HunHír.info

2019. Napisten hava 18. nap, Viola napja.

Pápalátogatás: lelki vezető nélkül érkeznek a csángók Csíksomlyóra

2019. április 13. 06:54
Hunhír.info

csangok-500.jpgNem tart híveivel a csíksomlyói pápalátogatás helyszínére a bákói magyar miséket celebráló katolikus pap, aki múlt vasárnap azt a „parancsot” közvetítette a csángó híveknek, hogy „Iași-ba kell menni, a pápát ott kell fogadni”. Minderről elkeseredett hangvételű bejegyzésben számolt be közösségi oldalán Nyisztor Tinka, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallásügyi felelőse.

Magyar Menedék - Grandpierre

Tiltakozó levelet fogalmaztak meg a bákói magyar szentmisék résztvevői, miután a legutóbbi, március 31-én tartott szertartáson a misét celebráló Varga András bogdánfalvi plébános olyan tartalmú üzenetet olvasott fel, amelyben arra szólítják fel a híveket, hogy Iași-ban fogadják Ferenc pápát.

A felszólítás értelmében minden, a iași-i Római Katolikus Püspökség tartományához tartozó hívő köteles a pápalátogatás helyszínei közül az észak-moldvait választani.

A Maszol megkeresésére Nyisztor Tinka elmondta, a tiltakozó levelet többek között a iași-i püspökséghez és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség illetékeseihez is eljuttatták. A konkrét esetről megemlítette, hogy a mise végén a hirdetések során szólította fel a celebráló pap a híveket román és magyar nyelven is a iași-i részvételre.

Tette ezt nem kérés, sokkal inkább parancs formájában a templomot zsúfolásig megtöltő csángómagyar hívek előtt.

Nyisztor Tinka elmondta még, hogy szerették volna elérni, hogy a pápalátogatásra utazó, valamint a csíksomlyói búcsún részt vevő csángókat kísérje a saját közösségükből származó pap, azonban ez nem valósul meg, így ezúttal is saját lelki vezetőjük nélkül utaznak majd, ahogy teszik ezt évtizedek óta.

A legtöbb csángó származású katolikus pap nem vállal semmilyen szerepet a magyar nyelvű vallásgyakorlás elősegítésében. Az egyik kivétel ez alól Măriuţ Felix, a forrófalvi (Fărăoani) Pádovai Szent Antal Plébánia plébánosa, aki az említett Varga Andrással közösen a bákói magyar nyelvű misékért felel.

Megkeresésünkre elmondta, a kérdéses hirdetés alatt ő éppen gyóntatott, nem hallotta, pontosan mi hangzott el. A hívek felháborodásából értesült csak a felszólításról.

A plébánosnak lehetősége volt a misét követő kedden személyesen beszélni erről a témáról Petru Gherghel iași-i püspökkel, aki biztosította arról, hogy nem született ilyen tartalmú felhívás a püspökség részéről. Măriuţ Felix úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy a bákói esperestől származott a felhívás, de biztosan nem a püspökség volt annak megfogalmazója.

Kérdésünkre a forrófalvi plébános elmondta: ő sem Iași-ba, sem Csíksomlyóra nem fog elutazni, ugyanis „más programja van”. - a Maszol.ro portálról.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat