HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Csepel polgármestere a (szélső)balos provokációról

2012. június 15. 13:13
Szalay László - Hunhír. info

nemeth-szilard.jpgTegnap kapta fel a (szélső)balos média a hírt: Csepelen, a Radnóti Miklós nevét viselő művelődési házban ma este Nyirő-estet tartanak. A (szélső)balos tollnokok azonnal cenzorért kiáltottak, a gyurcsányista párt pedig bejelentette: tüntetésre hívja híveit és a műveletlen, (szélső)balos olvasókat. Ma végre megszólalt Németh Szilárd, Csepel polgármestere is. Gondolom, szavait nem fogadják kitörő lelkesedéssel a mai Lenin-fiúk.

Menedek - Engdahl

Ma délelőtt, 10 óra 49 perckor az alábbi közlemény jelent meg a csepeli önkormányzat honlapján:

„A magyar kultúra sokszínű - Mindenkit szeretettel várunk Nyirő József irodalmi estünkre!

Cinikus provokátorok akarják a ma 18 órára meghirdetett Nyirő József irodalmi estet alantas politikai haszonszerzés céljára felhasználni. Ők azok, akik a politikai dzsungelben, a népszerűségvesztés elleni harcban már odáig süllyedtek, hogy írók-költők vagy zeneszerzők műveit akarják eltüntetni a magyar kultúrából.
Ezért arra kérjük a szélsőbaloldal cenzúrát követelő tüntetőit, hogy előbb ismerjék meg a székely-magyar író műveit, mielőtt politikai indulatból, alaptalan, a valóságnak nem megfelelő állításokat fogalmaznak meg. Érthetetlen ugyanis az a vehemencia, ahogyan egy magát demokratikusnak tartó párt a kultúra cenzúráját követeli. Teszi ezt úgy, hogy Nyirő József egyetlen könyvét sem olvasta.
Tudomásunkra jutott, hogy a cenzúrát és könyvégetést követelők tüntetésének hírén felháborodva többen is ellentüntetésre készülnek. Őket is arra kérjük, ne üljenek fel a provokációnak! Inkább jöjjenek el ma este a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házba, és hallgassanak meg egy érdekes és értékes irodalmi előadást. Azt javasoljuk, ne fosszák meg magukat ettől a szellemi élménytől.
Szeretnénk egyben arra is felhívni az tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a csepeli önkormányzat „Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt” rendez, az író életművének és Erdély kultúrájának minél mélyebb és szélesebb megismerése érdekében. A Nemzeti Alaptantervben Nyirő József epikája és Radnóti Miklós lírája együtt szerepel a középiskolások számára előírt kötelező irodalomban.
Önkormányzatunk ezért, már az idén érettségiző csepeli diákok számára Nyirő József: Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza.
A döntés tudatos: nem Nyirő vagy Radnóti, hanem Nyirő és Radnóti.
Irodalmunk mindkét neves alakja sorsdöntő és tragikus történelmi időszakban élt és alkotott. Nyirő József, a két világháború közti erdélyi magyar irodalom termékeny képviselőjeként, műveiben a székelység lelki alkatát és életét mutatja be mély együttérzéssel. Radnóti Miklós, a magyar líra kiemelkedő képviselője, már a közelgő erőszakos halál árnyékában írta a magyar irodalom egyik legszebb remekművét, a „Nem tudhatom…” című versét. A hazához, a magyar nemzethez való kötődésről kevesen írtak ilyen gyönyörű költeményt.
Ma bármelyik magyar könyvesboltba vagy könyvtárba is tér be az olvasó, Nyirő József, Radnóti Miklós, Wass Albert, József Attila, Esterházy Péter vagy éppen Petri György műveit egyaránt megtalálhatja. A magyar kulturális sokszínűség megfér egymás mellett, csak a kulturálatlanság és a vad gyűlölet képes éket verni emberek és értékek közé.

Budapest, 2012. június 15.
Németh Szilárd
Csepel polgármestere”


Tegnap már írtam néhány sort erről az „ügy”-ről. Én is azt a véleményemet fejtettem ki, hogy nincs szükség semmilyen ellentüntetésre. A gyurcsányista és a hozzájuk csatlakozó elempés kultúrterroristáknak az lenne a legnagyobb pofon, ha sokan, nagyon sokan mennének el ma este a csepeli művelődési házba. Ez az igazi válasz – mert nem szabad felülni a provokációnak. Ha azonban az előadást megzavarja a (szélső)balos csőcselék, akkor nincs más teendő: finoman, de határozottan ki kell dobni a botránykeltőket a művelődési házból. Remélem, a gyurcsányista főszónok – Vadai Ágnes – visszatartja majd híveit attól, hogy megzavarják az irodalmi estet. Mert ha nem, akkor tényleg botrány lesz.

A csepeli polgármester írása üdítő olvasmány: ilyen kemény, ugyanakkor józan hangvételű levelet már régen olvastam. Szép gesztus, hogy az érettségizők Nyirő- és Radnóti-kötetet kapnak ajándékba. S az is helyes gondolat, hogy a magyar irodalomból egyetlen értéket sem szabad kirekeszteni – csalfa ideológiai, politikai indokok alapján.
Tegnap a hazai Népszava egyik vezető embere, Dési János ezt írta:

„Nyírő éveken át, folyamatosan uszította az embereket. Az a hang, azok a nézetek, az a politika ölt meg százezereket és rombolta le az országot, amit ez a Nyírő képviselt. Radnóti haláláért Nyírő igenis felelős.”

„Érdekes” gondolatmenet. A Dési nevű Lenin-fiú bizonyára tudja: az a hang, azok a nézetek, az a politika ölt meg rengeteg embert, rombolta szét az országot, amelyet (s nem amit) többek között Nagy Imre is képviselt. Csak végig kell nézni a mártír miniszterelnök pályafutását. Netán erről is írni fog a holnapi évforduló kapcsán a népszavás Lenin-fiú?
S még egy mondat ettől a Désitől:

„Reméljük Németh Szilárd inkább csak tudatlan, s nem egy gonosz provokátor.”

A „reméljük” után vesszőt használ a magyar ember, Nyirő nevét pedig nem írja hosszú „í”-vel – de nem folytatom. Csak annyit: én Désivel kapcsolatban nem reménykedem. Ő ugyanis tudatlan is, provokátor is. A legromlottabb fajtából.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat