HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

A Pannon-majálistól a Fehér Karácsonyig

2008. augusztus 19. 21:40

Ahogy teltek-múltak a hetek, egyre markánsabban kezdett kialakulni egy-egy adásnap stílusa, és egyre inkább tükrözte az adott szerkesztő felfogását, életszemléletét, a politikához és a világ dolgaihoz való viszonyulását. Mint már említettük, mi a Rockszerdában azt az elvet vallottuk, hogy fideszes miniszterekkel, államtitkárokkal „legalizáljuk” a rádiót, hiszen akkor már megkezdődtek a támadások a kajmán körök részéről, különösképpen bizonyos Vásárhelyi Mária hivatásos magyargyűlölő, Dés László túlfuttatott jazz-zenész élete párja jeleskedett a rádió elleni gágogásban.

Menedék - Pálfi

Szegény Gidó nem győzött futkozni a különböző tévéadásokba, és a sajátos csókolom, csokoládés palacsinta stílusával elejét venni a támadásoknak. De ez a témakör majd több fejezet meghatározó vonulata lesz.

Szóval lassan tavaszodott, s immár a végleges csapattal készültünk mi is arra a bizonyos Pannon-majálisra, amelynek levezénylésével Papolczyné Zárug Péter Farkast és Foskolos Gizellát bízta meg. Zárugékkal is nagyon jó volt a kapcsolatunk, Gizi sokszor kisegített bennünket, hogyha netalántán hírolvasó problémánk támadt, mi pedig cserébe korábbi munkahelyeink szakmai kapcsolatait felhasználva különböző műsorok, így katasztrófavédelmi, piacos, rock- és poptémákban adtuk át nekik az infókat és az elérhetőségeket.

Giziék napján csináltam a Láz-adó című rockzenei műsoromat, amelynek lényege egy olyan zenés beszélgetés volt, ahol a meghívott vendégek a kommunista érában való boldogulásukat, illetve a rendszerrel szembeni ellenállásukat mondták el kisebb-nagyobb beleéléssel, illetve őszinteséggel. Tiszta sor, hogy másként viszonyult a kommunista érához egy fekete bárány, mint egy többlemezes előadó, vagyis az államilag engedélyezett zenekarok: Illés, Omega, Zorán, Demjén és a többiek.

Na szóval, Zárugék úgy gondolták, hogy mi is mutassuk meg a Rockszerdát valamilyen szinten a szélesebb nagyközönségnek, ezért megkértek bennünket, hogy vegyünk részt a Pannon-majális levezénylésében. Zenekarnak adva volt a Beatrice a Piros, fehér, zölddel, Dörnerék saját bandája, illetve politikának pár MIÉP-es országgyűlési képviselő, a rock és a politika összekapcsolásának meg a Schuster Lóri.

Eljött aztán a várva-várt nap, szép számban jelentek meg a Pannon Rádió rajongói, ismert és ismeretlen arcok előtt próbáltuk meg mi is a legjobb oldalunkat megmutatni. Épp volt egy kis szünet Rozgonyi Ernővel történt villáminterjú után, amikor odalépett hozzám egy fiatalember, s bemutatkozott. Mazula Imre vagyok, a Magozott Cseresznye vezetője, és szóltam a Ferónak, de ő azt mondta, menjek a GKI-hoz, ő játssza a kopasz zenekarok felvételeit, vele beszéljem meg azt, amit akarok. Egyből vevő voltam az egészre, hiszen korábban nem ismertem Mazulát, de az egyik nótájuk, a Mi Hazánk például a Rockszerda egyik szignáldala volt már a kezdetektől fogva.

Meghívtam a rádióba egy beszélgetésre, s akkor már megkezdődött az a fajta agitáció, amely végül is a valaha sikeres, de akkor hallgató bandák ismételt összekovácsolását próbálta meg elősegíteni. Váltig hangsúlyoztam, hogy most van egy olyan lehetőség, amit nem lehet kihagyni, hiszen a rádiónknak köszönhetően olyan emberek is megismerték ezeket a felvételeket, amelyeket akkor már nemzeti rocknak neveztem el, akik azt sem tudták, hogy létezett Magyarországon szkinhed mozgalom, vagy egyáltalán voltak olyan csapatok, amelyek a magyar história és Trianon fájdalmának megéneklése mellett a szkinhed életérzést is közvetítették. Igaz, ezeket a dalokat csak nagyon visszafogottan játszottam, 90 százalékban a hazafias töltetű dalok uralták a mezőnyt.

Mazula aztán jött, egyszer-kétszer, többször, egyre többet beszélgettünk adásban és adáson kívül, így lassan megérlelődött az a gondolat, hogy ennyi év hallgatás után össze kéne szedni a régi nagy bandákat, és csinálni egy hatalmas nagy banzájt Budapesten. Persze, arra vigyáznunk kellett, hogy Papolczyné nehogy szagot kapjon, mert nem szerette az önálló akciókat, azt meg különösen utálta, ha valamit nem ő talált ki, így szépen lájtosan álltunk hozzá az egészhez.

Szerveztünk egy találkozót az egyik pesti kiskocsmában, ahol aztán megjelent a Fejbőr két vezéregyénisége, Zorán meg Czimmer Jani, befutott a magnahungáriás Lojzi, természetesen Mazula és Dudás András, az Oi-Kor főnöke. Nekik is előadtam, hogy muszáj összeállniuk és valamit produkálniuk, mert egyszerűen annyira vevők ezekre a zenékre – és ezt alátámasztotta Bézi Ildi is a Rockword képviseletében, hiszen ugrásszerűen megnőtt a forgalma, s idős emberek is keresték például a legjobban menő Fejbőr-albumot, a Csodaszarvast, amiből újabbakat és újabbakat kellett kiadni, úgyhogy a fiúk is érezhették, hogy itt már tényleg nem babra megy a játék. Jelezte ezt a rockzenei kívánságműsorunkban kért számok tömege is, hiszen a 90 százalék lassan a nemzeti rock kategóriájába tartozó együttesek felvételeiből állt össze.

Időközben a rádióhoz került technikusnak Laczik Fecó, a Beatrice bőgőse, és az Akcióegység című formáció lévén ő is teljes szívvel a buli mellé állt. Több napunkon aztán technikusként is velünk dolgozott és tényleg baráti viszonyba kerültünk, meg a hozzáállása is olyan volt, hogy nyertünk vele egy határozott, megbízható embert. A kocsmás összejövetelek eredményeképpen a zenekarok vezetői vállalták, hogy összerántják a csapatokat, elkezdenek próbálni, Mazula pedig tényleg mindent megtett azért, hogy valami lehessen ebből a dologból.

A Fiatalok órája című műsorunknak állandó vendége volt Novák Előd, akkor még a MIÉP Ifjúsági Tagozatában dolgozó fiatalember, aki egyebek mellett arról híresült el, hogy az Ifjú Magyarok Egyesülete című civil szervezetével megcsinálták az Aktualizált revíziós dalok című CD-t, ami ha zeneileg mutatott is hiányosságokat, egyszerűen mégis hatalmasat ütött, hiszen a mi időnk hangján szólaltak meg a két világháború közti időszak leghíresebb irredenta felvételei.

Tehát Előd is bekerült a buliba úgy, hogy ő vállalta, hogy az egyesület nevében kibéreli a Petőfi Csarnokot, mert úgy gondoltuk, ezeknek a zenekaroknak egy színpadon való felléptetése vonz annyi látogatót, hogy végül is nem kell a saját zsebünkbe nyúlnunk ahhoz, hogy egy fesztivál megvalósulhasson. Hogy az idősebbeknek is kedvezzünk felkértük a vallási műsorok szerkesztőjét, Hegedűs Zsuzsannát, aki nem mellesleg énekművészként is bemutatkozott és Csurkáék egyetlen tényleg abszolút találó és fajsúlyos vállalkozása, a Bocskai Színpad Trianon-emlékműsorának egyik oszlopos tagja volt, valamint Schuster Lórit, ifj. Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselőt, református lelkészt, s Nagy Ferót hogy nevüket is adják a bulihoz, illetve egy-egy dal erejéig lépjenek is fel.

Hegedűs Lóri esetében természetesen nem a dal, hanem a szó ereje volt a meghatározó, úgy gondoltuk, hogy az egész ünnepélyessé tételéhez nem árt, ha van egy igei köszöntő. Gyakorlatilag a nyár elment ezzel a szervezéssel, de időközben megismerkedtem Forrai Zoltánnal, aki Örvényesen csinált egy kétnapos hagyományőrző összejövetelt egy-két előadással, illetve Waszlavik Gazival, valamint a Bocskai Színpaddal. Ennek majd a későbbiek során lesz nagy jelentősége.

Kitaláltuk, hogy karácsony másnapja a legjobb időpont a zenekarok fellépéséhez, és volt is hely erre az időpontra a PeCsában, s Előd az Ifjú Magyarok Egyesülete nevében lefoglalta a helyet. Mi a rádióban folyamatosan nyomtuk az ezzel kapcsolatos infókat, és mivel a Hegedűs testvérpár is részese volt a produkciónak, úgy gondoltuk, hogy végül is Papolczyné nem fog belekötni, persze azt nem kötöttük az orrára, hogy ez saját ötlet, saját szervezés és saját megvalósítás.

Aztán egymás után jöttek a rádióba riportra a zenekarok vezetői, felelevenítettük a régi időket, de a szkinhed vonalat egy kicsit mellőztük, és leginkább a hazaszeretet, a tiranoni trauma, az ősök tisztelete, a hiteles történelem, annak fontossága, a finnugor elmélet elvetése, a hun-magyar rokonság dalban való megéneklése volt a fő témakör a zenés beszélgetések során. Így a külső szemlélődő annyit látott az egészből, hogy vannak olyan zenekarok, amelyek már a nyolcvanas években hazafias és nemzeti töltetű nótákkal álltak a nagyközönség elé, és a Fejbőr születésnapi koncertje is próbálta megidézni azt a hangulatot, amikor több ezer féltérdre ereszkedett fiatal, világító öngyújtóval, illetve mécsessel emlékezett meg a mára idegenek által uralt magyar földben pihenő ősökre, székelyekre, magyarokra.

Jómagam a műsorvezetői szerepet vállaltam el, de pont azért, hogy nehogy az utolsó pillanatban Papolczyné valami hirtelen ötlettől vezérelve belekössön és beleköpjön a levesbe, a plakátokon azt nem jeleztük, sőt, a rádió és a Magyar Fórum is csak a logójával volt jelen. A rendezvénynek karácsonyról lévén szó, Fehér Karácsony alcímet adtuk a Nemzeti Dal Ünnepe főcímmel. Minden gördülékenyen haladt, mindenki várta, hogy végre a nagy ötlet megvalósulhasson, csak van még ma is Magyarországon egy budapesti főpolgármester, egy egykori ellenzékinek titulált vad cionista, aki arról lett hírhedt, hogy puhának érezte a Kádár-diktatúrát, és március 15-e helyett a zsidó terroristák vezette Tanácsköztársaságot istenítette a hetvenes években. Ő azért próbált meg tüntetést szervezni, hogy ellensúlyozza március 15. „nacionalista” megünneplését, és hogy a fiatalok Petőfiék helyett Kun Béláékat tartsák a követendő példának, és az igazi eszményképnek.

Nos, ez a szerencsétlen figura, aki azóta is annyi kárt okozott Budapestnek és az országnak, nem hazudtolta meg önmagát. Valahonnan a tudomására jutott valami, és mint derült égből villámcsapás, óriási liberális háttérrel a koncert ellen támadt, illetve először megpróbálta, aztán be is tiltatta. De ez már a következő jó bő és részletes fejezet.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat