HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Rohadjon rájuk a műanyag lakat - a 2006-os rendőrbűnözők

2015. január 13. 17:05
Hunhír.info

Hónapokig parancsnoki döntés miatt nem indult fegyelmi eljárás a 2006. őszi rendőri intézkedések miatt - mondta egy tanú a volt rendőri vezetők ellen folyó büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken kedden.
Az egyik vádpont szerint Dobozi József dandártábornok, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője felelős azért, mert nem indultak meg rendőrök ellen a szükséges fegyelmi eljárások a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban.

Menedek - Engdahl

Hónapokig parancsnoki döntés miatt nem indult fegyelmi eljárás a 2006. őszi rendőri intézkedések miatt - mondta egy tanú a volt rendőri vezetők ellen folyó büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken kedden.
Az egyik vádpont szerint Dobozi József dandártábornok, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője felelős azért, mert nem indultak meg rendőrök ellen a szükséges fegyelmi eljárások a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban.

A Rebisz fegyelmi alosztályának vezetője kedden tanúként azt mondta: a szokásos eljárás az volt, hogy ha a katonai ügyészség meggyanúsított egy rendőrt, akkor a rendőrség fegyelmit indított ellene, amelyet nyomban fel is függesztett, majd a büntetőeljárás kimenetelétől függően zárt le. A 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban azonban eltért ettől a gyakorlattól a Rebisz; amikor ősszel a katonai ügyészség több intézkedő rendőrt meggyanúsított, még nem indult fegyelmi eljárás, csak akkor, amikor már vádat emeltek - tette hozzá.

A tanú közölte, ezt szóvá tette feletteseinek, akik azonban arról tájékoztatták, hogy egyelőre parancsnoki döntés miatt nem rendelnek el fegyelmit.

A tanú beszélt arról is, hogy akkoriban érzékelhető volt a közvélemény nyomása, és 2007 tavaszán a sajtó már írt fegyelmi eljárásokról, amelyek azonban ismeretlenek ügyében indultak, ami szerinte képtelenség.
Az eljárás adatai szerint azon rendőrök ellen sem indult fegyelmi eljárás, akiket meggyanúsítottak, de később megszüntették ellenük a büntetőeljárást, holott a fegyelmi felelősség vizsgálata indokolt lehet olyan esetekben is, amelyekben nincs vagy nem állapítható meg büntetőjogi felelősség.

Egy másik tanú, aki a Rebisz fegyelmi alosztályán dolgozott a vádbeli időszakban, a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy a vezetők nem merték felvállalni az akkori helyzetből fakadó döntéseket, talán mert a 2006. őszi eseményekre hasonlóra addig nem volt példa. Egy ideig az volt az álláspont, hogy ezekben az ügyekben rendőr ellen nem indul fegyelmi eljárás - jelentette ki.

A 2006. őszi események miatt megvádolt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány és tucatnyi társuk büntetőpere bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, valamint a szeptember 19-21. között és október 23-án Budapest utcáin történtekkel kapcsolatban 15 pontban emelt vádat. Ezek szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú büntetőper 2013 őszén kezdődött, összesen mintegy száz tanú meghallgatása várható.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat