HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Vitéz Petrás János Magyar Arany Érdemkeresztet kapott + videók, képtárak

2013. március 16. 11:29
G. Kirkovits István - Hunhír.info

Karpatia250.jpgA Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Petrás János, a Kárpátia zenekar énekes-basszusgitárosa, szövegírója. A kormány ezzel a kitüntetéssel ismerte el azt a missziót, amelyet a Kárpátia lassan több, mint tíz éve teljesít a hiteles huszadik századi történelem bemutatása, és a magyar identitás erősítése terén.

Magyar Menedék - Raffay

Elég sok víz lefolyt azóta az Olton, amikor az akkor még csak a Coolhead Clanból ismert Petrás János énekes-basszusgitáros egyszer csak megjelent a székelyudvarhelyi Siculus Ifjúsági Ház színpadán az akkor már második koncertjét adó Egészséges Fejbőrrel, és a zenekar kíséretében énekelte el a jelenlévőknek a Hol vagytok, székelyek? című dal rockosított feldolgozását.Nemcsak a bemutató sikerült frenetikusan, hanem azóta szinte töretlen ívben emelkedett a zenekar ázsiója és lett ismert az egész Kárpát-medencében. A két világháború közötti összmagyar lelkiségre, az összetartás érzetére és fontosságára emlékeztető dallam és szövegvilág meghódította a magyar társadalom szinte minden rétegét, és bármennyire is nyüszít a liberális siserahad, missziója pártfüggetlennek sikeredett.

A Kárpátia koncertjein - noha természetszerűleg felülreprezentáltak a nemzeti gondolkodású emberek - pont a zenekar repertoárjának köszönhetően sikeresen valósította meg azt a célt, hogy nem oldalaknak, hanem politikai hovatartozás nélkül a nemzetnek kívánnak zenélni és üzenni. Ahogyan erősödött a zenekar népszerűsége, úgy lett a koncertjeiből egyre inkább összmagyar népünnepély, ahol az emberek egyfajta kollektív koncert- és identitásélményben tobzódhatnak az utolsó záróakkordokig, amely immár hosszú ideje a Székely himnusz most éppen nagyon is aktuális dallama.

Az együttes amellett, hogy a magyarországi zenekarok közül elsőként adott koncertet például szinte az egész Kárpát-medencéből összesereglett magyarság képviselői számára a Vereckei-hágón 2007. augusztus 20-án, s 2006-ban megvalósította az első, koncerttel egybekötött Trianon-ellenes tüntetést Versailles-ban, nagy figyelmet fordított arra is, hogy a rajongóinak ne csak zenei csemegét, közösségi érzést, hanem speciális ismeretanyag-szerzést is biztosítson. Ez leginkább az együttes erdélyi, székelyföldi koncertjeihez kapcsolódott, hiszen az a rajongótábor, amely elkísérte az elmúlt években a bandát a székelyföldi turnéján, megismerhette szinte teljes egészében az ottani olyan titkokat és történelmi helyeket, amelyeket összességében egyetlen utazási iroda kínálatában sem találhatunk meg.

Petrás János korábban életre hívta a két világháború közötti időszak embert, lelket felemelő mozgalmát, a Justice for Hungary!-t, és a koncerteken mindig alaphang a soha nem felejtés és a bele nem nyugvás kérdése. Nem szegte a zenekar kedvét a sok irányból érkező aljas támadássorozat sem, őket is próbálták beskatulyázni és mindennek kikiáltani, ami megtalálható a liberálisok kelléktárában, ennek ellenére Petrásék változatlan intenzitással törtek előre az általuk kijelölt úton, és mára ott tartanak, hogy a koncertező zenekarok közül talán nekik van olyan sikerük, hogy az év minden hétvégéjén szerte a Kárpát-medencében telt házas rendezvényeket adhatnak.Neveket akarok hallani címmel Wittner Mária 56-os szabadságharcossal közösen Petrás előadta az 56-os hősöknek emléket állító, és a forradalmat eltiprók elmaradt felelősségre vonását szorgalmazó szerzeményét. A magyar történelembe pedig beírta annak a 2006-os nemzedéknek a nevét, amely szembeszállt a gyurcsányista rendőrállammal és terrorral.A katonadalok, balladák feldolgozása mellett jelentősek Petrás azon szerzeményei is, amelyek hangulatában kapcsolódnak ugyan az irredenta időszakhoz és mozgalomhoz, viszont korszakunknak megfelelő politikai töltéssel is rendelkeznek. Átölelik több ezer év történelmét, amelyben éppúgy megtalálható a dicsőséges ősökre való visszaemlékezés, mint a 2006-os események megéneklése, vagy az olyan történelmi időszakok, szereplők megismertetése és megszerettetése, mint például a Rongyos Gárda.

Hírportálunk, amely kezdetektől fogva nyomon követi a Kárpátia tevékenységét, és szerény eszközeivel segíti a zenekar munkáját, - amelyet 134, a zenekarról, és a zenekarvezetőről készített írás fémjelez - gratulál az elmúlt években vitézzé avatott zenekarvezetőnek, aki mint számos alkalommal hírportálunknak is megfogalmazta, hogy a személyes sikerét mindig a zenekar közös eredményének tartja.

Írásaink a Kárpátiáról: http://hunhir.info/?pid=rker&k=K%E1rp%E1tia&db=hirek

Letölthető dalok a Kárpátiától: http://hunhir.info/?pid=rker&k=K%E1rp%E1tia&db=letolt

Képeink a Kárpátiáról: http://hunhir.info/?pid=rker&k=K%E1rp%E1tia&db=keptar

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat