HunHír.info

2019. Újkenyér hava 26. nap, Füvellő napja.

Netanjahu nekiment a Nobel-díjas írónak

2012. április 06. 08:25
Szalay László - Hunhír.info

gunter-grass250.jpgGünter Grass kiverte a biztosítékot Izraelben. A Nobel-díjas német író szerdán megjelent versét csütörtökön az izraeli miniszterelnök is kommentálta, pedig a Jerusalem Post szerint Netanjahu „nagyon ritkán szokott reagálni a külföldön megjelent antiszemita és Izrael-ellenes nyilatkozatokra”. Hogy mit is mondott az izraeli kormányfő, azt három angol nyelvű izraeli hírportál (Haaretz, Ynetnews és The Jerusalem Post) beszámolója alapján próbáltam rekonstruálni.

Magyar Menedék - Grandpierre

Netanjahu szerint Grass írása „tudatlan és szégyenletes”, s a kormányfő szerint „szerte a világon minden tisztességes embernek el kell ítélni” a német író szavait.

Mint azt szerdán szinte minden hazai hírportál megírta, Grass terjedelmes versében azt állította, hogy nem Irán, hanem az atomfegyverrel rendelkező Izrael fenyegeti a világbékét. Grass figyelmeztette a német kormányt, hogy szüntesse be a zsidó állam fegyverrel való ellátását (tengeralattjárókról van szó), s figyelmeztesse Izraelt, ne támadja meg Iránt.

Csütörtökön Netanjahu közölte: biztos abban, hogy Günter Grass megnyilatkozása mögött antiszemita „motiváció” rejlik. „Hat évtizedig eltitkolta a múltját, azt, hogy a Waffen-SS tagja volt” – mondta a kormányfő. „Ezért nem meglepő, hogy szerinte a zsidó állam jelenti a legnagyobb veszélyt a világbékére, s hogy ellenzi államunk önvédelem céljából való felfegyverzését.” Netanjahu szerint „szégyenletes”, hogy Grass párhuzamot von Izrael és Irán között:

„Az iráni rezsim tagadja a holocaustot, s Izrael elpusztítására szólít föl. Ez az összehasonlítás keveset mond Izraelről, de annál többet árul el Grass úrról. Nem Izrael, hanem Irán jelent fenyegetést a világ békéjére. Nem Izrael, hanem Irán támogatja a terrorszervezeteket, amelyek rakétákat lőnek ki ártatlan civilekre. Nem Izrael, hanem Irán támogatja azt a tömeggyilkosságot, amelyet a szíriai rezsim hajt végre saját népe ellen. Nem Izrael, hanem Irán kövezi meg a nőket, akasztat föl homoszexuálisokat, s nyomja el brutálisan polgárai tízmillióit.”

Grass azt írja a versében, hogy az iráni elnöknek „nagy a szája”, s az iráni nukleáris program veszélyes volta nem nyert bizonyítást. A Nobel-díjas író szerint az izraeli nukleáris arzenál viszont az elmúlt években - titokban - igencsak gyarapodott, ráadásul nemzetközi ellenőrzés nélkül. Grass úgy véli, hogy a Németország által Izraelnek eladott tengeralattjárókat a zsidó állam atomfegyverrel szereli föl.

„Németország felelős lehet olyan bűnért, ami előre megjósolható” – mondta Grass, aki ma is a német szociáldemokrata párt aktív tagja.

Grass versét nemcsak Izraelben - és különböző zsidó szervezetek körében - kritizálták élesen. Izrael németországi nagykövete egyenesen azt állította, hogy a német író költeménye „a vérvád hagyományát követi”.

Zárásul egyetlen érdekes adalék a kirobbant vitához: Meir Dagan, a Moszad korábbi főnöke - megtörve a „titkosszolgák”szokásos hallgatását - azt nyilatkozta: osztja Grass álláspontját, s ellenzi Irán megtámadását. Dagan szavai azt jelzik: Izraelben sem mindenki sorakozik föl a harcias Bibi Netanjahu mögött.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat