HunHír.info

2019. Újkenyér hava 18. nap, Ilona napja.

Amikor elégtételt vettünk Mohácsért!

2019. augusztus 12. 15:02
Hunhír.info

szulejman250.jpgA történelemoktatás hibája, hogy kevesen ismerik a nagyharsányi (második mohácsi ) csatát, amelyet 1687-ben ezen a napon vívtak a Dél-Dunántúlon és megsemmisítő vereséget mértek a törökre. Ezzel eldőlt, hogy a magyar hadszínteret elvesztették. Sikeres volt a keresztény - osztrák, bajor, magyar, horvát összefogás. Számunkra fontosabb esemény, mint a halloween és a Valentin-nap, mégis utóbbiakat jobban ismerik...

Menedék - Atilla

Buda várának 1686-os keresztény koalíciós visszavívása megkongatta a magyarországi török uralom fölött a lélekharangot, a kegyelemdöfést pedig a második mohácsi csata adta meg, Zenta pedig majd lezárja a folyamatot. Na, de ne szaladjunk ennyire előre. A bajorokkal kiegészített Habsburg birodalmi csapatok (beleértve a magyarokat és a horvátokat is) a Duna mentén haladva Eszék térségét fenyegette, amely a törökök magyarországi hadjáratainak a kulcspontja volt a Dráva híd miatt.

Szulejmán nagyvezír ennek megfelelően jelentős haddal sáncolta el magát és várta a keresztény támadást. Lotharingiai Károly viszont cselből visszavonult, hogy kimozdítsa megerősített állásaiból a törököt, ami be is jött, mert üldözésre indultak. A portyázó könnyűlovasság meg is csipkedte a keresztény seregeket itt-ott, de komoly kárt nem tudott okozni. A nekibátorodott fővezér serege a Mohács irányából Siklós felé mozgó keresztény fősereget Nagyharsány térségében érte be. Azonnal elkezdték a janicsárok megerősíteni a tábort, illetve előtte sáncokat építeni. A lovasság nagy részét viszont ráküldték az éppen átcsoportosítást végrehajtó keresztényekre. Mivel csak a gyalogság és a tüzérségnek csak kisebb része vett részt ebben a harcban így sikerült erősítés visszaküldésével megelőzni a nagyobb bajt. A török támadást jórészt a bajorok fogták fel. Miután átlátta a helyzetet

Lotharingiai Károly a teljes sereget sikerült egységes arcvonalba állítania és erőteljes támadást indított a teljes sereggel. A török lovasságot elűzték, a gyalogságot visszanyomták. Savoyai Jenő és Rabitun (utóbbi a kuruc korból is ismert) tábornokok csapati előre törtek a sáncoktól lőtávolságnyira. A török érezve vesztét heves ágyútüzet zúdított rájuk, azonban a keresztények állták a tüzet, s amint felzárkózott a fősereg általános rohamot indítottak Miksa Emánuel vezetésével. Betörtek a sáncokba, s mivel a török lovasság megfutott ezzel eldőlt a csata.

A tábort óriási zsákmánnyal elfoglalták, a teljes török tüzérség (78 löveg) állásban maradt. A teljes bekerítés csak azért nem sikerült, mert a törökök hátába küldött, a visszavonulási utat elzáró dandár eltévedt az erdőben...

A források szerint mintegy 8000 török esett el a csatában, 2000 fogságba esett, sokan pedig a környező mocsarakba vesztek. A keresztény veszteség a töredéke volt. A törökök az eszéki hídon át menekültek hazafelé, de olyan fejetlenül, hogy az eszéki híd összeszakadt és több százan a Drávába vesztek.

A mohácsi csatával kezdődött Magyarország török megszállása, a nagyharsányi (második mohácsi) csata pedig a kitakarodásuk jelképe. Adják tovább, hogy minden magyar tudja!

kazy világa

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat