HunHír.info

2018. Napisten hava 18. nap, Viola napja.

Címzett e-mail címe:
Feladó e-mail címe:
Üzenet:

Újvidéki kollégiumot avattak

2016. november 18. 14:22
Hunhír.info

A kollégium mindig közösség, amely nemcsak alvó- és étkezési helyet biztosít, hanem az egyetem idején otthont ad, őrzi és használja a magyar nyelvet, a kultúrát és az identitást, amely összeköt és összetart - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Újvidéken, ahol felavatta a helyi Apáczai Diákotthon új épületszárnyát.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A miniszter örömének adott hangot, hogy bővült a magyar nyelvű felsőoktatási kollégiumi helyek száma abban a városban, ahol a becslések szerint 600-800 diák tanul magyar nyelven valamely felsőoktatási intézményben. Hozzátette, hogy egyelőre itt még nincs túl sok magyar nyelvű tanulási lehetőség, de hamarosan bővül a magyar felsőoktatási intézmények száma, Szabadkán a Szegedi Tudományegyetem nyit kihelyezett tagozatot. Emlékeztetett arra, hogy Szabadkán, Zomborban és Zentán a magyar felsőoktatási intézmények már nyitottak kihelyezett oktatási központokat.

Magyarország szívesen támogatja az olyan intézményeket, amelyek célja a magyar oktatás, a kultúra és az identitás megőrzése. Mint fogalmazott: gratulál azoknak, "akik építik, erősítik a magyar közösséget, mert ebben van a jövőnk, és ha azt tartjuk meg, ami a miénk, akkor gyarapodni is fogunk, és ez a kollégium ennek a gyarapodásnak a jele".

Az Apáczai Diákotthon új épületszárnyának létrehozását a magyar kormány támogatta, és a kollégium fenntartását már az 1999-es alapítástól kezdve segíti. A kollégium egyházi, alapítványi fenntartású.

Kiemelte, hogy az oktatás, a kultúra, a nyelvmegőrzés támogatása mellett Budapest most már gazdasági támogatást is tud nyújtani a délvidéki magyarságnak, a magyar gazdaságfejlesztési programra 50 milliárd forintot különítettek el.

Az emberi erőforrások minisztere aláhúzta: erős magyar érdekképviseletre van szükség a Vajdaságban, Budapest pedig az összefogás pártján, valamint azok mellett áll, akik a legszélesebb körű összefogást tudják megteremteni. Jelen esetben ez a Vajdasági Magyar Szövetség - részletezte a tárcavezető.

Ünnepi beszédében Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak azt kell támogatnia a határon túl, amit az ott élők fontosnak tartanak. Ha pedig a közösség tagjai nem értenek egyet abban, hogy mit kell támogatni, a magyar kormánynak az ott élőkre kell bízni a nézetkülönbségek elsimítását.

A miniszter felhívta a figyelmet a Makovecz-ösztöndíjprogramra, amelynek célja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér megteremtése azáltal, hogy segíti a külhoni magyarok tanulmányait a környező országokban. Elmondta: a program lehetővé teszi, hogy az intézmények egymás között egyezzenek meg, és ne Budapesten keresztül kelljen megvalósítani a kommunikációt.

Balog Zoltán pénteken a szintén magyar diákok számára létrehozott Európa Kollégiumban tart előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, majd Szabadkán Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, valamint Hajnal Jenővel, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyal.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat