HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Délvidéki szervezetek bírálják a VMSZ-t

2011. október 25. 21:01
Hunhír.info

Változtatni kell a szerbiai restitúciós törvényen, mert az diszkriminatív a magyar közösséggel szemben, törölni kell a törvényből a kollektív bűnösség elvét sugalló pontot, mert a rehabilitálási törvénnyel nem lehet azt módosítani - áll egyebek között abban a közleményben, amelyet kilenc vajdasági magyar civil szervezet tettek közzé Újvidéken.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Az ötpontos közlemény leszögezi: a restitúciós törvény azon személyek és örököseik kárpótlásáról rendelkezik, akiket 1945. március 9. és 1968. február 15. között fosztottak meg vagyonuktól. A délvidéki magyar és más nemzeti kisebbségek vagyonának jelentős hányadát azonban „már 1945 márciusa előtt lefoglalták, s a tulajdonjog megsértésére nem egy esetben népirtás és etnikai tisztogatás keretében került sor”. Ezért az aláírók javasolják, hogy "a vagyon-visszaszármaztatási időszak kezdő napját 1941. április 6-ban határozzák meg - mint a hatályos rehabilitálási törvényben -, mivel ekkor vették kezdetüket a restitúciós törvény által jóvátenni hivatott jogsértések".

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a szerb parlament mindmáig nem fogadott el olyan nyilatkozatot, amely elítéli az 1944/45-ös délvidéki vérengzést, eltörli a vajdasági magyarokra a mai napig fenntartott "kollektív bűnösséget" és koholt vádakat, valamint biztosítaná az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogát és az események hatékony tudományos feltárását.

Az aláírók úgy vélik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem tettek meg idejében minden politikai lépést azért, hogy a restitúciós törvény - jelenlegi formájában - ne kerüljön elfogadásra. A dokumentum tartalmazza azt is: „A VMSZ azonnal hozza nyilvánosságra a szerb kormánnyal kötött megállapodás szövegét, valamint, hogy a VMSZ az új rehabilitálási törvény javaslatának szövegét vitassa meg a magyar koalíciós partnereivel, és hogy az MNT is foglaljon állást erről, mielőtt még az a parlamenti eljárásba kerül.

Hunhír.info - Kossuth rádió

Hunhír.info kommentár:

A fentiek összecsengenek a Hunhír.info hétfőn, illetve a múlt héten megjelentetett írásával. Igaz, jobb későn, mint soha!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat