HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Ima a kántorért

2005. január 05.
G. Kirkovits István

A holokauszt évének árnyékában nyílt egy kis emlékezési lehetőség a kommunista diktatúrák áldozataira is. A miniszterelnök és a nagyobbik parlamenti ellenzéki párt vezetője is megfogalmazta két diktatúra, vagyis a fasiszta és a kommunista tette történelmünk egyik legszörnyűbb időszakának a XX. századot. Baloldali média-tanácsadóira hallgatván most az ellenzéki vezér is szelídebb húrokat pengetett, mint tavaly, és pártja terror házi megemlékezésén a választmányi elnök célzott arra, hogy a kommunista diktatúra a direkt áldozatok gyermekeit és unokáit is megnyomorította.

Menedék - Pálfi

Fejet hajtván azon százezrek előtt, akiket megöltek, megkínoztak, börtönbe vetettek, kitelepítettek és ártatlanul meghurcoltak, maradjunk-e annál a gondolatnál, amely nemzedékekre kiható embertelenségét villantja fel a kommunizmusnak? Tönkrement életek, meg nem valósítható egzisztenciák, hátrányos megkülönböztetések, kirekesztések és elnyomás a jellemzője annak a néhány tíz évnek, amelyet így utólag sokan hajlamosak az elfogadható jelzővel illetni.

Nemcsak az a megnyomorítás, ha valakinek letépik harapófogóval a körmét, és gumibottal verik talpát, hanem egy életet meghatározó lelki szenvedés, ha a szépreményű ifjú előtt származása miatt marad zárva az egyetem, vagy ha azt tapasztalja, hiába a tudás, mert a másik apukájának a munkásparaszt érdemrendje többet ér minden ismeretanyagnál.

Ki beszél ezekről az elkallódott életekről, az érettségi után segédmunkássá, majd alkoholistává vált emberekről, az országunkból megszökő nemzedékről, azokról, akik a hetvenes évek elején bizonyos ünnepekkor magukkal vitték a nemzeti színű zászlót, s ezért távolították el őket mindenhonnan, s kaptak rendőri felügyeletet? Ki beszél a ministránsról, akit kirúgtak az iskolából, mert a papnak segédkezett, a kántor asszonyról, aki a mise végén elénekelte a Boldogasszony anyánkat, s ezért verték le a veséjét? Ki beszél az ábrándos szemű hosszú hajúról, akibe csak külleme miatt rúgott bele a rendőr?

Senki, mert ők egy szót sem érnek meg, hiszen azt sugallja a mértéktartó visszaemlékező, hogy azért volt itt minden a vidám barakkban, konyhakert, telek, Trabant.

Nos, tisztelt felejtők, lehet, hogy aki befogta a pofáját, és csendesen sunyorgott, az még nyugatra is eljuthatott, de aki egy kicsit bátrabban beszélt a közéleti dolgokról, azt felfogta a drótkerítés, vagy agyonlőtte a határőr. Aki nem lépett be a pártba, akármilyen szakember volt is, ezt valahogyan megérezte, s aki nem balról, hanem jobbról kritizálta a rendszert, azt rendőrapuka és mozgalmi anyuka híján még a nyolcvanas években is véresre verték az őrszobán. Még direkt lázadónak sem kellett lenni, szamizdatot sem kellett készíteni, elég volt egy kocsmai elszólás, s ha valaki rosszkor volt rossz helyen, az megnézhette magát és jövőjét.

Nem hatszázezer áldozat, jóval több ennél. Ötszöröse, hatszorosa, tízszerese talán? És ez a hatalmas embertömeg nem ér meg annyit, hogy egy évben egyszer csak róluk beszéljenek, csak miattuk kongassák meg a harangot.

Egy életet el lehet venni lefejezéssel, és ellehetetlenítéssel. Persze, hogyan értenék ezt azok, akik vagy a régi rendszer akkori talpnyalói voltak, vagy a még folyamatban lévő itthoni koncepciós perek idején valami kegynek köszönhetően már külföldi egyetemeken ismerkedhettek a demokráciával. Amikor nekik megnyílt az út nyugatra, másnak még ott állt a határzár, mást még megfigyeltek, zaklattak, megaláztak, javító-nevelő munkára utaltak a semmiért. Ők a valójában gyászos, kegyetlen és elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan negyvenvalahány év meg nem értett, el nem fogadott és elfelejtett milliói.

2004. február 28.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat