HunHír.info

2018. Újkenyér hava 18. nap, Ilona napja.

Nem koszorúzza meg többé a román „felszabadítók” emlékművét a Magyar Honvédség

2018. január 22. 07:40
Hunhír.info

magyar-kezek-szurkolok-500.jpgEgy kis nemzeti siker! Levélben tájékoztatott a Honvédség illetékes tábornoka, hogy kérésemre többé nem koszorúzzák meg a román „felszabadítók” obeliszkjét a Doni Hősök Emléktúrák keretében, a hajdúböszörményi emlékhelyükön csak egy román hadisíron helyezik majd el ezentúl a koszorút.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Egy kis nemzeti siker! Levélben tájékoztatott a Honvédség illetékes tábornoka, hogy kérésemre többé nem koszorúzzák meg a román „felszabadítók” obeliszkjét a Doni Hősök Emléktúrák keretében, a hajdúböszörményi emlékhelyükön csak egy román hadisíron helyezik majd el ezentúl a koszorút. Miután ismét előléptettek, ma kapom meg főtörzsőrmesteri rendfokozatjelzésemet, de ennél is megtisztelőbb ez a tábornoki válasz, illetve intézkedés, ami bizonyítja, hogy a Honvédség jobban tűri a kritikáimat, mint a korábbi munkahelyem :-).„A halott katona nem ellenség” elv jegyében, kegyeleti szempontokra is tekintettel nem elleneztem, hogy a doni csatákban ráadásul még szövetségesünkként harcoló románok egyik emlékhelyénél is fejet hajtsunk a Doni Hősök Emléktúrán, de amikor tavaly a hajdúböszörményi obeliszkhez ért menetszázadunk, megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a budapesti Szabadság téri gyalázathoz hasonlóan ott is 1944-es „felszabadulásról” hazudnak még mindig az emlékmű feliratával. A szolgálati utat betartva panaszleveleket írtam tavaly és idén is feliratcsere érdekében, míg végül most korrekten tájékoztattak: „Habár az emlékműnél történő koszorú-elhelyezéssel kapcsolatosan ezidáig még senki más részéről nem érkezett kifogás, a szervezők – az Ön javaslatát figyelembe véve – ezek után az egyik hadisíron helyezik majd el a megemlékezés koszorúját, amellyel eddig is az elesett katonákra és civil áldozatokra emlékeztek, az ő emléküknek adóztak.”

Ez a kis siker nemcsak engem ösztökél komolyabb javaslatok megtételére is (bár küldtem már egy 22 pontos javaslatcsomagot ezredes parancsnokomnak a tartalékos rendszerrel kapcsolatban), hanem talán a Honvédségben szélesebb körben is mernek majd kritikákat megfogalmazni a főtisztek felé, mert nemcsak ez az egy tapasztalatom bizonyítja a közhiedelemmel ellentétes nyitottságukat, s ha egy honvéd(tiszt) fél kinyitni a száját, attól hogyan várhatunk akár saját életét is feláldozni tudó bátorságot?

A legutóbbi határszolgálatom után most ismét protokolláris feladatot kapok: a Honvédség legnagyobb emléktúra-sorozatán veszek részt (a doni hősök emlékére), melyet némi kiképzésünk előz meg mától. Aki csatlakozna menetszázadunk nyilvános megemlékezéseihez: Hajdúhadház főterére jan. 25-én 16 órára vonulunk be, Hajdúböszörménybe a városi emlékműhöz 26-án 14:30-ra (utána pedig 16 órától a szállásunkon fegyverbemutatóval színesített, nyilvános „történelemóra” lesz), Hajdúdorogra 27-én 12:30-ra érkezünk, végül Hajdúnánásra 16 órára, mindenhova alakzatban, dobszóra vonulva.

Bár az 1945. február 11-ére emlékező kitöréstúrákon való egyenruhás részvételre idén sem kaptam engedélyt (pedig ugyanarról a háborúról van szó, részben ugyanazokról a magyar honvédekről, ráadásul Budapesten a hazánkat védtük, így szerintem még vállalhatóbb is volna a megemlékezés, mint a doni hősökről), de talán majd lesz e téren is változás előbb-utóbb… A mostani emléktúránkon állítólag román katonák is lesznek – majd jelzem parancsnokomnak: vigyázzon velük, nehogy a túra végére átálljanak :-)

Ami az 1944-es román megszállókat illeti: a szovjet Vörös Hadsereg parancsnoksága alatt harcoltak Magyarországon a honvédekkel szemben, miután 58 ezer román katona elvesztése árán elfoglalták Erdélyt. A front átvonulása után, 1944. szeptember végétől a román katonaság és az irreguláris fegyveres alakulatok megtorló akciókat hajtottak végre a magyar polgári lakosok ellen, nők tömegeit erőszakolva meg, már csak ezért sem volna szabad felszabadításról beszélni.

Novák Előd

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat