HunHír.info

2019. Fergeteg hava 16. nap, Bendegúz napja.

Székelyföldön először: „kelengyecsomagban” részesülhetnek a székelyudvarhelyi újszülöttek

2018. január 18. 15:57
Hunhír.info

Az udvarhelyi újszülötteket és családjaikat segítené a székelyudvarhelyi városvezetés: Lőrincz Edit önkormányzati képviselő javaslata alapján egyszeri támogatásban részesítenék a fiatal családokat. A juttatás értéke a gyerekek számának függvényében nőne. A javaslatot felkarolná az önkormányzati képviselő-testület EMNP–MPP-frakciója is, a kivitelezés törvényes módozatain azonban még dolgoznak a hivatal illetékesei.

Székelyföldi viszonylatban is példátlan kezdeményezést terjesztett a székelyudvarhelyi városvezetőség elé még tavaly októberben Lőrincz Edit, az EMNP–MPP-frakció tagja: a javaslat az, hogy „kelengyecsomaggal” támogassa a város azokat az udvarhelyi családokat, akiknek kisbabájuk született.

„Úgy képzeltem el, hogy a támogatás értéke a családban lévő gyermekek számától függően alakulna: az első kisded egy bizonyos értékű csomagot, a második már kicsit többet, a harmadik vagy sokadik pedig még nagyobb értékű támogatást kaphatna” – magyarázta a kezdeményező.

Azt is elmondta: sok kismamával konzultált, és általánosan az a tapasztalat, hogy egy fiatal családban a kisbaba érkezése utáni első néhány hónap a legnehezebb, anyagi szempontból is. A baba érkezésekor rengeteg dolgot kell beszereznie a családnak, és ezt mind egyszerre. Ezzel szemben az állami gyermeknevelési támogatás rendszerint hónapokat késik, gyakran előfordul, hogy három-négy hónap után történik az első utalás.

Ebben az időszakban, főleg a kis keresetű családokban rendkívül nehéz az újszülöttel járó sok kiadást fedezni – sorolta. Fontos azonban, hogy kifejezetten olyan családoknak járna az adomány, amelyek udvarhelyi állandó lakcímmel rendelkeznek. Népszerű és jól felszerelt az udvarhelyi kórház, ezért nemcsak az udvarhelyszékiek, hanem más vidékről érkezők is vannak szép számmal, akik úgy döntenek, hogy itt hozzák világra gyermeküket: 2017-ben például több mint 1400 gyermek született a kórházban.

Sajnos nem áll módunkban minden Udvarhelyen született babát és családját támogatni. Örülünk, ha azokat a fiatal családokat tudjuk támogatni, akik itt élnek, itt dolgoznak és itt adóznak. De a környező önkormányzatok is elleshetik ezt a javaslatot, és megvalósíthatják – tette hozzá Lőrincz Edit. Mert fontosak a fiatal családok Magyarországon majdnem minden önkormányzat ad az újszülötteknek és szüleiknek támogatást, nyilván az államin felül, tudtuk meg. „Mi miért ne tegyünk egy ilyen gesztust azok felé, akik itthon maradtak, itt akarnak gyereket nevelni?

Ezzel azt üzenjük nekik, hogy fontosak számunkra, igyekszünk figyelni rájuk” – fogalmazott a javaslat kezdeményezője.

Az Udvarhelyszéki Anyák Facebook-csoportjában nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, a csoporttagok közül sokan ki is fejtették: pénz helyett inkább kelengyecsomagnak vagy vásárlási utalványnak vennék leginkább hasznát a kismamák. A megvalósításon még dolgoznak

A javaslatot támogatta a önkormányzati testület többségi frakciója is, hiszen „ez egy támogatandó kérés”, fogalmazott Orbán Árpád alpolgármester, a konkrétumokról azonban korai lenne beszélni. Ebben az ügyben még egyeztetni kell, és a hivatal munkatársainak meg kell keresniük a kivitelezés törvényes módját, lehetőségeit, mielőtt a javaslatot határozattervezet formjábán napirendre tűzhetnék – fűzte hozzá a városvezető.

A kezdeményezés Székelyföldön példa nélküli, de az országban már van rá példa: Bukarestben már bevett gyakorlat, hogy támogatják a fiatal családokat, illetve idéntől három másik megyében is volt ilyen intézkedés.

Kovács Eszter - szekelyhon.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat