HunHír.info

2019. Kikelet hava 20. nap, Csilla napja.

Jobbik: Legyen október 16. a Magyar-Székely Összetartozás Napja!

2018. október 17. 09:04
Hunhír.info

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa október 16-át a Magyar-Székely Összetartozás Napjává. A Jobbik azt szeretné, ha kezdeményezésük a parlamenti pártok közös előterjesztése lehessen. Potápi Árpád János államtitkár nyitottságot mutatott a Jobbik javaslatára.

Menedék - Baráthosi

Az 1848 nyarán, hathatós Habsburg aknamunka következtében kirobbant erdélyi román népfelkelés Jelačić horvát bán támadásával, valamint a Délvidéket lángba és vérbe borító szerb népfelkeléssel együtt megsemmisüléssel fenyegette az 1848 áprilisában létrejött modern, polgári Magyarországot. Ebben a helyzetben állt ki az 1848. október 16-18. között lezajlott agyagfalvi székely nemzetgyűlés a márciusi forradalom eredményei mellett és a székelység fegyvert ragadott annak védelmére. Ezen döntés tette lehetővé a Batthyány-kormány védelmét keleti irányból, hisz elhárította az erdélyi osztrák, román valamint délvidéki szerb csapatok egyesülését.

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese tegnap határozati javaslatot nyújtott be, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa október 16-át a Magyar-Székely Összetartozás Napjává.

"Indítványom szövegét természetesen nem végleges változatnak szánom, nem kívánok egyedül maradni előterjesztőként és – mivel láttunk már rá számos rossz példát az elmúlt évek során – főleg nem szeretné a Jobbik kisajátítani ezt az évfordulót. Épp ellenkezőleg, azt szeretnénk, hogy kezdeményezésünk végleges formájában már a parlamenti pártok közös előterjesztése lehessen. Ezért is örülök, hogy Potápi Árpád János államtitkár úr mai napirend előtti felszólalásomra adott válaszában nyitottságot mutatott javaslatunk kapcsán" - fogalmazott Szávay.

A székelység az agyagfalvi nemzetgyűlésen bebizonyította azt, hogy a legnagyobb fenyegetések, megpróbáltatások és szenvedések közepette és mindezek ellenére is egységesen kiáll a magyar nemzet mellett és annak részeként tekint magára - hangsúlyozta a politikus, aki bízik benne, hogy az Országgyűlés is hasonló egységet, valódi nemzeti konszenzust fog tudni felmutatni a Magyar-Székely Összetartozás Napja kapcsán. Szávay kérte a kormány támogatását, valamint a parlamenti pártok egy-egy képviselőjének előterjesztőként való csatlakozását.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat