HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Eszeny – egy falu a kanyargó Tisza mentén

2018. szeptember 13. 07:47
Hunhír.info

Eszeny község a hétvégén méltatja fennállásának 770. évfordulóját. Ennek apropójára látott napvilágot a Romanika Kiadó gondozásában a Kárpátaljai Spektrum sorozat legújabb kötete a neves turisztikai szakíró, helytörténeti kutató, Kovács Sándor tollából.

Magyar Menedék - Grandpierre

Eszeny – egy falu a kanyargó Tisza mentén című kötet hiánypótló munka, hiszen a településsel kapcsolatban ilyen összeszedett, történelmi adatokra épülő, ugyanakkor érdekfeszítően olvasmányos könyv még nem látott napvilágot, így méltán tarthat érdeklődést a köz érdeklődésére.

A könyvbemutatónak a helyi középiskola adott otthon, ahová nagy számban érkeztek Eszeny egykori és jelenlegi lakosai. Kovács Sándor életútját, szakmai tevékenységét Kacsó Viktória mutatta be.

A matematikatanári pályán induló Kovács Sándor az elmúlt évtizedekben honismereti-turisztikai könyveivel, térképeivel és filmjeivel írta be magát a köztudatba, megfogalmazásait, magvas gondolatait ma már a tudományos kiadványok is szívesen idézik.

A helytörténeti kutatás és publikálás fontosságáról dr. Zubánics László egyetemi docens, a KMMI elnöke szólt. Mint mondta, a szerzőhöz több évtizedes kapcsolat és barátság fűzi, s örömmel figyeli azokat az újabbnál újabb munkákat, amelyek az elmúlt években láttak napvilágot.

Hiánypótló, ugyanakkor ismeretterjesztő feladatot is „ellátnak” a Kárpátaljai Spektrum sorozat kötetei, hiszen gyakorlatilag újra fel kell fedeznünk múltunk minden apró szeletét.

Mint mondta, múltunkról beszélni egyszerre állásfoglalás is, s a történelemmel csak akkor kerülhetünk egységes kapcsolatba, ha a megfelelő színvonalú műveltséggel a gondolkodás történetiségét is elsajátítjuk.

Pályájának alakulásáról, a kötet megírásának körülményeiről Csordás László, a KVIT elnöke készített rögtönzött interjút a szerzővel. A beszélgetés során végigvették tanári és írói pályájának fontosabb állomásait, a helytörténeti-ismeretterjesztő könyvek és egyéb kiadványok megszületésének körülményeit.

Kovács Sándor elmondta, az Eszenyről szóló könyv végső változata idén júniusban formálódott meg, s a kiadónak köszönhetően sikerült tartani a korábban kijelölt megvalósítási időkereteket.

Nem könnyű feladata volt, hiszen korabeli és mai fényképek százait kellett kiválogatni, a szöveggondozás során pedig gyakorlatilag minden egyes mondatot a témával kapcsolatos forrásokhoz kellett igazítani. Kovács Sándor kronológiai sorrendbe szedte a község múltját és jelenét, kiemelve azokat a korszakos eseményeket, amelyek meghatározták Eszeny mai arculatát. A kötet bemutatja azokat az intézményeket is, amelyek révén Eszeny bekerült a Kárpát-medence magyarságtörténetébe – ezek a templom, az iskola és a Ritmus néptáncegyüttes.

A szerző önvallomásait követően egy képes vetítésre került sor, ahol a könyv összeállítása során látókörébe került fotókból villantott fel néhány érdekességet. Könyvéből a kiadó jóvoltából reprezentációs célokra felajánlott az önkormányzat, a református egyház, az iskola és a óvoda részére, majd a jelenlévők dedikáltathatták Kovács Sándorral a kötetet.

A program a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet támogatásával valósult meg.

kisz

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat