HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Nagypénteki üzenet

2018. március 30. 16:30
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

naplemente-250.jpgAz Egyház a föld sója. Tagjai klerikusok és laikusok. S bizony vannak idők, amikor az utóbbiak mintha fáradhatatlanabbak lennének az előbbieknél Isten országa földi elterjesztésében. Gondoljunk csak a nagypénteki történetnek egyik fontos mozzanatára, arra, hogy a Boldogságos és Szeplőtelen Szűz, az Úr Jézus Édesanyja mennyire szorult helyzetben volt Fia, Jézus halálakor! Teteméhez hozzá sem érhetett.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Miként is gondoskodhatott volna méltó eltemetéséről? Tépelődése során Jézus barátja, Arimateai József, elkérte a helytartótól az Üdvözítő tetemét, hogy gondoskodjon a temetésről (Mt 27, 57-60, Mk 15, 42-47, Lk 23, 50-56, Jn 19, 38-42).

Igen, az evangéliumi történetből kiindulva hányszor, de hányszor figyelhetjük meg a világtörténelemben, hogy sokszor olyanok kelnek Isten védelmére, akik nem szolgái, vagy éppen olyanok, akiktől talán nem is várnánk. És fordítva is igaz ez: hányan, de hányan fordítanak hátat Neki övéi közül! Arimateai József példája nyomán írta egy jezsuita atya:

„Megható ezeknek az eddig szürkeség homályában rejtőzködő világi embereknek buzgólkodása Jézus teste felől. Mennyire megszégyenítenek sok egyházit és szerzetest, akiknek elsősorban kellene Jézus testéről, az Egyházról, a hívek lelkéről és az Eucharisztiáról gondoskodniok. Mikor az Egyházat üldözik, elnyomják, Isten többnyire nagystílű világi férfiakat állít sorompóba az ő országának védelmére.”

(Müller Lajos SJ: A kereszt iskolája. Budapest, 1937. Korda Rt. 233. old.)

Lehetne hivatkozni itt – sőt nem lehetne, hanem kell is! – csak a magyar történelemből egy Zichy Nándorra, egy Apponyi Albertre, egy Teleki Pálra és csak a Jóisten tudja, még kikre. Akik Isten ügyéért gyakran csendesen, de fáradhatatlanul küzdenek – laikusokként, nem klerikusokként.

Birtokomban van egy dedikált Bangha Béla-kötet. Idemásolom a dedikációt:

„A katolikus ujjászületés irodalmának vannak hangos kürtösei, ünnepi reprezentánsai, sőt haszonélvezői is; de vannak csendes, szerény, dolgos és elvonuló munkásai is. Dolgos méhek, akik csendben és türelemben építik a jövőt. Hűséges elszegődöttei az Isten országának, akiket az idő próbál ki. Egyik ilyen csendes és hűséges dolgozótársának ajánlja ezt a könyvet sok szeretettel és hálával a szerző.”

Vagy a fentebbi szerény, de illusztris névsorból vegyük csak Teleki Pált, aki a 34. (Budapesten tartott) Eucharisztikus Világkongresszus (1938) előtt így vallott:

„A végtelen megérzése az emberibb vágya Isten felé vezet, a végtelen s nekünk örökkön újuló Oltáriszentség, a felénk jövő, felénk nyujtott Isten felé. Megfigyelem, amint autóbuszon, templom előtt elhaladva, sok férfi, sokkal több, mint régen – néha a katolikusok arányszámának megfelelő száma – megemeli a kalapját. A mélyebben vallásosokon kívül ennyieknél ebben nemcsak hitvallás nyilvánul materializmussal, kommunizmussal, szabadkőművességgel, német vallásüldözésekkel és korunk egyéb megpróbáltatásaival szemben, de a végtelen és az emberibb Istenéhez való vonzódás, simulás, megtérés.”

(Napkelet és Napnyugat. Élő szellemek hódolata az Oltáriszentség előtt. Összeállította Bangha Béla SJ. Budapest, 1938. Pázmány-kiadás-Stephaneum Nyomda Rt. 149. old.)

Igen, nagypénteki üzenet, hogy az emberi nem megváltására érettünk megfeszíttetett és feltámadott Jézus Krisztus mindenkit munkásnak hív szőlőjébe – papot és nem papot egyaránt. Lehet, hogy érte idelent csak kereszt jár, de enélkül viszont nincsen feltámadás.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat