HunHír.info

2018. Újkenyér hava 19. nap, Huba napja.

Tompó-egyperces: Tizenkilencesek

2016. május 26. 10:21
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

talmud-250.jpgA testvérnek egyszer egy székely ezt mondta: „Sok a rossz arcú ember ott maguknál Pesten!” Igen, ez ugrott be neki rögtön a minap, amikor a pesti metrón vele szemben megpillantott valakit. Hja, a külső. A nadrág, a zakó, az ing, a testtartás, a kéz- és arcmozdulatok. Ezek mindent elárulnak.

Mindegy, hogy hívják. Történész. Bizonyos szavaktól undorodik. Erkölcs, haza, hit, kereszténység, magyarság, nemzet, vallás. Ezektől elkámpicsorodik, olyannyira, hogy tekintete ilyenkor óhatatlanul is a Hieronymos Bosch pokolról festett képét benépesítőkét juttatja a halandó ember emlékezetébe.

Szóval ez a jóember leginkább csak a magyar ábécé legutolsó betűjét kultiválja. Hogy ezt vajon most származási alapon teszi-e, vagy amúgy egyébként is, végül is lényegtelen. A lényeg, hogy szabadság, egyenlőség, testvériség légyen..De persze csak azoknak, akik szintén ugyanezzel a betűvel kezdik az ábécét.

Ült hát a testvér, aztán azt látta, hogy valósággal fekvő testhelyzetéből feltápászkodik és leszáll. Válltáskájában bizonyára ott hordja elnyűtt, T betűvel kezdődő, egyszavas című könyvét. Vagy valami egyebet atyamesterétől, bár annak szerzője meg L-lel kezdődik, esetleg M-mel. Mindegy, ők is az utolsó betűt szerették legjobban ábécénkből. Hiába, egyet nem lehet tőle elvitatni. Szolidáris az övéivel.

A testvér elmerengett egy pillanatig. Tegyük fel, feltámadna hirtelen az Esti Kornél írója. Vajon belevenné-e őt is e kötete esetleges folytatásába? Dehogyis! – villant át agyán. Alighanem untig elege volt már neki mindazok megörökítéséből, akikkel a múlt század tizenkilencedik évében volt kénytelen találkozni Pesten – nem most meg vele foglalkozni. Egyszóval elege volt a tizenkilencesekből.

Fellélegzett ugyan a testvér, amiért eggyel kevesebb rossz arcú ember utazik tovább a szerelvényen, de az azonban csak nem fért a fejébe valahogyan továbbra sem, vajon miért, hogy a tizenkilenceseket oly sok történelmi kérdés megítélésében máig olyan vakon követik a „népem-nemzetem-hazám” jeligéjűek?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és világegyetem - Grandpierre AttilaLélek és világegyetem
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 125 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat