HunHír.info

2018. Földanya hava 23. nap, Pöszke napja.

Nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárba tiportatása, csak most már nem Landeszmann rabbival, hanem Adyval

2012. január 01. 15:27
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

zsinagoga.jpgMi sem jellemzőbb derék demokratáinkra, mint hogy holtukban sem hagyják nyugodni nemzeti klasszikusainkat, sőt felhasználják ellenünk az ő megrendelésükre írt vallomásaikat, így a minap Ady Endréét: a Népszabadság óévi száma diadalittasan közölte a pályakezdő költő-újságíró zsengéi közül egy 1902-ben a Nagyváradi Napló hasábjain megjelent tárcájának főbb részleteit újévi üzenetként, azt sugallván nekünk, lábszagú, fütyülőgatyás bugris bunkóknak, hogy nélkülük sohasem volt, nincs és nem is lesz itt kultúra, ami nem más, mint nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárba tiportatása, csak most már Landeszmann rabbival, hanem Adyval.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Hírportálunkon Ady tévedései és igazságai című tanulmánysorozatunkban részletesen ismertettük már Ady filoszemitizmusának okait, így rámutattunk arra, hogy nagyváradi pályakezdésekor, kihasználva Achilles-sarkait (leghívebb barátja, Hetey Zoltán szerint szegénységét, élhetetlenségét, poéta voltából fakadó könnyelműségét, úri élet után való határtalan vágyódását, akaratnélküliségét, befolyásolhatóságát, vén gyermek mivoltát, tervszerűen kitermelt végtelen hiúságát, pénzszomját, költséges passzióit (ivás, éjszakázás, folytonos kocsikázás, asszonyok, jól öltözködés, gyakori utazgatás), nagyon költséges kezelést igénylő betegségeit), megpróbálták ujjuk köré csavarni, ennek jeleként szájuk íze szerinti írásokat kicsikarni belőle, amelynek jegyeként született meg alábbi, a Nagyváradi Napló 1902. január 31-i számában megjelent tárcája, amelyből a demokratáink szerint „legolvasottabb” napilap amolyan újévi üzenetként kommentár nélkül közölt részleteket, azt sugallva ezzel, eredendően mennyire filoszemita volt, elfeledtetve, hogy az ilyeneknek érett alkotásai közé sorolása körülbelül olyan eljárás, mintha mondjuk Gárdonyi Géza klasszikus történelmi regényeivel együtt emlegetnénk parasztságunkat parodizáló Göre Gábor-köteteit.

Még mielőtt mi ezúttal részletesebben ismertetnénk tárcáját, megértéséhez elöljáróban csak annyit, hogy azt Ady válasznak szánta a benne emlegetett Vázsonyi (Weiszfeld) Vilmos (1868-1926), a Községi Demokrata Párt, majd a Polgári Demokrata Párt országgyűlési képviselője, a (harmadik) Wekerle Sándor vezérelte kormány igazságügy-minisztere távozását tüntetéssorozattal követelő fővárosi magyar ifjúságnak, ugyanis Vázsonyi 1902-ben a debreceni Kereskedelmi Csarnokban a párbajkérdésről tartott előadásában a magyar történelemoktatást kárhoztatta, mondván, a serdülő ifjú „nem hall nagy szellemekről, tudósokról, hanem a hős Kinizsiről, aki fél kezével emelgette a malomkövet, húsz törökkel vívott egyszerre s egy-egy megölt törököt fogott a kezébe, egyet a fogai közé és úgy táncolt: mikor az ifjúság folyton a vérontás glorifikációját [dicsőítését – Ifj. T. L.] hallja és olvassa, természetes, hogy benne föléled a vérszomj s a szelídített kultúrbestia ver gyökeret”.

És akkor most íme tárcája:

„Menjünk vissza Ázsiába. Szeretett úri véreim: a serleg tele. Nincs már itt nekünk semmi keresni valónk: gyerünk vissza Ázsiába!

Egy kis helyet talán kapunk, persze lehetőleg távol még az ázsiai kultúrára hajlandó népektől is. Bejöttünk – agg krónikások szerint – hős Álmossal s Árpáddal és társaival. Menjünk vissza Rakovszky Stefi, Lengyel Zoltán, ifj. Móricz Pál s a többi nyomában. De menjünk, míg – lehet...

E dicső, gazdag történelmű, úri népségtől lakott ország tegnap szerencsésen elérte a legbalkánibb nívót. [Célzás arra, hogy az ifjúság megakadályozta említett előadása miatt Vázsonyi belépését az Országházba – Ifj. T. L.] Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely az ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe. Egy futó percig szeretnék honáruló ’nemzetiségi agitátor’ lenni, hadd tudnám kellő érzékenységgel felfogni a magyar parlamentben lefolyt skandalumot. Ilyen megríkató baromság megérzésére mégsem voltunk berendezkedve, pedig elkészültünk mi már minden megérhetőre.

Parlament kell ennek az országnak? Kancsuka, nem parlament. Azaz dehogy kancsuka. Kisdedóvó, gyermekkert és sok-sok türelem, ha e dicső erényből maradhatott volna valami a huszadik századra.

Vázsonyi Vilmos az egyetlen magyar népképviselő, aki öntudatos nép választott, nem juthat szóhoz a magyar parlamentben. Nem engedik szóhoz jutni a gyermekek, akik haragusznak, mert Kinizsizsdy és malomkövesdi játékukat megzavarta, a gyermekek, akik hajh, tizenkilenc milliomod magunk szerencsétlen bőrén kockáznak és malomköveznek.

Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott a mi szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanására, Kossuth Lajos kalapjára, pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibongnak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban.

Szeretett úri véreim, értsük meg egymást. Kinizsi fáj ugye és a malomkő? A keleti nomád lomhasága lázad fel ugye, hogy semmisítsük meg ezt az embert még a Krimiából velünk hozott eszközökkel, mert tanulni, tudni s az ő fegyvereivel állni vele szemben nem tudunk. Ugye így van, szeretett úri véreim?

Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor. Látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezer éves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk. Nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlé zsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg az a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel. Menjünk vissza Ázsiába!”

Arról persze mélyen hallgat a legolvasottabb, hogy Ady hiába osont eleinte utánuk, hiába hirdette, hogy a mi parlamentünk a legbalkánibb és szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, amikor nem megrendelésükre írt, igenis megbolygatta köreiket (különösen is a „Margita élni akar” című ciklusában), ennek végső állomásaként halála előtt kijelentette, nem az ő forradalma az, ami a nevében kitört, így e zsengéjével kigúnyolni a nemzeti öntudatunkat akkor és ma megvédőket nem más, mint nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárba tiportatása, csak most már nem Landeszmann rabbival, hanem Adyval.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat