HunHír.info

2017. Áldás hava 25. nap, Olgya napja.

Feró otthagyja a pereputtyot

2008. augusztus 12. 16:02

A rádió főnökének, Papolczynénak is egyre inkább tetszett, hogy az általa kézzel irányított műsorszóró ennyire kezdi kiforrni magát, és ennek a véleményének minden egyes szerkesztőségi értekezleten hangot is adott.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

2000 szilveszterére már kialakult a Pannon Rádió jellegzetes arculata, megkezdődtek az első támadások és egyre erősebb oldala lett a műsorszórónak a beszélgetős-betelefonálós műsorok tömege. Franka és Feró vitték a prímet ebben a stílusban a hallgatottságban, noha Frankát a későbbiek során pontosan amiatt érte számos kritika, illetve egységesített ultraliberálsi pergőtűz, hogy miképpen fogadja, kommentálja ezeket a hívásokat.

Le kell szögezni, hogy akkor, amikor még a rádió nem volt annyira fókuszban, hogy szinte minden elhangzott mondatért perrel fenyegetőzzenek, Feró sokkal szókimondóbb, antikommunistább és antiliberálisabb szövegeket mondott, illetve hallgatott meg és helyeselt rá, mint később Franka Tibor.

Feró is lett a kedvence azoknak, akik évtizedeken keresztül nyögték a judeobolsevik igát, és a 45 előtti időszakba szerettek volna - legalábbis a gondolat szárnyán - visszajutni, mert nekik akkor és ott volt szabad az életük. És Feró partner volt ebben a végtelenségig, nem csendesítette, hanem tüzelte az elkeseredett, így sokszor már az indulatoktól is elragadott embereket. Erre most már nem emlékszik senki, és a kereskedelmi tévék megbocsájtásába az is belefért, hogy soha nem említik meg múltjának ezt a darabkáját.

A rádió főnökének, Papolczynénak is egyre inkább tetszett, hogy az általa kézzel irányított műsorszóró ennyire kezdi kiforrni magát, és ennek a véleményének minden egyes szerkesztőségi értekezleten hangot is adott. Ezek általában úgy zajlottak le, hogy mindenki hozta adásnapjának tervét, a meghívott vendégei témaköreit és a beszélgetések irányulásának listáját, aztán Papolczyné kimondta a verdiktet, Győri Béla mélységesen mély támogatása mellett, hogy megfelelő-e a téma, jöhet-e a meghívott vendég, illetve személye nem zavarja-e Csurka köreit.

A szerkesztőkön kívül ott volt a két Mártonffy testvér, akik közül az egyik, Miklós az Éjszakai Kávéház című, az ötvenes évek hangulatában készített és éppen ezért a disszidensek által olyannyira kedvelt műsort készítette, illetve a testvér, Mártonffy Máté, aki az ügyeletes rádióhallgató beszámoló, magyarul a jelentő spicli szerepét töltötte be. Ő ott lógott a rádió előtt nap mint nap, s jelentette Csurkáéknak, ha valami olyasmit észlelt, amely szerinte nem illeszkedik az elnök úr és köreinek elképzeléseihez.

Egyszer nagyon beégett, amikor Csurka utasítására meghívtam Czigler László Balaton-kutatót, és egy tényleg érdekes beszélgetést készítettem vele legnagyobb tavunk szomorú jövőjéről. Rohant be Mártonffy, hogy hogy mertem ezt a Cziglert behívni a rádióba, satöbbi, satöbbi. Erre elővettem Csurka kézzel írt papírját, s a nagy arcába toltam, az elnök úr parancsára. Amúgy ez a kis epizód is jelzi, hogy a kézzel irányítás így is működött, Csurka küldte a leiratokat, feljegyzéseket, a szerkesztők meg vagy végrehajtották, vagy nem. Feró és Franka ebben a kérdésben is nagyon "renitens" volt. Az értekezleten sűrűn bólogattak és magasztalták Csurka Istvánt, Papolczy Gizellát, de adásnapjukon sokszor "elfelejtették" úgy csinálni a dolgokat, ahogyan azt parancsba kapták.

Ferónak szíve csücske volt a népzene, és művelői közül ifj. Csoóri Sándor, aki mindennapos vendég volt Feró adásnapján. Ifj. Csoóri viszont nagy barátjának tekintette Maczó Ágnes férjét, G. Nagy Iliánt, akit pont Maczó Ági miatt gyűlölt Papolczyné, és az értekezleteken mindig szóvá tette, hogy mit keres már megint itt ez az ember a Feró napján. Valójában a népzene, kis Csoóri és a Rockszerdán kívüli napok zenei kínálata is hozzájárult ahhoz, hogy az öntörvényű Feró bedobja a törülközőt, hiszen tényleg az első évben a kedd és a szerda kivételével ment a rádióban minden tücsök-bogár, Presser Gábortól Bródyn át az egészen ultraliberális bandákig. És akkor még a kommunizmus kegyeltjeiről nem is beszéltünk.

Tehát konkrét műsorpolitikai, műsorszerkesztési eltérések, Feró önérzetének megsértése okozta azt, hogy a zenész otthagyta annyira szeretett rádióját, és ezzel bizony nagyon nehéz helyzetbe hozta a Stáhly pincéből összevakart, akkor már évek óta állás nélkül tengődő, valaha jobb napokat megélt újságírót, Mészáros Sunyót, aki viszont hatalmas nyelvcsapásaival a Papolczy-Győri duó leghűségesebb és legalázatosabb kiszolgálója lett.

Sunyó megpróbált lavírozni Papolczyné és Feró között, végül is sikerrel, mert a punk legenda távozása után maradhatott, sőt "alkalmazkodásának" köszönhetően Papolczynéék kegyét is elnyerte. Még egyszer leszögezem: Ferót a megsértés, az eltérő elképzelések és személyes, művészi szabadságának korlátozása hajtotta el a rádiótól, amelyet távozása előtt pár héttel még egy általa írt jegyzetben az élete egyik értelmének és meghatározójának nevezett, Csurka politikájával egyetemben.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága - Pawel LisickiA dzsihád és a Nyugat öngyilkossága
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 967 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A lovagkirály öröksége - Ősi JánosA lovagkirály öröksége
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

A HunHír barátai

Legolvasottabb hírek

HunHír-Tudósító

Képtárak

Felhívások

Közlemények


Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
© 2002-2017 Rockszerda
Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat