HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

TGM-nek elgurult a gyógyszere: Prohászka „vértől csöpögő fogú ordas” volt

2015. június 30. 10:34
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

tgm.jpg„Stultitia est morbus animi.” „A butaság a lélek betegsége.” Ez a római szállóige jutott eszembe TGM (Tamás Gáspár Miklós) legújabb agymenését olvasva. Ami nem is akárhol jelent meg, a Heti Világgazdaság legfrissebb számában. Bizonyságául annak, hogy az ugyebár oly intoleráns Magyarországon bármit le lehet írni – büntetlenül.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Mostani agymenése apropóját minapi utazása adta, amit így „örökített” meg benne:

„A minap Belgrádból utaztam Budapestre. Az összesen két kocsiból álló szerelvényre fölszállt mintegy kétszáz afgán menekült. A vonat valahogy elindult, a menekültek fegyelmezetten és feszülten hallgattak, a fehér utasok ijedten és feszülten néztek ki az ablakon. Szabadkán a szerb határőrség leszállította a menekülteket, akik némán rohantak ki a vasútállomás kapuján. Köztük nyolcvanon fölüli, törékeny asszony, a gondjára bízott három, mintegy ötéves kisgyerekkel, minden holmijuk egyetlen apró, műanyag zacskóban. Neki a mezőnek, az akácosnak, a „zöldhatárnak”. Kelebián fölszállt az állig fölfegyverzett magyarországi határrendőrség (többen voltak, mint a megmaradt pár fehér utas), szimatoló óriás farkaskutyák, csomagokat szétszedő vámosok, hosszú percekig vizsgált útlevelek, „hová utazik?”, a Ceauşescu-korszak hangulata.”

Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár. Legfeljebb annyi, az ember úgy van TGM-mel, hogy ha legújabb firkálmányát olvassa, azt hiszi, lejjebb már nem süllyedhet a következőben. Pedig nemcsak süllyedhet, süllyed is. Ugyanis a továbbiakban ezt olvassuk tőle:

„Nemcsak a magyarországi egyházak állnak ki az olyan holdra vonító, vértől csöpögő fogú ordasok mellett, mint Prohászka Ottokár, hiszen a román ortodox (görögkeleti) egyház tiltakozik a Vasgárda törvényi elmarasztalása ellen, s a szerb püspökök is ünneplik a csetnik vezér, Draža Mihajlović rehabilitálását (aki persze érzékeny szívű liberális filantróp, ha a nagy tudású Hóman Bálinthoz hasonlítjuk, akit az MTA… de hagyjuk ezt, unom már én is).”

Legjobb tudomásom szerint e szavakkal, mint TGM, még nem minősítették azért Prohászkát. Hasonlókkal igen, de ilyen durvákkal nem. Vagy ha mégis, csak 1919-ben. Amikor a Lenin-fiúk, a népbiztosok valóban „vértől csöpögő” beszédeket tartottak, s aztán kezüktől tényleg vér csöpögött mindenütt, ahol csak megfordultak. Úgyhogy TGM szövege engem valahogy egyenesen Szamuely Tiboréra emlékeztet, aki 1919. április 20-án ezeket mondta:

„A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!

Aligha szükséges szisztematikus filológiai analízis ahhoz, hogy megállapítsuk TGM és Szamuely szövege rokonságát. Csak az a tragédia, hogy TGM mindezt egy olyan orgánumban hirdeti, ami azért jobb időket is megért. De vajon meddig?


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ön-Tér-Kép I-II - Jelenczki IstvánÖn-Tér-Kép I-II
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat