HunHír.info

2019. Szelek hava 24. nap, Sellő napja.

Ha szerencsénk van, az MSZP rövidesen a politika perifériájára kerül

2011. május 30. 14:09
Varga Imre - Hunhír.info

valasztas250.jpgDurva hiba lenne megkérdőjelezhetetlen érvényű következtetéseket levonni a május 29-én Zuglóban megtartott időközi önkormányzati képviselőválasztás eredményéből, ám néhány tanulsága mégis lehet az eseménynek. A közelmúltban tartott szavazások tapasztalatait is figyelembe véve tisztább képet kaphatunk arról, hogy milyen támogatottsággal rendelkeznek az Országgyűlés pártjai a társadalom különféle rétegeiben.

Magyar Menedék - Raffay

Az érintett zuglói választókerület egy többnyire felső középosztálybeli emberek által lakott villanegyed. A Fidesz fölényes, majdnem abszolút többségű győzelme egyértelműen bebizonyította, hogy a magyar társadalomnak ebben a rétegében, amely egyértelmű haszonélvezője a kormány és a parlamenti többség döntéseinek, továbbra is domináns attitűd a vezető kormánypárt politikájával kapcsolatos elégedettség. Azok az emberek, akik elégedetlenek a Fidesz kormányzásának első évével, nem a zuglói villanegyedben élnek.

Azért a kormány számára intő jel lehet a néhány hete a Pest megyei Pilisen, ugyancsak egy időközi választáson elért utolsó hely. Ugyanis egy országos választás megnyeréséhez korántsem elegendő az elit negyedek támogatásának megszerzése.

Közel 25 százalékával egyértelműen jól szerepelt az LMP is, ám ez sem meglepő. Zugló már az 1990-es választások óta liberális fellegvárnak számít, és most csupán az történt, hogy ennek az eszmeiségnek a legújabb képviselője átvette a bukott SZDSZ szerepét. Országunk cigánymentes, a szegénységet még csak hírből sem ismerő területein egyébként is komoly hagyományai vannak az LMP által is felvállalt és szorgalmazott életidegen nézeteknek. Ráadásul az MSZP-n belüli marakodást látva nagyon valószínű, hogy a bukott kormánypárt szimpatizánsainak egy része is az LMP-re voksolt.

Tulajdonképpen csak a szocialistákat nevezhetjük a szavazás egyértelmű veszteseinek. Egy számukra viszonylag kedvező terepen, ahol nagy számban élnek a párt veterán aktivistái, csupán a harmadik helyet sikerült megszerezniük, és éppen csak átlépték a 20 százalékot. Úgy tűnik, a Gyurcsány által folytatott bomlasztó tevékenység egyre eredményesebb. Ha szerencsénk van, az MSZP rövidesen a politika perifériájára kerül, és elfoglalja az őt megillető helyet a magyar történelem legsötétebb szereplői között.

A Jobbik öt százaléka sikernek semmiképpen, de kudarcnak sem nevezhető. A nemzeti radikális párt ebben a városrészben az országos választásokon is hasonló eredménnyel szerepelt. Vagyis ismételten bebizonyosodott, hogy nem a nagyvárosi villanegyedek adják a nemzeti radikalizmus szavazóbázisát. Elsősorban nem az ott élők rokonszenvét, bizalmát kell elnyerni, ez a mostani helyzetben reménytelen vállalkozás.

Ezért is lenne nagyon fontos, ha a szavazókkal szembeni nemzeti radikális megnyilvánulásokból eltűnne az az elitista gőg, ami például nagyon sokszor megjelenik az egyik Jobbikot támogató hírportál írásaiban. A prolit nem szapulni kell, hanem megnyerni, elhódítani a baloldaltól. Az alsóbb rétegekhez tartozó magyar emberekben tudatosítani kell, hogy sorsuk jobbra fordulását csakis a nemzeti radikalizmustól remélhetik. Ha a Jobbiknak a cigánybűnözés által sújtott falusiak után a nagyvárosi rozsdaövezetek népét is sikerülne megnyernie, 2014-ben komoly esélye lesz a választási győzelemre.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat