HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Ha ma Szabó Dezső megszólalna...

2019. június 28. 16:16
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabo-dezso.jpgTudom, talán rossz a cím, hányan tudják manapság már ugyanis, ki volt Szabó Dezső? Egyszer egy bölcsészkari felvételin az volt az egyik kérdés, kicsoda Püski Sándor? „Ő a kocsis a falunkban”– vágta ki magát a megkérdezett. Nos, ennek analógiájára persze nem csodálkozhatnók, ha Szabó Dezsővel kapcsolatban ugyanez történne. No de miért szól róla most mégis a fáma?

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

„Az elsodort falu” írója híres vagy hírhedt volt önmítoszáról is. Néhai tanárkollégája, Pintér Jenő szerint Szabó Dezső csak egy valaki előtt borul le valójában, és az önmaga. Egy lelkes híve – az író által kiadott-szerkesztett Ludas Mátyás Füzetek terjesztőinek köréből – pedig ekként fogalmazott:

„Egyszer a Gugger-hegyi kiránduláson Bognár József – aki akkor egyetemista volt – megkérdezte a Mestertől, hogy mi a véleménye a népi írókról. Gyorsan válaszolt Szabó Dezső: »Képzeljenek most a hegyoldalra egy kecskét, az a Szabó Dezső. Amit pedig elpotyogtat maga után – azok a népi írók.«”

(Részlet Eötvös Flóra tanítónő visszaemlékezéséből. Idézi Budai Balogh Sándor: „Megtöröm a villámokat”. Tanulmányok, írások Szabó Dezsőről. Válogatta és szerkesztette: Balogh Sándor. Budapest, 2004. Püski – Magyar Líra Bt. 144. old.)

Ámde miért is idézem mindezt? Ünnepi – a kilencvenedik – könyvhét után vagyunk. A Duna-korzón egyre kevesebb volt a könyv, az író, pláne a kortárs. Utóbbiak műveit (tisztelet a néhány kivételnek!) kár lenne minősíteni – pláne Szabó Dezső idézett sorai után.

Felesleges pengeváltásokat elkerülendő, két dolgot leszögezek. Egyrészt nem óhajtok pálcát törni ezen Szabó Dezső-idézettel senki és semmi felett (azon túl, hogy az amúgy azért elgondolkodtató adalék életműve még jobb megértéséhez, netán további árnyalásához), másrészt viszont érdekelne, hogy vajon Szabó Dezső ma nem írná-e meg pont száz éve megjelent regényének, „Az elsodort falu”-nak folytatását, csakhogy annak címében a falut fővárosra cserélve? (És akkor még Kálmán Olga újdonsült szerepéről s a körötte folyó propagandáról nem is beszéltünk.)

Száz szónak is egy a vége: ha ma Szabó Dezső megszólalna, ismét lenne ribillió. Sőt csak most lenne igazán.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat