HunHír.info

2019. Újkenyér hava 26. nap, Füvellő napja.

„Bizalmunk és a vezetésbe vetett hitünk teljesen megingott” – írják a hevesi cigányok

2011. április 28. 12:11
Falusy Márton - Hunhír.info

A Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat állásfoglalásából vettem a címbeli idézetet. A heol.hu hírportál számokkal teletűzdelt cikkben tudósított arról, miért is vesztették el hitüket a derék hevesi cigányok. A megye elhíresült településén történtekkel kapcsolatban új fejlemény, hogy az éjszaka folyamán újabb gyöngyöspatai cigányt vett őrizetbe a rendőrség: a 28 éves cigánysori delikvens elismerte, hogy bántalmazta a magyarokat. Jelen állás szerint tehát már három patai cigány ücsörög előzetesben.

Menedek - Engdahl

A heol.hu honlapon jelent meg a hír, hogy a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerint a megyei közgyűlés nem támogatja őket kellőképpen, s ezért megingott a kormánypárti többségű grémiumba vetett bizalmuk. Idézet a cigány önkormányzat állásfoglalásából:

„Szomorúan konstatáljuk, hogy míg az elmúlt években az MSZP-s vezetésű megyei közgyűlés folyamatosan támogatta a CKÖ-t, addig a jelenlegi grémium érdemben semmiben sem partner. Elkeseredettek vagyunk azért, hogy személyünk és az általunk képviselt közösség mindaddig volt fontos, amíg a választások tartottak. Bizalmunk és a vezetésbe vetett hitünk teljesen megingott.”

Vajon miért inogtak meg ennyire a cigányok? A válasz egyszerű: nem kaptak annyi pénzt, amennyit követeltek. Márpedig a pénzszűke a cigányoknál mindig a bizalom elillanásával s vészes megingással párosul.

S most nézzük a számokat: mennyit kértek a cigányvezérek, s mennyit kaptak a közgyűléstől. Az adatokat Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke tálalta a heol.hu tudósítójának.

Szabó szerint a cigányvezérek „irreális anyagi igényekkel” léptek fel. Például 6 milliót kértek az irodai rendszer működtetésére; 1,5 milliót a helyi kisebbségi önkormányzatok „koordinálására”, programok szervezésére; ugyancsak 1,5 milliót a cigány lakosság teljes körű felmérése; 2 milliót képzésre; 6 milliót a megyei „roma kistérségi társulások tanácsának” a létrehozására; 2,5 milliót pedig az „elnöki keret” biztosítására. Ha jól számolom, ez közel 20 millió.

A megyei cigányvezérek tehát előterjesztették kérésüket, s a megyei közgyűlés meg is szavazott nekik központi támogatásként – összesen 419 ezer forintot. S ettől a cigányvezérek úgy meginogtak, hogy minden bizalmukat és hitüket elvesztették. Érthető, nemde?

A heol.hu cikke szerint azért még nincs minden veszve: a megyei cigányführer – Danyi Sándor – és a közgyűlés vezetése között folynak a tárgyalások az „egyéb támogatási lehetőségekről”.
A heves megyei hírportál írását néhány olvasó már kommentálta. Az első hozzászólót idézem:

„Megkérdezném a romavezetőt, hogy a benyújtott követelések összegéhez mennyi adóval járulnak hozzá a romák?
Az adózó emberek pedig hitüket vesztik a munkában, a tanulásban stb., mert azt látják, hogy nehezen megkeresett fizetésükből nem tudnak megélni! Ennek ellenére dolgoznak tovább, tanulnak tovább, családot akkor alapítanak, ha a gyerekeiknek a biztos megélhetést tudják nyújtani! Környezetüket tisztán tartják, megbecsülik azt, ami van. Teszik ezt a saját kezük munkája után! Nagyon sok idős embert ismerek, kik koruk ellenére napszámba mennek dolgozni, hogy a számláikat ki tudják fizetni!
A romavezető talán ezen gondolkodjon el, és ne a ’potyát’ követelje! Főleg ne úgy, hogy a mások munkájából befizetett adót herdálja!
Ideje lenne a potya helyett dolgozni, tanulni saját erőből, ahogyan több millió ember teszi!”


Egy másik hozzászóló arról ír, hogy nagyon sok magyar ember él szegénységben, s ők mégsem panaszkodnak. Majd levonja a következtetést:

„Egyszerűen rendet lehetne itt tenni, mindenkire egyformán vonatkozzanak a törvények bőrszíntől, vallástól, hovatartozástól függetlenül! Amit ma Magyarországon a nem romákkal tesznek, az az igazi szegregáció és rasszizmus!”

Azt hiszem, nem vagyok egyedül a kíváncsiságommal: szeretném tudni, egy évben mennyi adót fizet be az ország cigány népessége, s mennyi forintot kap vissza a cigányság segély, egyéb támogatás formájában. Jogos igény, hogy ebben a kérdésben végre tisztán lássunk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat