HunHír.info

2019. Szelek hava 20. nap, Apor napja.

A kérdés, hogy melyik kereszténység van hanyatlóban? Az ősi, vagy a judeo

2013. február 18. 13:25
Hunhír.info

templom.jpgHanyatlóban a kereszténység, válságban az egyház, vége a Nyugat vezető szerepének, vége „Európa korának”? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel a világsajtó a XVI. Benedek pápa váratlan lemondását követő elemzésekben. Az alábbiakban Pat Buchanan amerikai konzervatív politikus gondolatébresztő, vitára késztető írását ismerteti a Heti válasz. Minden szavát azért nem kell szentírásnak venni...

Menedék - Baráthosi

A szerző arra keres választ, hogy mivé lett az egyház az elmúlt nyolc évben, XVI. Benedek pápa vezetése alatt. Bár nem hasonlítható elődje, II. János Pál karizmatikus alakjához, tevékenysége mégis sikeresnek mondható. Ősi szépséget és magasztosságot vitt a liturgiába, közelebb hozta az anglikán híveket. Az egyház jelentős mértékben terjeszkedik Afrikában - összegez Buchanan.

De ha egy fél évszázadra, nevezetesen 1962-re, a II. Vatikáni Zsinatra tekintünk vissza, az egyház hanyatlása szembetűnő - állítja a szerző. Pedig a reformereknek, köztük Joseph Ratzingernek is az volt a célja, hogy a modern világba vezesse az egyházat. A katolikusok között régóta tart a vita, hogy maga a Vatikán is segítette-e a válságot, vagy a '60-as évek ellenkultúrájának győzelmét egyébként is képtelenség volt megállítani, ezért is vált elkerülhetetlenné a hanyatlás.

Az egyház gyengülését amerikai példákkal igazolja. 1965-ben négy amerikai katolikus közül három járt vasárnap templomba, ma négyből egy. A papok száma egyharmaddal, az apácák száma kétharmaddal csökkent. A '60-as években 4 és fél millió diák tanult katolikus általános iskolában, ma ennek csak az egyharmada. A középiskolák száma felére csökkent. Templomokat kellett eladni, hogy a püspökség adósságát ki tudják egyenlíteni. A több évtizedre visszanyúló pedofílbotrány kitörölhetetlen szégyenfoltot hagyott az egyház becsületén.

Vezető katolikus politikusok, mint Joe Biden alelnök vagy Nancy Pelosi korábbi házelnök, támogatják az egyneműek házasságát, és olyan pártnak a tagjai, amely állami pénzből kívánja finanszírozni a terhességmegszakítást. Nyíltan gúnyolják az egyház tanítását a fogamzásgátlásról, a válásról, a szexuális erkölcsökről.

Ha a világban szétnézünk, úgy tűnik, mintha a katolicizmus és általában a kereszténység évszázados álmát aludná - véli a szerző.

A kereszténység bölcsőhelyén, a Közel-Keleten - Egyiptomtól Afganisztánig - üldözik és megalázzák a keresztényeket. Latin- Amerikában csökken a hívők száma.

Európában a kereszténységet már nem a Nyugat alapító hitének, a kultúra és civilizáció forrásának, hanem valamiféle antikvitásnak tekintik. A katedrálisok nagy részét az ősi görög vagy római templomokhoz hasonlóan műemlékként látogatják, olyan helyként, amelynek csak múltja van, jelene nincs.

„A hit Európa. Európa a hit" - idézi a szerző Hilaire Belloc írót, és emlékeztet arra, hogy a Nyugat a XVI. századtól a XIX. századig Isten és a haza nevében győzte le az egész világot. De ma, amikor a hit kihalóban van Nyugaton, a kultúra is dekandenssé vált, a civilizáció is hanyatlóban. Ma nincs olyan nyugati ország, amelyik saját őslakosságának születési számával képes lenne a túlélésre.

A Nyugat, Elvetve a kereszténységet, új isteneket, új hiteket keresett, olyanokat, mint a kommunizmus, a fasizmus, a nácizmus. Mind elbukott. A paradicsomot most a legújabbakkal kívánja megteremteni, ilyen a demokratikus kapitalizmus, a fogyasztói társadalom, a globalizmus, az egyenlőség.

A szekuláris világ legyőzte Isten világát. De az iszlám országokban több évszázados álmából ébredezik egy ősi, transzcendens hit, és kész arra, hogy megmérkőzzön az agnosztikus Nyugattal. A küzdelem kimenetele kétséges -fejezi be írását Pat Buchanan.

Buchanan számos könyv szerzője, korábban Nixon, Ford, Reagan elnökök főtanácsadója volt.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat