HunHír.info

2018. Szelek hava 23. nap, Béla napja.

Szerb fogalomzavar - Lefasisztázták a magyar honvédeket

2005. november 13. 22:26
HunHír.Hu

Össztűz zúdult a világháborús honvédveteránok szombati szabadkai találkozójára. Szerb politikusok, szervezetek, elemzők, a tömegtájékoztatás mind, mind fasizmust harsognak, s veszélyes fejleményként jellemzik. A bírálók összemosták a magyar veteránok honvédtalálkozóját és az Újvidéken történt szerb neonáci rendbontást, gyakorta mindkét eseményre a "fasiszta" és "nacionalista" jelzőt használták, és erélyesen követelték az "újfasiszta" Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) betiltását.

Magyar Menedék - Migránsokk

Aleksandar Popov elemző arra figyelmeztetett, hogy a szerb és a kisebbségi nacionalizmus táplálja egymást a Délvidéken. Szerinte erről tanúskodik a szabadkai honvédtalálkozó, illetve a HVIM működése is.

Miroszlav Samardzics belgrádi politológus szerint a Horthy-hadsereg és a Horthy-rendszer nem volt ugyan fasiszta, de Hitler szövetségese volt, az erőszakkal besorozott délvidéki honvédek pedig nem Magyarországért harcoltak, hanem Hitler oldalán Hitler világrendjét akarták ráerőszakolni Európára.

Ilyen érveket sorakoztatott fel az Antifasiszta Akció (AFA) nevű újvidéki szervezet, amely ugyancsak követelte a honvédtalálkozóhoz hasonló rendezvények betiltását. A bírálókhoz csatlakoztak az újvidéki politikai vezetők is: Bojan Pajtics kormányfő és Bojan Kostres házelnök, visszafogottabb hangon ugyan, de egy kalap alá vette a újfasizstákat a veteránokkal.

Bojan Kostres vajdasági parlamenti elnök történelemhamisításnak nevezte azt, hogy egyesek megpróbálják nem fasisztának feltüntetni a Horthy-rezsimet. "(...)kiderül, hogy csak Hitler volt fasiszta és az egész világ ellene volt (...). A honvédek találkozója kísérlet volt arra, hogy eltöröljék a vonalat a fasizmus és antifasizmus között" - így okoskodott a parlamenti elnök, aki szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy mit műveltek a magyar csapatok a Délvidéken a II.
világháború idején.

Bojan Pajtics vajdasági kormányfőnek az bántotta a szemét, hogy a magyar honvédek az egyetlen katonai csoportosulás, amely találkozókat szervez a Délvidék területén. A rendezvény szerinte rossz üzenetet hordoz magában, mert kiválthatja valamely más csoportosulás "lázadását".

Korhecz Tamás, vajdasági kormányfőhelyetets, kisebbségügyi titkár a honvéd veteránok szabadkai találkozóját kommentálva kiemelte, örül neki, hogy ennek a találkozónak a megszervezésében egyetlen politikai párt és "semmilyen hatalom" nem vett részt. "Úgy vélem, ez azoknak a polgároknak a döntése, akik katonák voltak, és ha ők úgy érzik, hogy nekik fontos a találkozás és a barátkozás, akkor ezt a jogukat senki sem vonhatja meg tőlük" - emelte ki Korhecz.


(Vajdaság Ma, MTI nyomán)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat