HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Feró otthagyja a pereputtyot

2008. augusztus 12. 16:02

A rádió főnökének, Papolczynénak is egyre inkább tetszett, hogy az általa kézzel irányított műsorszóró ennyire kezdi kiforrni magát, és ennek a véleményének minden egyes szerkesztőségi értekezleten hangot is adott.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

2000 szilveszterére már kialakult a Pannon Rádió jellegzetes arculata, megkezdődtek az első támadások és egyre erősebb oldala lett a műsorszórónak a beszélgetős-betelefonálós műsorok tömege. Franka és Feró vitték a prímet ebben a stílusban a hallgatottságban, noha Frankát a későbbiek során pontosan amiatt érte számos kritika, illetve egységesített ultraliberálsi pergőtűz, hogy miképpen fogadja, kommentálja ezeket a hívásokat.

Le kell szögezni, hogy akkor, amikor még a rádió nem volt annyira fókuszban, hogy szinte minden elhangzott mondatért perrel fenyegetőzzenek, Feró sokkal szókimondóbb, antikommunistább és antiliberálisabb szövegeket mondott, illetve hallgatott meg és helyeselt rá, mint később Franka Tibor.

Feró is lett a kedvence azoknak, akik évtizedeken keresztül nyögték a judeobolsevik igát, és a 45 előtti időszakba szerettek volna - legalábbis a gondolat szárnyán - visszajutni, mert nekik akkor és ott volt szabad az életük. És Feró partner volt ebben a végtelenségig, nem csendesítette, hanem tüzelte az elkeseredett, így sokszor már az indulatoktól is elragadott embereket. Erre most már nem emlékszik senki, és a kereskedelmi tévék megbocsájtásába az is belefért, hogy soha nem említik meg múltjának ezt a darabkáját.

A rádió főnökének, Papolczynénak is egyre inkább tetszett, hogy az általa kézzel irányított műsorszóró ennyire kezdi kiforrni magát, és ennek a véleményének minden egyes szerkesztőségi értekezleten hangot is adott. Ezek általában úgy zajlottak le, hogy mindenki hozta adásnapjának tervét, a meghívott vendégei témaköreit és a beszélgetések irányulásának listáját, aztán Papolczyné kimondta a verdiktet, Győri Béla mélységesen mély támogatása mellett, hogy megfelelő-e a téma, jöhet-e a meghívott vendég, illetve személye nem zavarja-e Csurka köreit.

A szerkesztőkön kívül ott volt a két Mártonffy testvér, akik közül az egyik, Miklós az Éjszakai Kávéház című, az ötvenes évek hangulatában készített és éppen ezért a disszidensek által olyannyira kedvelt műsort készítette, illetve a testvér, Mártonffy Máté, aki az ügyeletes rádióhallgató beszámoló, magyarul a jelentő spicli szerepét töltötte be. Ő ott lógott a rádió előtt nap mint nap, s jelentette Csurkáéknak, ha valami olyasmit észlelt, amely szerinte nem illeszkedik az elnök úr és köreinek elképzeléseihez.

Egyszer nagyon beégett, amikor Csurka utasítására meghívtam Czigler László Balaton-kutatót, és egy tényleg érdekes beszélgetést készítettem vele legnagyobb tavunk szomorú jövőjéről. Rohant be Mártonffy, hogy hogy mertem ezt a Cziglert behívni a rádióba, satöbbi, satöbbi. Erre elővettem Csurka kézzel írt papírját, s a nagy arcába toltam, az elnök úr parancsára. Amúgy ez a kis epizód is jelzi, hogy a kézzel irányítás így is működött, Csurka küldte a leiratokat, feljegyzéseket, a szerkesztők meg vagy végrehajtották, vagy nem. Feró és Franka ebben a kérdésben is nagyon "renitens" volt. Az értekezleten sűrűn bólogattak és magasztalták Csurka Istvánt, Papolczy Gizellát, de adásnapjukon sokszor "elfelejtették" úgy csinálni a dolgokat, ahogyan azt parancsba kapták.

Ferónak szíve csücske volt a népzene, és művelői közül ifj. Csoóri Sándor, aki mindennapos vendég volt Feró adásnapján. Ifj. Csoóri viszont nagy barátjának tekintette Maczó Ágnes férjét, G. Nagy Iliánt, akit pont Maczó Ági miatt gyűlölt Papolczyné, és az értekezleteken mindig szóvá tette, hogy mit keres már megint itt ez az ember a Feró napján. Valójában a népzene, kis Csoóri és a Rockszerdán kívüli napok zenei kínálata is hozzájárult ahhoz, hogy az öntörvényű Feró bedobja a törülközőt, hiszen tényleg az első évben a kedd és a szerda kivételével ment a rádióban minden tücsök-bogár, Presser Gábortól Bródyn át az egészen ultraliberális bandákig. És akkor még a kommunizmus kegyeltjeiről nem is beszéltünk.

Tehát konkrét műsorpolitikai, műsorszerkesztési eltérések, Feró önérzetének megsértése okozta azt, hogy a zenész otthagyta annyira szeretett rádióját, és ezzel bizony nagyon nehéz helyzetbe hozta a Stáhly pincéből összevakart, akkor már évek óta állás nélkül tengődő, valaha jobb napokat megélt újságírót, Mészáros Sunyót, aki viszont hatalmas nyelvcsapásaival a Papolczy-Győri duó leghűségesebb és legalázatosabb kiszolgálója lett.

Sunyó megpróbált lavírozni Papolczyné és Feró között, végül is sikerrel, mert a punk legenda távozása után maradhatott, sőt "alkalmazkodásának" köszönhetően Papolczynéék kegyét is elnyerte. Még egyszer leszögezem: Ferót a megsértés, az eltérő elképzelések és személyes, művészi szabadságának korlátozása hajtotta el a rádiótól, amelyet távozása előtt pár héttel még egy általa írt jegyzetben az élete egyik értelmének és meghatározójának nevezett, Csurka politikájával egyetemben.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 699 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat