HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

A románok végleg elveszik az úzvölgyi temetőt és ez nem elég nekik

2019. június 10. 16:02
Hunhír.info

Azt ugye nagyjából tudjuk, hogy a román hatóságok és a román emberek eddig azt sem tudták, hogy létezik az úzvölgyi katonatemető. Most meg már a védelmi minisztértium akarja átvenni. A baj az, hogy ez nem annyira nemzetközi temető ám, mint amennyire magyar. A románok csak rámondták, hogy az, mert el akarják venni. Mert nekik minden kell, ami a miénk – tudjuk még az országunkra is szükségük lenne Szolnokig.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019


Hihetetlen ez az egész. Van ugye egy katonatemető, ahol magyar hősök nyugszanak. Évtizedeken át volt az enyészeté, aztán a helyi magyarok rendbetették a kertet és méltó emléket állítottak a katonáknak. Lett szép kerítés, székelykapu, keresztek – ahogy annak lennie kell.

Aztán jöt egy idióta román ötlet: nemzetközi temetővé nyilvánították a sírkertet, román parcellát kreáltak és ezzel elindítottak egy olyan folyamatot, aminek kicsúcsosodása volt az erőszak, amikor a román szélsőségesek törtek-zúztak a temetőben.

A román Nemzeti Védelmi Minisztérium memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól az Úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét - közölte vasárnap Gabriel Les védelmi miniszter a Mediafax hírügynökséggel.

Persze… Vegyétek el nyugodtan. Sőt álszenten nyilatkozzatok is.

A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről – mondta Gabriel Les.

A baj az, hogy ez nem annyira nemzetközi temető ám, mint amennyire magyar. A románok csak rámondták, hogy az, mert el akarják venni. Mert nekik minden kell, ami a miénk – tudjuk még az országunkra is szükségük lenne Szolnokig. A románok egy részét zavarja a magyar és a székely zászló, a székelykapu, a magyar felirat, a magyar szó, a magyar hang. Minden, ami a miénk és amúgy mi nem akartuk nekik átadni, csak elvették tőlünk vagy maguk a románok, vagy a trinanoni béke diktálók.

Amúgy a romániai Szabad Európa Rádió azt írja a honlapján, hogy hogy a temetőátalakítás ötlete éppen a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki még Kovászna megye prefektusaként kilátásba helyezte, foglalkozik majd az úzvölgyi sírkerttel.

A román védelmi tárca főtitkári tisztségét 2013 óta az a Codrin Munteanu tölti be, aki a Ponta-kormány Kovászna megyei megbízottjaként elindította a székely zászló elleni hadjáratot. Az egykori prefektus perek tucatjait indította el a székely zászlót kitűző önkormányzatok ellen. Gyakorlatát később Hargita, és Maros megye prefektusa is átvette és Kovászna megyei hivatali utódjai is folytatták.

2015-től a Dan Tanasa blogger által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) foglalkozik a magyar szimbólumok és feliratok elleni pereskedéssel.

Ezek tényleg el akarják tüntetni a magyarokat Erdélyből.

Kecskés István

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat