HunHír.info

2018. Napisten hava 24. nap, Csörsz napja.

Papi botrány – és ami mögötte van...

2017. március 22. 16:14
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

templom.jpgSzomorú, ha Isten szolgája elbukik, hiszen ezzel könnyen magával ránthat másokat is. No de lássuk is a történetet!

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

2011. május 15-én a következő történetről számoltam be itten:

„Alighanem Illyés Gyula legendás sora – „hol zsarnokság van, ott mindenki szem a láncban” – a liberalizmusra és képviselőire, így – tisztelet a kevés kivételnek! – Isten szolgáira s híveire is vonatkozik, azokra, akik nem tudják megkülönböztetni a szentet a profántól.

Kezdjük a cím első felével. A Dunántúli Napló honlapján megismerkedhetünk „Karesz atyá”-val, közelebbről Gál Károllyal, a Pécs melletti Kozármisleny plébánosával, aki, amint a riporter írja, „kapucnis pulóverben jön a találkozóra: nem tudom, a Széchenyi tér járókelői hányadik nekifutásra találnák ki róla, hogy pap. A diákjai úgy ismerik, mint aki nagy sci-fi-szakértő, rapszövegeket szerez.” Reverenda helyett inkább Glory Days feliratú pulóverben misszionál, intellektuális örömét pedig – apai örökségként – a teológiai helyett inkább a tudományos-fantasztikus irodalomban leli:

„Otthon halomban álltak a Galaktika, a Kozmosz- és a Delfin-könyvek. Mi érdekes bennük? Eleve a világűr, ami kicsit úgy idegesíti az embert, miközben sok helyütt ott áll a Szentírásban is, hogy bámuljuk a csillagos eget. Kedvencem a ’60-as években született orosz és szibériai sci-fi-irodalom, ami nagyon felcsigázza a fantáziát. Szórakozás és jó ötletek tára, ráadásul nem csupán tudományos, hanem lelki téren is. Egy alkalmas eszköz ez is.” Mármint a térítésre.

Ami pedig a másodikat illeti: egy fővárosi társasház lakói a minap közgyűlési határozatban tiltakoztak, hogy az épületben berendezett kápolnában a havonta kétszer vasárnap délelőttönként bemutatott gregorián szentmise hangerejével zavarja nyugalmukat.

Kezdem érteni Petőfi sorát: „Isten csodája, hogy áll még hazánk.”

Eddig akkori írásom. Most 2017-et írunk. Az Estiujsag.hu-t idézem:

„Áll a bál Kozármislényben, ahol egy közkedvelt és szeretett papról derült ki, hogy valamiféle tiltott dolgot csinált egy gyerekkel. A pap kérte felmentését, amit elfogadtak az egyházi vezetők. Udvardy György megyéspüspök közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy G. Károly atyát azonnali hatállyal felfüggesztette, mivel felmerült vele kapcsolatban a fiatalkorúak veszélyeztetésének gyanúja.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt az a fiatal plébános, aki a papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatot vallott be, emiatt már nem is tagja a papságnak, helyettesítéséről is döntöttek. Információjuk szerint a plébánosnak egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya.

Különös súlyt ad az ügynek, hogy a szóban forgó plébános az egyik legismertebb és legkedveltebb fiatal pap volt Baranyában, akiért rajongtak hívei, és különösen a fiatalok is, több újságcikk is foglalkozott a népszerű plébánossal korábban, írja a lap.

Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök közleményt adott ki:

Szem előtt tartva az egyház és társadalom javát, a személyiségi jogokat, valamint a mindenkit megillető jogot a jó hírnévhez, a Pécsi Egyházmegyét egy, a híveket – diákokat, szüleiket – közvetlenül érintő, fájdalmas eseménnyel kapcsolatban főpásztori felelősségemmel az alábbi tájékoztatást kívánom adni. G. K. atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját. Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem. Bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént. Nincs tudomásom arról, hogy más személy – bármilyen módon is, mint például bűnpártolás – érintett lenne az ügyben. Az előzetes vizsgálat nem tárt fel erre utaló adatot, és sem az elbocsátás kérését megelőzően, sem azt követően nem érkezett hozzám ilyen értelmű bejelentés. Az adott ügyben tájékoztatást kaptak azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és azok az iskolai osztályok, ahol G. K. tanított. A hasonló esetekre vonatkozó egyházi szabályok az elmúlt években minden korábbinál szigorúbb eljárási rendet és büntetést határoznak meg, ami egyházi személyek esetében legsúlyosabb büntetésként a papi státuszból való elbocsátás lehetőségét is magában foglalja. A Pécsi Egyházmegye 2016-ban a fenntartásában működő katolikus oktatási és nevelési intézmények vezetőinek – az érvényben lévő egyházi előírásokkal és a magyarországi törvényekkel összhangban lévő – írásbeli cselekvési utasítást adott ki arra az esetre vonatkozóan, ha az intézményben dolgozó bármely munkatárssal szemben gyanú merülne föl fiatalkorú veszélyeztetésével kapcsolatban. Az intézmények vezetői ezt ismertették a nevelőtestületek tagjaival és dolgozóival.

Az egyházmegye főpásztoraként mélységes fájdalommal együttérzésemről és támogatásomról biztosítok mindenkit, akit egyházi személy részéről súlyos sérelem ér. Az egyházmegye szakemberek bevonásával minden lehetséges segítséget megad az érintetteknek. További tájékoztatást a kivizsgálás és az ügy végleges lezárása után tudunk adni.
Imádsággal kérem a gondviselő Istent, hogy segítsen át mindannyiunkat ezen a nehéz időszakon, gyógyítsa be a sebeket, vigasztalja meg a szenvedőket, és adja meg segítségét ahhoz, hogy ne az emberi tényezők határozzák meg hitünket, hanem tudjunk erőt meríteni azokból az örök értékekből, melyek az ember szándékain túlmutatva mindenkit az Istennel való szeretetre, közösségre hívnak. – írták.”

Mit is mondhatnók? 2011-ben megkongattam a vészharangot. Már akkor nyomatékosítottam tehát, hogy az efféle tragikus esetek mögött nem a cölibátus, hanem teológiai-pasztorális liberalizmus áll, mely a papi méltóságot egyenesen semmissé akarja tenni.

Vannak, akik ilyenkor azzal állnak elő, hogy a papnevelde homogén környezet, és a nemi inger lakóinak sokaságából ezt hozza ki. Válaszom: bocsánat, az (enyhén szólva is) túlzás, hogy sokaságából. Legfeljebb egyesekből. A papi pedofília aránya világviszonylatban 0, 5 %. Ez is sok persze (semennyinek sem volna szabad lennie!), de azért az nagyon érdekes, hogy arról, kikből is áll az elsöprő többség (99, 5 %), nem nagyon esik szó. Vajon miért?

Persze a helyzet az, hogy, hogy nem, „Karesz atyá”-t még az ortodox rabbinátus is ülepen billentené.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat