HunHír.info

2018. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

Korunk jeligéje: börtönbe, aki nem ferde!

2013. május 10. 11:31
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

buzi_jezus.jpgMinden kornak megvan ugyebár a maga jeligéje, éspedig attól függően, mit tekint értéknek. Valaha például a lovagiasság, a vitézség számított annak, az adott szó szentsége, az igazmondás, egyszóval az egyenesség. Akkor ez volt a jellemző, jó ideje viszont már a ferdeség, az abszurditás.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Az egykor ferdeségnek nevezett deviancia dívik ezerfelé, űzőit pedig már nem várja börtönrács. Az csak azokat várja, akik például meglendítik karjukat a siratófalhoz zarándoklók előtt vagy veszteségstatisztikájukat megkérdőjelezik. Száz szónak is egy a vége, korunk jeligéje: börtönbe, aki nem ferde!

Példákat portálunkon magunk is írtunk erre, ráadásul nemcsak maiakat. Elöljáróban álljon itt közülük emlékeztetőül egy – 1901-ből! –, melyet Ady Endre így ismertetett a Nagyváradi Napló 1901. szeptember 28-i számában:

„Jámbor falusi zsidó ember elé, vásári sokadalomban paraszt suhanc ugrik. A zsidó ember pipázik. A suhanc kikapja a szájából a pipát s a nézők nagy gaudiumára [örömére – Ifj. T. L.] elszalad vele. A zsidó éltesebb ember. De szörnyen sérti a méltatlanság, a sértés és a gúnyos kacagás. Rohan a suhanc után. Az visszakiabál egy-két „rongyos zsidó”-t, de egyszer megáll. Bevárja az üldözőjét s egy pálcával arcon vágja. A törvényszék pedig ítélkezett. Lopásért és testi sértésért egy fél évi fogházra ítélte a suhancot. A tábla egy s a Kúria három évi fegyházra emelte fel ezt a büntetést”.

De ugorjunk a múltból a mába! Nemrég két év letöltendő börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte nem jogerősen a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint október elején vallási hovatartozása miatt molesztálta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét. A minap pedig három fiatalember hangosan „üdvözölte” a Zsidó Világkongresszusról a Kempinski Hotelbe hazatérő vendégeket: az egyikük közismert karlendítéssel fogadta őket, majd „Sieg Heil!-t, kiáltott utánuk, a másik kettő pedig, hogy „shalom, shalom, a zsidókat kivasalom!”. Mindezekért az első három év letöltendő, a másik kettő pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Abszurd világ, mondhatjuk, amelyet, nem csekély akasztófahumorral fűszerezve, egy mára kevésbé művelt műfaj, a groteszk jeleníthet csak meg igazán. Olyan múltbeli mesterei után, mint Cholnoky Viktor, Kosztolányi Dezső, Lovik Károly, Mikszáth Kálmán, no és Szabó Dezső, azt hihetnénk, már nincsen is reá példa korunkban. Pedig van, éspedig éppen az abszurdságnak az iménti példákból is érzékelhető fokozódásának köszönhetően. Itt van Pozsonyi Ádám elbeszélése, a Ferde:

„Tudják, mostanában a dolgok összevissza vannak, s az ilyesmi szörnyen tud idegesíteni.
Itt van például ez az egész dolog ezekkel a képekkel.
Ferdék.
A minap is becsöngetek az egyik lakásba – középkorú nő nyit ajtót –, s mondom néki:
– Szeretném megigazítani a képeit a falon.
Azt ne higgyék, hogy beeresztett. Mintha mittudomén mekkora sértést vágtam volna a fejéhez. Pedig nekem muszáj megigazítanom azokat a képeket. Muszáj, értik? Ez valahogy belülről jön. Először lassan, alattomosan jelentkezik. Az ember ilyenkor hajlamos oda sem figyelni az effélére. Aztán egyszer csak váratlanul, elemi erővel tör a felszínre. Ilyenkor aztán nincs megállás.
Vannak, akik szerint beteg vagyok. Ostobaság. Nem én vagyok beteg, az ő képeik állnak ferdén. De ők persze nem látják be. Makacsok.
A munkahelyemről is elbocsátottak. Tudják, eddig egy középiskolában tanítottam. Azt hiszik, megbecsültek? Az ember azt várná, hogy ha másutt nem is, legalább egy efféle intézményben más a helyzet.
Értsék már meg végre, hogy ferdék!
Ezt mondtam az igazgató úrnak is, midőn üldözni kezdett.
Egyre csak azon lovagolt, hogy ha egyszer tanítási idő van, akkor ő elvárja, hogy egy pedagógus a tanteremben oktassa a diákokat, ne pedig a folyosón lófráljon, s kezében mérőszalaggal a falon lévő képeket igazgassa.
De hát könyörgöm, értsék már meg végre, hogy ferdék!
Csupa elmebeteggel vagyok körülvéve. Ellenséges pillantások kereszttüzében élek. Miért gyűlölnek ezek engem? Mert gyűlölnek, az egész biztos. Érzem. Látom a tekintetükből, ahogy becsapják orrom előtt az ajtajukat, s kihallom szavaikból, amint kilöknek minden elképzelhető helyről.
Volt, ahol kutyát uszítottak rám.
Egyszer kitartóan ácsorogtam egy ház bejáratánál. Az ablakokat figyeltem. Szereztem egy távcsövet. Azzal benézek a lakásokba, s könnyedén meg tudom állapítani, hogy melyik képet miképpen akasztották a falra.
De ők ellenségesen fogadnak, és behúzzák a függönyöket.
Mintha én úgy nem tudnám megállapítani azt, amit már amúgy is nagyon jól tudok. Azt, hogy ferdék.
Annál a háznál is így történt. Kijött egy férfi és rám nézett. Tudtam, ő is gyűlöl. Láttam izzani a szemében, amikor eleresztette azt a dögöt.
Pedig a veszély egyre nagyobb. Nem szabad lebecsülni. Valami történik a világban. Nem tudom mi, de érzem. Valami rettenetes.
Ezeket a sorokat a börtönben írom.
Múzeumban voltam a minap. Zárás után mentem oda. Az ereszcsatornán felmásztam, betörtem az ablakot, leütöttem az őrt, majd a felakasztott képekhez léptem.
A bíróságon felkértek, lehetőleg válaszoljak tömören, így csupán ennyit mondtam a jegyzőkönyvbe:
– Kérem alássan, ferdék!”

Ugyebár aligha szükséges kommentár ehhez az oly elcsépelt „szólj igazat, betörik a fejed!” közmondás ismeretében. Igen, eljutottunk oda, hogy mára az egyenesség számít ferdeségnek és fordítva. Mindenhol és mindenben. Majdan megírhatják korunkról, ha ugyan lesznek még írástudók, hogy jeligéje ez volt: börtönbe, aki nem ferde!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat