HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Hárman a rácok között

2007. június 10. 19:37
HunHír.Hu

A nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok javára is módosítanák a választási törvényt a Vajdaságban. A szerbiai tartomány parlamentjében a mandátumok egytizedét a kisebbségeknek tartanák fenn, ami a helyi magyar politikai erőknek egyéb hasznot is hozna.

A vajdasági magyarok országos kisebbségi önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke közölte: a Vajdasági Magyar Szövetség részvételével működő vajdasági kormánykoalíció a készülő módosítással a nemzeti közösségek arányos tartományi parlamenti képviseletére vonatkozó alkotmányos előírást kívánja átültetni gyakorlatba.

A módosítás a 120 tagú újvidéki parlamentben a pártlisták alapján kiosztott 60 mandátum számát 48-ra csökkentené - a képviselők másik fele egyéni körzetekből kerül ki -, s a felszabaduló 12 képviselői helyet biztosítaná a kisebbségeknek. A vajdasági magyaroknak 3, a szlovák és a horvát kisebbségnek 2-2, további öt kisebbségnek pedig 1-1 hely jutna.

Józsa László azonban hozzátette: teljesen arányos képviseletre nincs igazán lehetőség, s bár a magyarok esetében a három hely "alulreprezentáltságot” jelent, saját erőből is képesek képviselőket juttatni a tartományi törvényhozásba.

A "kisebbségi mandátumokra” azok a vajdasági kisebbségek tarthatnak igényt, amelyeknek a lélekszáma legalább tízezer, és van saját, választott nemzeti tanácsuk. E két kritérium feltételezi az érintett közösségek őshonosságát; e kategóriába nem tartozhatnak bele a Vajdaságban letelepedett menekültek, a montenegrói nemzetiségűek és a politikailag szervezetlen kisebbségek.

Az MNT elnöke szerint a módosítás a magyar politikai erők számára járulékos haszonnal is járna: a külön kisebbségi választói névjegyzéknek a politikai és a törvényhozási rendszerbe való beültetésével, amelyet később a nemzeti tanácsok megválasztásának rendjében is szeretnének kamatoztatni. A vajdasági magyar pártok a kisebbségi önkormányzatok közvetlen választását szorgalmazzák az eddigi, elektorok útján történő közvetett választások helyett.

A vajdasági magyar pártoknak a névjegyzék körüli nézeteltéréseire célozva Józsa fontosnak tartotta az ambíciók megfelelő sorrendbe állítását. Véleménye szerint a várható tartományi parlamenti választások okán kell elérni a névjegyzék jogrendbe ültetését, s utána arra törekedni, hogy mindezek révén a nemzeti tanácsban is közvetlen választásokat tarthassanak. A vajdasági parlament korábbi híradás szerint másfél hét múlva foglalhat állást a tartományi választási törvény módosításáról.

HunHír.Hu – inforadio.hu

HunHír.Hu: ennyi jár a saját, történelmi hazájában a vajdasági magyarnak. Meg verés, ha az anyanyelvén beszél.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 825 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat