HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Pásztori Tibor Endre: Mi látó nép vagyunk

2012. szeptember 30. 18:16
Pásztori Tibor Endre - Hunhír.info

szeretet.jpgUgyan mihez kellene nagyobb lelkierő, mint az alázatossághoz? Egy makacs, akaratos, önfejű, magabiztos, céltudatos, empatikus, problémamegoldó, örökmozgó lobbanékony, sokoldalú, bátor, beképzelt, s ehhez hasonló embernek szólhatunk az alázatosságról?

Menedék - Pálfi

„Látunk: azért a ti bűnötök megmarad.” Látók döbbenetével halljuk és alig eszmélünk rá: „Ítélet végett jöttem én e világra, hogy akik nem látnak, lássanak; és akik látnak, vakok legyenek.” (Ján. 9:39./b)
Londonban a Temze partján egy porosz (a Balti-tenger déli partján letelepült, a litvánnal, lettel rokon nyelvű kihalt nép) udvari lelkész egy alkalommal szemtanú volt, amint egy fiatal leányt kihúztak a vízből, aki bizonyosan öngyilkos szándékkal ugrott abba. Az élesztési kísérletek hiábavalónak látszottak, a bámészkodók egyike- másika a tömegből szívtelen nevetéssel tette meg a gunyoros megjegyzését: „Abba is hagyhatjátok, nem nagy kár lesz érte”. A leány a nagyváros sok eltévelyedettjei közé látszott tartozni. Két jobb érzésű ember azonban fölemelte s a közeli kórházba vitte, „hová én is követtem őket”, - beszéli a lelkész. Egy jelentőségteljes kép állt a bejárat fölött. Egy angyal térdelt egy kis csomócska hamu előtt s vigyázva fújt bele. „Forsitan scintitula latet” - volt alatta olvasható. Jelentése: „Talán van még benne egy szikrácska.” És volt! Negyedórával később közölte az orvos, hogy a leány meg van mentve. Vigyázzunk, reménykedjünk a parányi szikrára. Valaki az élet paránya!

Ugyan mihez kellene nagyobb lelkierő, mint az alázatossághoz? Egy makacs, akaratos, önfejű, magabiztos, céltudatos, empatikus, problémamegoldó, örökmozgó lobbanékony, sokoldalú, bátor, beképzelt, s ehhez hasonló embernek szólhatunk az alázatosságról? Pedig, aki ül a felhők felett, elérhetetlen magas tisztaságban, az e földön egy sötét istállóból indult el, magára venni minden bűnünk elégtételét. Fel is vállalja a büntetést az iszákosok, kábítószeresek, tolvajok, tisztátalanok minden vétkéért, a gyilkosok kezére tapadt vérért, a hazugok, csalók álnokságáért s még a hazaárulók bérbe adott lelkiismeretéért is. Az én bűnömért. A tiédért is, amit talán titkolsz, talán szeretsz, - talán erénynek tartasz? Gondold meg: ugyanaz az Isten alázta meg értünk ennyire magát, akinek tűzlángok közt ítélni tudó hatalma ma és mindörökké ugyanaz. A kérdés most így hangzik: Ellen tudsz-e állni ilyen rettentő hatalomnak, ilyen mindenre kész szeretetnek? Mert – nyilván, hogy a legnagyobb hatalom ezen a világon a szeretet. Nos, innen van a „látók” nagy bűne, mert éppen ezt nem látják, de állítják a világ, az emberek előtt: Látunk!

Csupán a parány, az a kevés, az a molekulányi hiányzik, mint a dohos világ számára a parányi ablaknyitás. Mint fülledt, nehéz éjszaka után ki szoktuk tárni szobánk ablakát. Így kell kitárnunk a szívünket Jézus váltsága előtt. Saját jóságunk kormos lámpafüstje, jó szándékunk hiánya, bűneink fojtó, ártalmas levegője, sok aggodalmunk éjszakai homálya, lelki vádjaink minden gyötrelmes álma tovaszáll, s egyszerre beáramlik az ég tiszta levegője, „mert meglátogatott minket a naptámadat a magasságból” (Luk.1:78.) s a reggelnek munkára indító frissessége. Szívünk most váratlanul, „kegyelem-szerűen” kiszellőzött, üde életem, szívem szobájába érkezik a szeretet, a megbocsátás, a jóság, a béke, az Isten...
Igen keménynek tűnik, vagy valóban az, amit a parány mivoltuntól kér az Úr, hogy megértsük és eszméljünk rá: „Ítélet végett jöttem én e világra, hogy akin nem látnak, lássanak; és akik látnak, vakok legyenek.”

Igyekezünk-e megismerni Őt olyan alaposan? Jellemével foglalkoztunk-e? Megláttuk-e, mily fenségesen nyilatkozik meg a gúnyhahota között is a szeretete és nyugalma? Ott áll Ő is egy leány holtteste mellett, a Jairus leány mellett, kijelenti, hogy „a leányzó nem halt meg, csak aluszik” – s felzúdul erre a gúnyos nevetés. De mivel biztos a maga dolga felől, nem zavarja meg a kételkedők tiszteletlensége, ím: a szemük láttára teremt életet a halálból!

Mi sem hagyhatjuk abba a nemzet-támasztó munkát, - mert kinevetnek.
Mi látó nép vagyunk! Ez a parány.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat