HunHír.info

2018. Magvető hava 16. nap, Kedves napja.

Nem koszorúzza meg többé a román „felszabadítók” emlékművét a Magyar Honvédség

2018. január 22. 07:40
Hunhír.info

magyar-kezek-szurkolok-500.jpgEgy kis nemzeti siker! Levélben tájékoztatott a Honvédség illetékes tábornoka, hogy kérésemre többé nem koszorúzzák meg a román „felszabadítók” obeliszkjét a Doni Hősök Emléktúrák keretében, a hajdúböszörményi emlékhelyükön csak egy román hadisíron helyezik majd el ezentúl a koszorút.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Egy kis nemzeti siker! Levélben tájékoztatott a Honvédség illetékes tábornoka, hogy kérésemre többé nem koszorúzzák meg a román „felszabadítók” obeliszkjét a Doni Hősök Emléktúrák keretében, a hajdúböszörményi emlékhelyükön csak egy román hadisíron helyezik majd el ezentúl a koszorút. Miután ismét előléptettek, ma kapom meg főtörzsőrmesteri rendfokozatjelzésemet, de ennél is megtisztelőbb ez a tábornoki válasz, illetve intézkedés, ami bizonyítja, hogy a Honvédség jobban tűri a kritikáimat, mint a korábbi munkahelyem :-).„A halott katona nem ellenség” elv jegyében, kegyeleti szempontokra is tekintettel nem elleneztem, hogy a doni csatákban ráadásul még szövetségesünkként harcoló románok egyik emlékhelyénél is fejet hajtsunk a Doni Hősök Emléktúrán, de amikor tavaly a hajdúböszörményi obeliszkhez ért menetszázadunk, megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a budapesti Szabadság téri gyalázathoz hasonlóan ott is 1944-es „felszabadulásról” hazudnak még mindig az emlékmű feliratával. A szolgálati utat betartva panaszleveleket írtam tavaly és idén is feliratcsere érdekében, míg végül most korrekten tájékoztattak: „Habár az emlékműnél történő koszorú-elhelyezéssel kapcsolatosan ezidáig még senki más részéről nem érkezett kifogás, a szervezők – az Ön javaslatát figyelembe véve – ezek után az egyik hadisíron helyezik majd el a megemlékezés koszorúját, amellyel eddig is az elesett katonákra és civil áldozatokra emlékeztek, az ő emléküknek adóztak.”

Ez a kis siker nemcsak engem ösztökél komolyabb javaslatok megtételére is (bár küldtem már egy 22 pontos javaslatcsomagot ezredes parancsnokomnak a tartalékos rendszerrel kapcsolatban), hanem talán a Honvédségben szélesebb körben is mernek majd kritikákat megfogalmazni a főtisztek felé, mert nemcsak ez az egy tapasztalatom bizonyítja a közhiedelemmel ellentétes nyitottságukat, s ha egy honvéd(tiszt) fél kinyitni a száját, attól hogyan várhatunk akár saját életét is feláldozni tudó bátorságot?

A legutóbbi határszolgálatom után most ismét protokolláris feladatot kapok: a Honvédség legnagyobb emléktúra-sorozatán veszek részt (a doni hősök emlékére), melyet némi kiképzésünk előz meg mától. Aki csatlakozna menetszázadunk nyilvános megemlékezéseihez: Hajdúhadház főterére jan. 25-én 16 órára vonulunk be, Hajdúböszörménybe a városi emlékműhöz 26-án 14:30-ra (utána pedig 16 órától a szállásunkon fegyverbemutatóval színesített, nyilvános „történelemóra” lesz), Hajdúdorogra 27-én 12:30-ra érkezünk, végül Hajdúnánásra 16 órára, mindenhova alakzatban, dobszóra vonulva.

Bár az 1945. február 11-ére emlékező kitöréstúrákon való egyenruhás részvételre idén sem kaptam engedélyt (pedig ugyanarról a háborúról van szó, részben ugyanazokról a magyar honvédekről, ráadásul Budapesten a hazánkat védtük, így szerintem még vállalhatóbb is volna a megemlékezés, mint a doni hősökről), de talán majd lesz e téren is változás előbb-utóbb… A mostani emléktúránkon állítólag román katonák is lesznek – majd jelzem parancsnokomnak: vigyázzon velük, nehogy a túra végére átálljanak :-)

Ami az 1944-es román megszállókat illeti: a szovjet Vörös Hadsereg parancsnoksága alatt harcoltak Magyarországon a honvédekkel szemben, miután 58 ezer román katona elvesztése árán elfoglalták Erdélyt. A front átvonulása után, 1944. szeptember végétől a román katonaság és az irreguláris fegyveres alakulatok megtorló akciókat hajtottak végre a magyar polgári lakosok ellen, nők tömegeit erőszakolva meg, már csak ezért sem volna szabad felszabadításról beszélni.

Novák Előd

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat