HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

A harcos dakota

2007. december 30.
Molnár Tamás - HunHír.Hu

Mottó: „Ha egy görényt hurcolsz magaddal, előbb-utóbb el kell döntened, hogy ő ül a válladon, vagy te vagy az ő seggén.”

Menedék - Atilla

Imádom a jól odamondogató dakotákat. Szeretem a színes fejdíszt, az öv alatt függő skalpokat, a harci bárdok suhogását és a békepipa átható illatát. Különösen izgalmas a bölénycsordák üldözése, és a hatalmas medvékkel való irdatlan birkózás. De a legszebb talán a komacsok szívatása. Az, amikor a totemoszlop tövében, a nagy fehér varázsló füstjének védelmében, hangos csatakiáltások közepette elküldhetjük őket a picsába. (Csak nehogy jöjjön közben az erdőkerülő misszionárius!)

Most, akár a szétguruló üveggyöngyöket szedjük össze és vizsgáljuk meg, hogy miben is rejlik ennek a nagyotmondó, tüzes víz által inspirált dakota PR-nek a jelentősége. Nehéz ezt néhány keresetlen szóban megfogalmazni. S nemcsak azért, mert a dakota bölcselet technikája önmagában véve is oly lenyűgöző, hogy arra nincs szó! (Vagyis van, mert ez a szavak mögé való elbújás a módszer igazi lényege.) Eladni, meghatározni, földbe döngölni valamit vagy valakit kíméletlenül és frappánsan, néhány sallangmentes, ám tökéletesen homályos példával, illetve definícióval –nos ez maga a megfoghatatlan, a meghatározhatatlan verbális csodafegyver. A politikai harc egyik legősibb, ám annál hatékonyabb eszköze.

Most lássunk néhány aktuális és remek példát mondanivalónk bemutatására.
Itt van máris egy valódi rövid gyöngyszem, vagyis: ÉRIK A DEMOKRÁCIA!
Miközben nem sikerült a komacsok rezsimjének alkotmányos megbuktatása, tovább tombol a rezervátumban kiépült neoliberális diktatúra. Itt, ahol tüzesvizet vedelő apacsokkal veretik szét a békés tüntetőket, megfélemlítik a sztrájkolókat, titkosszolgálati módszerekkel fojtogatják a dakoták képviselőit, no itt tényleg a hülyeség érik inkább, mint a demokrácia. A fenti mondatot nyugodtan behelyettesíthetnénk ezért más dakota bölcseletekkel, mint például: -A háború és a vérszerződés között, csak az a különbség, hogy a vért hányan adják össze! Vagy: -A harci dísz legtöbbször eltakarja a félelmet! Esetleg: -Bármit kötsz egy döglött ló elé, az is döglött marad. (Ha eléfogod, akkor is!) Netalán: -Osztozkodj okosan. Ha mindenkié a siker, akkor tiéd a hatalom! Vagyis máris látható, hogyan érik ez a fránya, narancsízű dakota-demokrácia.

Másik rendhagyó példánk a következő: A NÉPSZAVAZÁS EGY ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁS LESZ! A tavalyi kerületi választások, az utcai harcok és ultimátumok után ez talán egy kicsit nevetséges. Ezért például ezt az előrehozott választási kamut mondhatnánk úgy is, hogy: -A forró puskacső melege tartja össze a szövetséget! Vagy: -A szövetség egy hamis diadal elhíresztelésekor a legszorosabb! Van pesszimista változat is: -A közös ellenség teljes legyőzése, mindennél jobban meggyengíti a szövetséget! (Ezért nem szabad nagyon győzni!) De van optimista változat is: -Ha te tömöd a békepipádat, azt ellenséged szívja meg! Vagy, más verzióban: -A békepipa parázsló végét is megszívja valaki! Na persze olyan is akad, aki óvatosabban fogalmaz: -Fontos tudni, hogy a korábbi szövetséges skalpja kinek a sátra előtt lengedez! És végül a legtalálóbb aranyköpés: -Három nyíl közül az száll a legmesszebbre, amit már kilőttek!

Lássunk egy újabb példát a korlátlan dakota bölcseletekre: RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT VAN MAGYARORSZÁGON! MAGYARORSZÁGON MA DEMOKRÁCIA NÉLKÜLI TÖBBPÁRTRENDSZER MŰKÖDIK! Most tekintsünk el attól az apró szépséghibától, hogy ennek az antidemokratikus rendszernek egyik fő és emblematikus oszlopa a dakota-párt, és azt is mellőzhetjük, hogy rendkívüli állapot esetén ideje lenne már kivonulni a komacsokkal közös sátorból. A fentiekben kifejtett mélyenszántó gondolatok tehát azonnal becserélhetők, mondjuk: -Ne kínálgasson békepipát az, akinek vizes a dohánya! Esetleg: -Versenyezni a széllel nem reménytelen, csak szembe kell haladni vele! Ha mindezt tovább akarjuk bonyolítani: -Nem baj, ha nem a te lovad a leggyorsabb, csak arra ügyelj, hogy mindig te legyél az üldöző! De mondhatjuk azt is: -Az ellenséget addig nem győzted le, amíg nem áll a síremléke! Annak viszont, aki egy kicsit bátortalan, a következő jó tanács adható: -Gyorsan megbizonyosodhatsz arról, hogy az előtted guggoló harcos rejtőzködik, vagy csak a dolgát végzi!

A következő idézetünk is mélyenszántó: A HATALOM MEGERŐSZAKOLJA A GAZDASÁGOT, VAGYIS NEM A DISZNÓK TAKARÍTJÁK KI AZ ÓLAT! Ebben a nagyformátumú bölcseletben nem szerepel ugyan, hogy a komacs és dakota vének tanácsa közösen lopja el, és árusítja ki a rezervátum maradék kincseit az apacsoknak, de sebaj. Értelmezzük másképpen a hallottakat: -Az üveggyöngy csak akkor jó vásár, ha neked is van már rá vevőd! Vagy: -Jó varázslónak mindig több az ötlete, mint a betege! Netalán: -A legnagyobb skalp is összeszárad idővel! Vagyis: -Nem erőszak a disznótor, legfeljebb a disznónak! Persze itt is marad egy remek végkövetkeztetés: -Minden harcot elutasítunk a győzelem után!

A dakota esszencia jól megfogható a következő sorok között is: KELETI – OROSZOS TÁRSADALMAT ÉPÍT A KORMÁNY! MI VISSZAÁLLAMOSÍTJUK AZ EGÉSZSÉGÜGYET! Ezt a pazar megállapítást, lefordíthatjuk a következőképpen is: -Ha nem tetszik a folyó iránya, költözz át a túlsó partra! Rövidebben: -Fával ne olts tüzet! Velősebben: -Csak a lassú ló büdös! Az oroszos visszaállamosításra mondhatjuk még azt is, hogy: -Hátrafelé is lehet rohamozni, csak ahhoz másik ellenség kell! Ezt viszont gyorsan meg kellene tenni, mert: -A porrá zúzott medvehere akkor tesz igazán gyorssá, ha a medve még él! Ha viszont már ez a bölcselet sem használ, akkor vedd figyelembe: -Ha kiröppent a nyílvessződ, akkor a jövőd már elkezdődött!

Végezetül, talán az egyik legszebb és legtalálóbb mondat: A DAKOTA EL VAN HATÁROLÓDVA, ÉS ÚGY IS MARAD! Ez a hatalmas szellemi teljesítmény már a csodás Manitoura emlékeztet. Ezt az üdvözült káprázatot lefordíthatjuk úgy is: -Ha a termékenységi tánc sikerült, már teljesen mindegy, hogy kire hasonlít a gyerek! Vagy: -A magtalan indián a legbüszkébb a fiára! Egy bölcs intelem is hasznos lehet: -Aki parázson jár, az mindig tudja a legközelebbi utat! Ezt lehet ragozni is: -Két szerető között a legrövidebb út az, amin éppen járnak! Ha viszont ez nem igaz, akkor: -Az avas bölényzsír csodákra képes, ha sokallod társad közeledését!

Mielőtt dakota bölcsességeink végére érnénk, ejtsünk néhány keresetlen szót ellenfeleinkről is, mert mint a mondás bizonyítja: -Csak a halott komacs a jó komacs! Nézzünk tehát néhány jellemző komacs vonást: -A komacsok a bölényszart is eladnák a bölénycsordának! Ugyanez csak pepitában: -A komacsok az üres wigwamból is kilopják a takarókat! Ez is lehet fokozni: -A komacsok egy jó skalpért a saját hullájukat is megcsonkítanák! Vagy: -Ha ma leszúrod a komacsot, holnap a fia árulja a kést! Ezt jó tudni, mert: -A komacs csak akkor támad szemből, ha előzőleg többször hátba szúrt! Ez ellen a legjobb orvosság: -Ha lőszert adsz kölcsön egy komacsnak, nagyon fontos, hogy jól célozzál! Ez azért fontos, mert: -Egy élő komacs mindig egy ügyetlen dakotáról árulkodik! Nagyon vigyázni kell, mert: -A komacsok kihalása csak egy ócska trükk! Ezért van aztán, hogy: -Két komacs közül az ostobábbat, mindig találomra választják ki! Vigyázzunk tehát: -Két komacsnál csak egy feleslegesebb van: egy komacs! Ezért: -Ne üsd a komacsot, ha szálka akadt a torkán! Mert: -Az egyetemes értékek csak zsákmányszerzéskor fontosak egy komacs számára! Hát ennyi…
Azért a legfontosabbat soha ne feledjük: -Sajnos komacsból is lehet dakota!

Molnár Tamás
ÚDK

Ui: Külön köszönet a Kis Indiánkönyv két szerzőjének, Naid Samatnak és Jaspers Stingnek a kortalan bölcsességekért. Ja, és persze külön hála az ünnepelt Fődakotának is! Az Ő inspiráló közreműködése nélkül, nem jöhetett volna létre ez a bájos gyűjtemény!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat