HunHír.info

2018. Jégbontó hava 21. nap, Réva napja.

Nemzeti kultúráról beszélnek a gyökértelenek?

2015. január 23. 11:20
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

kultura.jpgRáadásul látszólag időnként liberalizmusellenes húrokat megpengetve. Azonban nincs hiány eközben a hamis hangokból. Ugyanis a polgárpukkasztás magasiskolája, hogy ők beszélnek olyan művelődéspolitikáról, ami nem a „konc- és díjleső haverok légióit” hozza helyzetbe. Hanem kiket? Netán a nemzeti kultúrára valamit is adó művészeket?

Magyar Menedék - Migránsokk

Ez a kérdés merül fel a Néphazugság tegnapi számának egyik cikke alapján (Vári György: Táborokba zárva), amelyben ezt olvasható:

»Nem az a baj, hogy „megosztott” a magyar kultúra, hanem hogy miről és milyen színvonalon vitatkozunk, miközben a műveltség szerkezetének olyan átalakulásai zajlanak, amelyek az egész magyar kulturális tradíció státuszát kérdőjelezik meg anélkül, hogy ezt a humán közoktatás egyáltalán észrevenné.

A megoldás a magyar liberális álláspont szerint az, hogy az állam ne szóljon bele, talán egyáltalán ne is adjon pénzt az egészre, ha valakinek kultúra kell, vegyen magának olyat, amilyet akar, és kész. Ha úgy gondoljuk, hogy a nemzeti kultúra folytonosságának és hozzáférhetőségének biztosítása nem közérdek, akkor persze ezt is lehet. Ha viszont hiszünk még valamelyest a nemzetben, mint kulturális közösségben és az „esztétikai nevelés” lehetőségében, akkor mindezt mégsem gondolhatjuk komolyan. Akkor klientúrák helyett intézményeket kell építenünk, kultúrpolitikai preferenciákat kell szembeállítanunk egymással és nem a konc- és díjleső haverok légióit.«

Eszerint tehát ha „valamelyest” adunk még a nemzetre, akkor irányítaniuk kell az arra illetékeseknek kultúráját. Gyönyörű, nemde? Csak hogy mégis kiknek? Nem célunk, hogy most sorra vegyük, a jelen kormány kiknek mire ad támogatást, de hogy olyanok akarjanak lassan százéves történelmükkel kioktatni, kik legyenek a kultúra „építő”-i, akik zsigerileg gyűlölik igazi nagyjainkat, finoman fogalmazva is a polgárpukkasztás magasiskolája.

Vagy talán mégsem így van? Készségesen el fogjuk hinni nekik, hogy nem, ha egy Nyirő József életét és pályáját megörökíteni hivatott művészfilm támogatását fogják óhajtani és támogatni. Addig azonban marad a címadó kérdés.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Visszatért - Trianon és a revízió - Zetényi Csukás FerencVisszatért - Trianon és a revízió
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat