HunHír.info

2019. Napisten hava 18. nap, Viola napja.

Képíró-per: dr. Zétényi Zsolt perbeszédét taps fogadta

2011. június 30. 15:16
Falusy Márton - Hunhír.info

A dr. Képíró Sándor elleni büntetőper mai tárgyalásán dr. Zétényi Zsolt mondta el perbeszédét. Az ügyvéd úr jól felépített, valódi érvekre alapozott beszédében ízekre szedte az ügyész tegnapi, megalapozatlan vádbeszédét, nem meglepő tehát, hogy mikor mondandóját befejezve leült, a közönség tapssal köszönte meg a kiváló fejtegetést. A bíróság közölte, hogy az ítélethirdetésre július 18-án, 11 órakor kerül sor.

Menedék - Pálfi

Dr. Zétényi Zsolt – utalva az ügyész tegnapi nyitó szavaira – azzal kezdte beszédét, hogy szerinte is jogtörténeti jelentőségű per zajlik a bíróságon, de vélhetően más értelemben, mint azt Falvai ügyész gondolja. Az ügyvéd úr a Simon Wiesenthal Központ említése nélkül üzent a nácivadászoknak is, amikor kijelentette: múltunk sötét bűneit világosan látjuk, nincs szükségünk katarzisra, szembenézésre (pláne nem úgy, hogy erre kívülről ösztökélnek minket - újra s újra).

Dr. Zétényi Zsolt szerint a történelmi sérelmeket nem a bíróságon orvosolják. Itt egy meggyötört ember ül a tárgyalóteremben – mutatott dr. Képíró Sándorra -, az ő személyéről kell döntést hoznia a bíróságnak.
Az ügyvéd úr hosszasan foglalkozott VKF bíróságának 1944-es ítéletével, s kifejtette: álláspontja szerint dr. Képíró Sándor állítólagos cselekménye „ítélt dolognak” számít, tehát jelen perben a bíróságnak meg kell szüntetnie az eljárást, mert a vád tárgyává tett cselekményt korábban már jogerősen elbírálták.

Dr. Zétényi Zsolt szerint az ügyész perbeszédében „egy víziót vázolt fel”, az újvidéki razziával kapcsolatban nem a valóságról, hanem egy elképzelt helyzetről beszélt, állításait semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Zétényi szerint az ügyészi perbeszéd azt sugallta, mintha az Újvidéken való tartózkodás a razzia idején már önmagában bűn lett volna. Az ügyvéd úr leszögezte: Újvidéken szabályos razzia zajlott, amelyet egyesek önkényesen vérengzésre használtak föl.

Mi az a pont, ahol dr. Képíró Sándor magatartása bűnössé vált? – tette fel az ügyész helyett a kérdést dr. Zétényi Zsolt. Majd hozzáfűzte: az ügyészi perbeszédben éppen erre a kérdésre nem kaptunk választ.
Az ügyvéd úr részletesen beszélt az ügyészi perbeszédben taglalt Máriássy-ügyről, Nagy János 1948-as kihallgatási jegyzőkönyveinek bizonyítékként való felhasználhatóságáról, a razzia során kiadott parancsokról. Miután az ügyész vádbeszédének állításait ízekre szedte és megcáfolta, dr. Zétényi Zsolt a büntetőeljárásról szóló törvény megfelelő passzusaira hivatkozva kimutatta, hogy a dr. Képíró Sándor elleni vád eleve megalapozatlan volt, mert hiányoztak a bizonyítékok.

Beszéde végén az ügyvéd úr elsődlegesen azt indítványozta, hogy szüntessék meg az eljárást dr. Képíró Sándor ellen – a törvény értelmében ugyanis ugyanazért a cselekményért senkit sem lehet kétszer bíróság elé állítani. Amennyiben a bíróság a per megszüntetésére vonatkozó kérelmet elutasítaná, az ügyvéd úr azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat bűnösség hiányában mentse fel a vádak alól.

Dr. Zétényi Zsolt perbeszéde végén kijelentette: évek óta ismeri a vádlottat, s meggyőződése, hogy emberek haláláért nem felelős, vérengzésre vonatkozó utasítást nem adott alárendeltjeinek, törvénytelenséget nem követett el.

Az ügyvéd úr perbeszédét hatalmas tapssal fogadta a közönség. Varga Béla bíró ezért figyelmeztette a jelenlévőket, hogy a későbbiekben tartózkodjanak a tetszésnyilvánítástól.

Varga Béla bíró a védelem és a vád képviselőivel történt egyeztetés után bejelentette, hogy az ítélethozatalra július 18-án, hétfőn 11 órakor kerül sor. Ezen a napon először az ügyész kap szót, hogy néhány percben reagáljon dr. Zétényi Zsolt perbeszédére, majd kezdetét veszi az ítélethirdetés. A kétnapos ítélethirdetés nyitányának a dátuma tehát ismert, hogy mikor folytatódik az ítélethirdetés, arról majd július 18-án dönt a bíróság.

A Képíró-per mai napjáról szóló részletesebb beszámolóval később jelentkezünk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat