HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Ivan Demjanjuk - ítéletre várva

2011. május 12. 13:37
Falusy Márton - Hunhír.info

Másfél évvel ezelőtt kezdődött el Münchenben a most 91 éves Ivan Demjanjuk pere, s a hírek szerint ma hirdeti ki a bíróság az ítéletet. A vádlottat a német törvények értelmében 15 évi börtönre lehet ítélni, de az ügyész „csupán” hat évet kért a bíróságtól. Hogy miért, az alábbiakból kiderül.

Menedék - BayerIvan Demjanjukot azzal vádolják, hogy Sobibór (ejtsd: Szobibúr) koncentrációs táborának őreként részese volt 27 900 zsidó meggyilkolásának. Az ügy érdekessége, hogy mivel Sobibór Lengyelországban, annak is a keleti részén fekszik, ezért az ügyben lengyel bíróság lenne illetékes. A lengyelek azonban lezárták a vizsgálatot Demjanjuk ellen, a müncheni bíróság pedig úgy viselkedik, mintha még mindig német megszállás alatt lenne Lengyelország, s így Sobibór is.

Demjanjuk ügyvédje minap ki is jelentette, hogy védence „a német igazszolgáltatás rendszerének áldozata”. Ulrich Busch nemcsak védence felmentését kérte, hanem jelezte: Demjanjukot kárpótlás is megilleti.

Serge Klarsfeld francia ügyvéd és nácivadász is csalódásának adott hangot, mert a bíróság új, eddig nem ismert részleteket nem tárt fel az ügyben, s nem sikerült azt sem bizonyítani, hogy Demjanjuk valóban részt vett volna gyilkosságokban. „A tanuk meghaltak, nincsenek dokumentumok, mert Demjanjuk csak kis hal volt” – nyilatkozta Klarsfeld az AFP-nek. Ha az ítélet megállapítja a vádlott bűnösségét, „az megnyitja az ajtót az olyan vádaskodások előtt, miszerint az eljárás tisztességtelen volt” – tette hozzá a nácivadász.

Az ukrán származású Ivan Demjanjuk a háború után az USÁ-ba emigrált, ahol autószerelőként dolgozott. A 80-as években kezdett vele foglalkozni a sajtó, azt állítván, hogy ő volt a „Rettenetes Iván” becenévre hallgató táborőr, aki Treblinkában különös kegyetlenséggel bánt a foglyokkal. Az USA 1986-ban Demjanjukot kiadta Izraelnek, ahol 1988-ban természetesen halálra ítélték. Ezt követően halálos ítélettel a zsebében 5 évet töltött izraeli börtönben „Rettenetes Iván”, míg 1993-ban a cionista Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az ítéletet, mert kiderült: nincs bizonyíték arra, hogy ő lenne „Rettenetes Iván”. Demjanjuk visszatért az USÁ-ba, de kálváriája folytatódott, nem hagyták nyugton. Végül Németországba deportálták, ahol két éve rács mögött tartják.

A most 91 éves Ivan Demjanjuk tehát 7 évet ült ártatlanul Izraelben (1986-1993), Németországban pedig eleddig 2 évet. Ez összesen 9 év – ítélet nélkül! Ezért oly „nagylelkű” a német (pontosabban: németországi) ügyész, ezért kér „csak” 6 év börtönt a vádlottra: a lehetséges 15 évből ugyanis kivonta a már leült 9 évet, Demjanjuk egyébként az egész bírósági procedúra alatt néma maradt.

Hallgatagon ült tolószékében, szemét sötét szemüveg takarta. Egészségi állapota miatt többször is el kellett halasztani a tárgyalást. A táborban megölt zsidók hozzátartozóit a tárgyaláson képviselő Michael Koch ügyvéd szerint Demjanjuk „olyan volt a tárgyaláson, mint egy bútordarab”. Sokan azt állították, hogy a tárgyaláson alszik, de „valójában nyitva volt a szeme, mindenre figyelt”. Az egykori áldozatokat képviselő másik jogász, Cornelius Nestler szerint Németországnak kötelessége elítélni Demjanjukot, még akkor is, ha évtizedekkel ezelőtti bűnökről van szó. „A német igazságszolgáltatási rendszernek és a társadalomnak nincs joga ahhoz, hogy semmibe vegye a tényeket, mondván, mi ezekkel már nem akarunk foglalkozni. Ez a téves vélemény uralkodott az ’50-es és ’60-as években, amikor a társadalom és az igazságszolgáltatás nagy része ezt az utat választotta” – mondta a bíróság előtt Nestler.

Az AFP szerint a Demjanjuk-perben a vád azzal érvelt: ha bizonyítást nyer, hogy a vádlott Sobibórban táborőrként szolgált, akkor ebből értelemszerűen következik, hogy bűnös az említett 27 900 zsidó megölésében. Érdekes logika, talmudi alapozással.

A perben a döntő bizonyíték az SS által Demjanjuk nevére kiállított igazolvány volt. Ma már tudjuk – éppen az FBI erősítette meg nemrég -, hogy ezt az igazolványt valószínűleg a szovjet titkosszolgálat fabrikálta az emigrációban élő férfi lejáratására. Kérdés, hamis bizonyíték birtokában és valós bizonyítékok hiányában milyen döntést hoz a müncheni bíróság.

Egyet már most is tudunk: ha felmentő ítélet születik, Demjanjukot kiadják Spanyolországnak, ahol időközben egy másik ügyben (?!) szintén eljárást indítottak a 91 éves ukrán férfi ellen. A bosszú soha nem ér véget...

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat