HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Az Európai Bizottság alelnöke figyelmeztette Ukrajnát a magyarellenesség miatt

2019. január 17. 07:34
Hunhír.info

jobb-szektor-250.jpgLevélben fordult Federica Mogherinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő az Ukrajnában tapasztalható magyarellenesség, a kárpátaljai magyarságot ért jogsértések ügyében. A képviselő felidézi, a magyar nemzeti kisebbség elleni hangulatkeltés a 2017 szeptemberében elfogadott ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelye miatt támadt szembenállás óta tapasztalható.

Menedek - Engdahl

A Fidesz–KDNP listáján európai parlamenti mandátumhoz jutott kárpátaljai származású politikus levelében felhívta a tisztviselő figyelmét arra, hogy Ukrajna az EU-val társulási megállapodást aláírt országként számtalanszor deklarálta elkötelezettségét az európai integráció, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása mellett. Mostanában azonban inkább fokozódó ukrán nacionalizmus és asszimilációs törekvések érzékelhetők az országban – mutatott rá Bocskor Andrea. Az orosz veszélyre hivatkozva sérülnek a kisebbségi és polgári alapjogok, megfélemlítés, titkosszolgálati eszközökkel való vegzálás tapasztalható – tette hozzá.

A képviselő felidézi, a magyar nemzeti kisebbség elleni hangulatkeltés a 2017 szeptemberében elfogadott ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelye miatt támadt szembenállás óta tapasztalható. Az ukrán média negatív színben mutatja be a többségi nemzetnek a magyar közösséget, szeparatizmussal vádolják őket, ami társadalmi feszültséget szít. Az ukrán államhatáron kárpátaljai magyar értelmiségieket, újságírókat, önkormányzati képviselőket vegzálnak.

A Mirotvorec ukrán weboldal nyilvános adatbázisába pedig olyan magyar nemzetiségű köztisztviselők személyes adatait töltötték fel, akiket kettős állampolgársággal vádoltak és a nép ellenségeinek tituláltak. Mindez törvénytelen és súlyosan sérti az érintettek személyiségi jogait, a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokat – mutat rá Bocskor Andrea.

Ráadásul, teszi hozzá a magyar politikus, a Legfelső Tanács honlapján megjelent egy petíció, amely indítványozta, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokat fosszák meg ukrán állampolgárságuktól és deportálják! Ez már egyértelműen közösség elleni izgatás, ezt az EU sem nézheti tétlenül! – áll a levélben.

Külkapcsolatokért felelős főképviselőként hogyan tudná enyhíteni a feszültséget, visszatéríteni Ukrajnát a koppenhágai kritériumok és a társulási szerződésben vállalt kisebbségvédelmi kötelezettségek tiszteletben tartására? Mit kíván tenni az ukrajnai magyarok védelmében? – kérdezte az európai tisztviselőtől Bocskor Andrea.

Federica Mogherini válaszában kifejtette, az Európai Bizottság nyomon követi az ukrajnai helyzetet, és továbbra is számos formában hívja fel Ukrajna figyelmét az aggodalomra okot adó jelenségekre, ezen belül a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak kérdésére. Ami az oktatási törvényt illeti, az EB alelnöke felidézi, az EU–Ukrajna csúcstalálkozó közös nyilatkozatában a két fél egyetértett az ENSZ és az Európa Tanács egyezményeiben és a kapcsolódó jegyzőkönyvekben lefektetett, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által már gyakorolt jogok tiszteletben tartásában, a kisebbségekhez tartozó személyek megkülönböztetésének megengedhetetlenségében, továbbá a Velencei Bizottság 902/2017. számú véleményében lefektetett ajánlások maradéktalan végrehajtásában, ideértve azoknak a jogszabályoknak az elfogadását is, amelyek a törvény alkalmazását megelőző átmeneti időszakot 2023-ig tolják ki, illetve amelyek szabályozzák a magániskolák mentesítését a jogszabály nyelvi rendelkezéseinek hatálya alól.

A zaklatásokra vonatkozó állítások tekintetében az EU elvárja, hogy az ukrán hatóságok gyorsan és alaposan kivizsgálják az ilyen incidenseket. Az említett weboldalt illetően az EU továbbra is felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a személyes adatok jogellenes nyilvánosságra hozatalának megakadályozása érdekében – áll egyebek mellett Federica Mogherini Bocskor Andreának címzett válaszlevelében.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egregorok - Mark StavishEgregorok
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat