HunHír.info

2019. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Pozsgai Zsolt: Ember hóval (Csurka István halálának évfordulójára)

2013. február 04. 13:45
Hunhír.info

csurka_i250.jpgAzt hallom, Pista, nem ágyadban haltál meg. Azt mondják, felkeltél éjjel, amikor az önálló mozgás más valószínűtlennek tűnt, mondják, felkeltél, és elindul valahová. A halálszagú kórtermet nem tudtad elviselni, kibotorkáltál a kéken derengő folyosóra. A budakeszi erdőkre láthattál a folyosó ablakából, és örömmel vetted észre: elkezdett esni a hó.

Menedék - Pálfi

Nem is akárhogy, hirtelen, indulattal, nagy pelyhekben, szél alig borzolta az éjt. Nem szaladgálni jöttek ezek a pillekristályok, hanem befedni mindent. A szándék nyilvánvaló. Legyen fehér minden. Takarja ez a fehérség a szemetet, a tavalyról itt maradt, rothadó avart. A keréknyomokat, az út egyenetlenségeit. Szemben, a prosectura halálosan egyszerű bejáratát. A tetőket, a fákat, a márciusi feltámadásra váró bokrokat. Öltöztesse fehér ruhába az égi szándék az összes feltámadni vágyót. Akárhogy nem lehet megjelenni a Teremtő előtt. Magadra néztél. Ez a pizsama nem méltó rá. Folyosó végén kijárat a teraszra. A teraszajtó gombját könnyedén elcsavartad, pedig aznap azzal három karbantartó birkózott káromkodva – elcsavartad, kiléptél. Felöltöztél, szépen, lassan. Arcod az égre. A fehér öltöny hamar elkészült. Méretre stimmel. Kalapra is futotta belőle. Ott álltál, hófehér öltönyben, fehér kalapban, mint a legszebb filmsztárok az álomhuzattal befújt ünnepi szőnyegeken. Láttad magad így, ebben a ruhában apád mellett, a negyvenes években, botorkálva a hadifogság ösvényein, a színifőiskola kollégiumában, az üres Szaratov hűtőszekrény előtt, ahonnan ellopták a Békésről neked küldött kolbászt. Láttad magad boldogan, ünnepelve a színpadokon szerte az országban. Láttad magad a lovin, ahogy gesztikulálva vitatkozol a hülye szerencsével. Felvonultak gyors sorokban romlott mosolyú, csodálatos nők, színésznők, mások. A rendszerváltók sátra a kollektív ébredés előtt, hosszú utak a politikusok sötét fényre metszett sikátoraiban, a zsákutcák, a félfordulók.

Állok itt fehérben. Megtettem, amit akartam? Meg. Úgy mondtam, amit mondtam, ahogy gondoltam? Azt hiszem, igen. Felvállaltam a kisfiú szerepét az ismert meséből, aki rákiált a meztelen királyra? Fel. Jó volt, hogy felvállaltam? Jó. Most könnyebb. Most nehéz lenne, ha nem vállaltam volna fel. Most nem öltöztetne fel a tél, nem bújtatna hófehér ruhába, és nem indítana el ilyen szépen az erkélyen túlra. Jól van hát minden. Hagytam itt valakiket, akik felvállalják az örökségemet? Akiknek van ehhez erejük, hitük? Igen. Amit kellett, még elintéztem. Bírtam volna még? Biztos. Felőrölték idegrendszeremet, élni akarásomat az utóbbi hónapok törpegyilkosai? Igen. Van erre paragrafus? Nincs. Hát akkor? Fehérben, hóban öltözötten visszanéztem. Megérte, jó volt. Nem megyek vissza arra a büdös ágyra, az izzadt paplan alá. Mit keressek ott ilyen szépen felöltözve? Csak összegyűrődik fehér ruhám, elolvad rólam az élet. Jól van. Menjünk.

Lépett egyet, valami használt test-féle anyag maradt utána a hideg kövön, de lelke kitöltötte a hófrakkot, mindenhonnan taps, „Hogy volt!”-bekiabálások. Mosolyogva, hózsebre vágott kezeddel elhaladtál az éjszakai épületek fölött.

Addig maradt a hó, amíg el nem temettük azt, ami itt maradt belőled. A sírodnál már sár, igazi, adys „magyar sár”.

Jó Neked, te elmehettél szépen öltözve, ahogy kell.

Ha eljön az idő, mi vajon kapunk-e ilyen szép ruhát valakitől?


Pozsgai Zsolt

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat