HunHír.info

2019. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Szibériában tört ki az új aranyláz, csak arany helyett most csontok után kutatnak

2019. január 08. 15:34
Hunhír.info

Akár ezer dollárt is megérhet egyetlen, ép mamutcsont, a szibériai Jakutföld pedig valóságos aranybánya az újkori kalandorok szerint, akik tömegével özönlenek oda. Pedig nem veszélytelen vállalkozás

Menedék - Bayer

Mióta Kína megtiltotta az elefontcsontok országon belüli értékesítését, a kalandorok új portéka, méghozzá a mamutcsontok iránt kezdtek érdeklődni, utóbbi ugyanis nem csak értékesebb, Szibéria zord tájain hemzsegnek ezek a maradványok. Utóbbihoz ráadásul semmit sem kell kilőni.

Az AFP átfogó riportban számolt be, hogyan lett jövedelmező vállalkozás a mamutcsontok utáni kutatás Jakutföldön, amely a hatóságok szerint valóságos éléskamraként írható le. Becslések szerint csaknem 500 ezer tonna csontváz fekszik a föld alatt, több tízezer évvel korábban ugyanis gyapjas mamutok ezrei kószáltak ezen a vidéken. Az agyarért kapott árak drasztikus növekedése pedig sokakat arra késztetett, hogy feladja hivatását. A francia hírügynökség helyi halászokat szólaltatott meg, akik mostanra mind csontvadászok lettek.

Az AFP azt írja, a legnagyobb számban kínaiak vásárolják fel a még ép maradványokat, hogy csontőrleményeket vagy szobrokat, díszes tárgyakat faragjanak belőlük. Egy-egy nagyobb darab kilónkénti ára akár 1000 dollárt is megérhet - ez átszámítva mintegy 280 ezer forintot jelent, amely egy, az átlagosnál nagyobb súlyú maradvány esetében akár (több)milliós tétel is lehet.

A kutatás persze nem veszélytelen: számos kalandor arról számolt be, hogy a csontok kiemelése és elszállítása komoly kihívás, Jakutföld nagy része ugyanis járhatatlan, így a vadászok szó szerint árkon-bokron keresztül próbálják meg kijuttatni az országból kincseiket.

A kutatás ráadásul nem épp környezetkímélő: az elolvadt hó után (vagy még sokszor azelőtt) a kalandorok óriási vízágyúkkal igyekeznek utat vágni a területen, és meglazítani a földet, hogy mélyebbre tudjanak ásni, amely a régészeti területekre sincs jó hatással.

A csontok utáni bányászatot ráadásul semmi nem szabályozza: ugyan 2013-ban az orosz parlament elkezdett foglalkozni egy törvényjavaslattal, konkrét rendelkezés máig nem lett belőle. Engedélyekre persze így is szükség van, ám az anomáliák miatt ezeket könnyű megkerülni, a tisztességes bányászok megélhetését pedig egyre jobban veszélyeztetik a könnyű pénzszerzésre szakosodott "kalózok".

hvg.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat