezi azokat.

A kocsmában már többen vannak, köztük fiatalok, elnyűtt arcú idősek. Az asztalokon sörös és boros pohár, mellette erősebb ital kísérőnek, s néhol a mi ízlésünknek kicsit furcsa zaccos török kávé gőzölög. A kishegyesiek ismerik Lavró Tihamért, azt a szabadkai fiatalembert, aki elsőként tárta nyilvánosság elé, hogy magyarsága miatt verték meg, alázták szerb szomszédjai, és hosszú heteken keresztül elcsúfított arcán viselte a szerbek ütésnyomát. Az egyik törzsvendég mondja, hogy szerencsém van, mert látta Tihamért a faluban, s az is előfordulhat, hogy mielőtt visszamenne Szabadkára, betér ide egy-egy parolára. Tihamér jön is, és most már rutinosan nyilatkozik, s ami a legfontosabb: nincs benne félelem.

Eleget szenvedett ahhoz, hogy megerősödjön, s most már végigjárja az általa kijelölt utat. Szidnak persze most is engem, gyalázzák szegény anyámat, s bizony a hatóságok is egyoldalúan bánnak velünk, de úgy érzem, mindezek ellenére itt kell maradni a szülőföldön. Meg kell mutatni a világnak, hogy igen, él és ragaszkodik ősei birtokához a délvidéki magyarság, és soha nem fogja hagyni, hogy elűzzék, eltapossák.
Mint megtudom, mások is vannak az italboltban, nem csak helybeliek, és természetesen a messzebbről jött ember mindig bátrabb, hiszen ha valami gond van, ő szedi sátorfáját, a helyben lakó pedig ott és egyedül marad. Érdekes, hogy mégis helybeliek, más településről érkezettek, amikor a magyarságról van szó, vérmérsékletük függvényében a ragaszkodást, a csendes ellenállást jelölik meg legfontosabb feladatnak. Ők csak élni akarnak, úgy, ahogyan természetes, ahogy törvényszerű: hogy használhassák a nyelvet, hogy kitűzhessék a zászlót, ami az övék, s hogy azért ne bánthassa őket senki sem, mert magyarok, mert őshonosok, és mert nem más szerb tartományból szalasztottak.

A mindennapi diszkriminációt megélik, hiszen jelen van a hétköznapi- és a közéletben egyaránt. Az egyik vendég meséli, hogy az idetelepített szerbek a szűkös álláslehetőségek ellenére is munkához jutnak, és természetesen a fizetésük is magasabb, mint az őshonos magyaroké. Ennek ellenére a Délvidék él, és a magyarok nem alkusznak. Reménykedve tekintenek a kettős állampolgárságra, mert úgy érzik, erre mindenképpen szüksége van a szülőföldjén megnyomorított magyarnak.

2004. november 01.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat