HunHír.info

2018. Fergeteg hava 23. nap, Alirán napja.

Délvidéki szervezetek bírálják a VMSZ-t

2011. október 25. 21:01
Hunhír.info

Változtatni kell a szerbiai restitúciós törvényen, mert az diszkriminatív a magyar közösséggel szemben, törölni kell a törvényből a kollektív bűnösség elvét sugalló pontot, mert a rehabilitálási törvénnyel nem lehet azt módosítani - áll egyebek között abban a közleményben, amelyet kilenc vajdasági magyar civil szervezet tettek közzé Újvidéken.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

Az ötpontos közlemény leszögezi: a restitúciós törvény azon személyek és örököseik kárpótlásáról rendelkezik, akiket 1945. március 9. és 1968. február 15. között fosztottak meg vagyonuktól. A délvidéki magyar és más nemzeti kisebbségek vagyonának jelentős hányadát azonban „már 1945 márciusa előtt lefoglalták, s a tulajdonjog megsértésére nem egy esetben népirtás és etnikai tisztogatás keretében került sor”. Ezért az aláírók javasolják, hogy "a vagyon-visszaszármaztatási időszak kezdő napját 1941. április 6-ban határozzák meg - mint a hatályos rehabilitálási törvényben -, mivel ekkor vették kezdetüket a restitúciós törvény által jóvátenni hivatott jogsértések".

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a szerb parlament mindmáig nem fogadott el olyan nyilatkozatot, amely elítéli az 1944/45-ös délvidéki vérengzést, eltörli a vajdasági magyarokra a mai napig fenntartott "kollektív bűnösséget" és koholt vádakat, valamint biztosítaná az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogát és az események hatékony tudományos feltárását.

Az aláírók úgy vélik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem tettek meg idejében minden politikai lépést azért, hogy a restitúciós törvény - jelenlegi formájában - ne kerüljön elfogadásra. A dokumentum tartalmazza azt is: „A VMSZ azonnal hozza nyilvánosságra a szerb kormánnyal kötött megállapodás szövegét, valamint, hogy a VMSZ az új rehabilitálási törvény javaslatának szövegét vitassa meg a magyar koalíciós partnereivel, és hogy az MNT is foglaljon állást erről, mielőtt még az a parlamenti eljárásba kerül.

Hunhír.info - Kossuth rádió

Hunhír.info kommentár:

A fentiek összecsengenek a Hunhír.info hétfőn, illetve a múlt héten megjelentetett írásával. Igaz, jobb későn, mint soha!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Vallomás a csodáról - Csinszka naplója - Boncza Berta (Csinszka)Vallomás a csodáról - Csinszka naplója
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat