HunHír.info

2018. Álom hava 18. nap, Csekő napja.

Závecz: eddig csak a Jobbik tudott új szavazókat szerezni a kampányban

2018. március 20. 18:46
Hunhír.info

valasztas250.jpgAz elmúlt egy hónapban a Fidesz táborának mérete nem változott, a kormánypárt a teljes népesség 32 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A kampány eddigi szakaszában új szimpatizánsokat csak a Jobbiknak sikerült szereznie, az utóbbi hetekben 11-ről 14 százalékra emelkedett a tábora – erre a megállapításra jutott a Závech Research.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Az MSZP-Párbeszéd listáját a választókorúak 9 százaléka támogatja, ugyanannyian, mint egy hónapja.

A Demokratikus Koalíció és az LMP továbbra is hasonló nagyságrendben vonzza a választókat – az előbbi most 4 százalékon áll, az utóbbi 5 százalékon. A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt a teljes népesség 2 százalékára számíthat, az Együtt 1 százalékos.

A pártoktól távolságot tartók csoportja kisebb lett, 33-ról 30 százalékra – vagyis a március 7-14. között felvett adatok szerint mind a Jobbik mellett léptek a pástra. Jelentős mértékben nőtt a politikai aktivitás mértéke, február első felében 46, most már 56 százalék ígérte részvételét az április 8-i választásra. Közöttük vannak a biztos pártválasztók, akik ott lesznek a szavazás napján az urnáknál, és már támogatásra érdemes pártjuk is van.

Ebben az elkötelezett és aktív csoportban - a Fidesz 47 százalékot ér el, a Jobbikot 19 százalék támogatja. A biztos pártválasztók körében az MSZP-Párbeszéd listája 13 százalékot kap, a DK-t 8, az LMP-t 6 százalék – ez az öt politikai erő esélyes a parlamentbe jutásra.

A Momentum az aktív szavazók 3 százalékára számíthat, a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékos, az Együtt 1 százalékos - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet március első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A Jobbik főképpen vidéken erősödött február óta: a kis- és közepes városokban 9-ről 17 százalékra növelte táborát, a falvakban 7-ről 13 százalékra. A pártok az elmúlt egy hónapban ugyan aktívabbá tették szimpatizánsaikat, de még korántsem járatták csúcsra a mozgósítást. A Fidesz 2,6 milliós táborának bő kétharmada ígéri április 8-i részvételét, tehát a kormánypártnak a sikeres szereplés érdekében 800 ezer hívét még meg kell győznie a szavazás szükségességéről.

A Jobbik 1,1 milliónyi támogatójának csaknem kétharmada biztosan elmegy szavazni, tehát nagyjából 400 ezer főt kell aktivizálnia a pártnak. Az MSZP-Párbeszéd listáját támogató 700 ezer főből egyelőre 400 ezren tekinthetők biztos voksolónak, a többiek valószínűsítik az elmenetelüket, őket buzdítaniuk szükséges. A Demokratikus Koalíció hívei a legelszántabbak, 350 ezer támogatójuk kilenctizede bizonyos a részvételében, néhány tízezer főt kell csak megerősíteniük ebben. Az LMP-nek van a legtöbb dolga az aktivizálásban, 400 ezres táboruk valamivel több mint fele aktív, tehát szűk 200 ezer főt kell rábírniuk a részvételre.

A pártok belső tartaléka tehát jelentős, eredményük leginkább azon múlik, mennyire képesek meglévő, de nem aktív szavazóikat elvinni az urnákhoz. Ha ez a Fidesznek valamivel jobban vagy ugyanolyan mértékben sikerül, mint az ellenzéknek, akkor nagy a valószínűsége a kétharmadnak. Ha a belső tartalékokat az ellenzéki pártok használják ki valamivel hatékonyabban – függetlenül az esetleges további koordinált jelöltindulásoktól, visszalépésektől – akkor ez megakadályozható.

A pártok sikerét azok a választók is érdemben befolyásolhatják, akik határozott véleménnyel vannak a politikai folytatásról, de egyelőre nem kötelezték el magukat. A kormány maradását kívánók aránya jelenleg 40 százalék, közülük 6 százaléknyian, nagyjából félmillióan nem kötelezték el magukat a Fidesz mellett. Nem tűnnek túl aktívnak, minden harmadik akar voksolni, tehát a Fidesz külső tartaléka 150-180 ezer fő között lehet.

Az ellenzéknek ennél jelentősebb többletszavazói forrása van. Kormányváltást a népesség 46 százaléka szeretne, közülük 11 százaléknyian, körülbelül 900 ezren párt nélkül vannak. E csoport bő négytizede szándékozik voksolni, ők 350-400 ezren jelentik az ellenzéki pártok külső tartalékát.

(HVG)
Forrás: https://kuruc.info/r/2/183911/

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Olvasgatni való - Rónaszegi MiklósOlvasgatni való
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat