HunHír.info

2019. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Szibériában tört ki az új aranyláz, csak arany helyett most csontok után kutatnak

2019. január 08. 15:34
Hunhír.info

Akár ezer dollárt is megérhet egyetlen, ép mamutcsont, a szibériai Jakutföld pedig valóságos aranybánya az újkori kalandorok szerint, akik tömegével özönlenek oda. Pedig nem veszélytelen vállalkozás

Magyar Menedék - Grandpierre

Mióta Kína megtiltotta az elefontcsontok országon belüli értékesítését, a kalandorok új portéka, méghozzá a mamutcsontok iránt kezdtek érdeklődni, utóbbi ugyanis nem csak értékesebb, Szibéria zord tájain hemzsegnek ezek a maradványok. Utóbbihoz ráadásul semmit sem kell kilőni.

Az AFP átfogó riportban számolt be, hogyan lett jövedelmező vállalkozás a mamutcsontok utáni kutatás Jakutföldön, amely a hatóságok szerint valóságos éléskamraként írható le. Becslések szerint csaknem 500 ezer tonna csontváz fekszik a föld alatt, több tízezer évvel korábban ugyanis gyapjas mamutok ezrei kószáltak ezen a vidéken. Az agyarért kapott árak drasztikus növekedése pedig sokakat arra késztetett, hogy feladja hivatását. A francia hírügynökség helyi halászokat szólaltatott meg, akik mostanra mind csontvadászok lettek.

Az AFP azt írja, a legnagyobb számban kínaiak vásárolják fel a még ép maradványokat, hogy csontőrleményeket vagy szobrokat, díszes tárgyakat faragjanak belőlük. Egy-egy nagyobb darab kilónkénti ára akár 1000 dollárt is megérhet - ez átszámítva mintegy 280 ezer forintot jelent, amely egy, az átlagosnál nagyobb súlyú maradvány esetében akár (több)milliós tétel is lehet.

A kutatás persze nem veszélytelen: számos kalandor arról számolt be, hogy a csontok kiemelése és elszállítása komoly kihívás, Jakutföld nagy része ugyanis járhatatlan, így a vadászok szó szerint árkon-bokron keresztül próbálják meg kijuttatni az országból kincseiket.

A kutatás ráadásul nem épp környezetkímélő: az elolvadt hó után (vagy még sokszor azelőtt) a kalandorok óriási vízágyúkkal igyekeznek utat vágni a területen, és meglazítani a földet, hogy mélyebbre tudjanak ásni, amely a régészeti területekre sincs jó hatással.

A csontok utáni bányászatot ráadásul semmi nem szabályozza: ugyan 2013-ban az orosz parlament elkezdett foglalkozni egy törvényjavaslattal, konkrét rendelkezés máig nem lett belőle. Engedélyekre persze így is szükség van, ám az anomáliák miatt ezeket könnyű megkerülni, a tisztességes bányászok megélhetését pedig egyre jobban veszélyeztetik a könnyű pénzszerzésre szakosodott "kalózok".

hvg.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat