HunHír.info

2018. Álom hava 12. nap, Víritó napja.

Íme a jó feleség

2018. február 13. 11:55
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

A Housekeeping Monthly 1955-ben jelentette meg a „Jó feleség ismérvei” című kézikönyvét, melyben részletesen leírták, hogyan kell viselkednie egy ideális asszonynak, feleségnek. A téma annyira népszerű volt, hogy háztartástan órákon is tanították – írja a faithtap.com.

Menedék - Pálfi

E témában persze számos kiváló könyv született már – nálunk különösen is (Elég, ha fellapozzuk Tower Vilmos „Kit vegyek el feleségül?” című művét.) Ám most maradjunk a fentebbi kiadványnál! Bizony nagyon tanulságos megfontolni ma is alábbi tanácsait:

A legszebb mosolyoddal várd haza

Készülj fel párod fogadására. Pihenj 10- 15 percet , hogy felfrissülve várd hazaérkezését. Egy kis smink, rúzs, hajigazítás és az üde megjelenés szinte kötelező. Légy kedves és érdekes.

Hallgasd meg

Lehet, hogy egy tucat fontos dolgot szeretnél mondani neki, de erre nem a legalkalmasabb kedvesed hazatérése. Előbb engedd, hogy ő beszéljen, valószínű, hogy fontosabb mondanivalója van, mint neked.

Ne morgolódj

Ne bosszankodj ha későn érkezik haza, sőt akkor sem, ha egész éjjel kimarad. Inkább gondolj arra, milyen nehézségen mehetett keresztül egész nap, tehát szüksége van egy kis kikapcsolódásra.

Figyelj a gyerekekre

A gyerekek tisztán tartásában és nevelésében maximálisan helyt kell állni. Tanítsd őket tiszteletre és utasítsd rendre ha túl zajosak, amikor az édesapjuk hazaér.

Légy tekintettel az igényeire

Mindenekelőtt tudd, hogy az otthon a béke, a rend és a nyugalom helyszíne, ennek megfelelően biztosítsd férjed komfortját. Kellemes, nyugodt hangon beszélj, segítsd pihenését, készítsd elő a papucsát és igazítsd feje alá a párnát.

Várd vacsorával

Tervezd meg előre, hogy milyen finom ételt készítesz, és azt a tőled elvárható legnagyobb gondossággal főzd meg, majd késedelem nélkül melegen tálald. Ez legalább olyan fontos, mint a meleg fogadtatás, mikor hazaér.

Tarts rendet

Senki sem szeret rendetlenségbe hazatérni. Gondoskodj otthonod tisztántartásáról. Pakolj mindent a helyére, legyen patyolat tiszta a ruha és ragyogó, pormentes a lakás. A legfontosabb, hogy a porszívózással már ne zavarkodj, ha a párod otthon van.

Biztosítsd a maximális kényelmet

Legyen kényelmes széke és az ágya, kínáld meg meleg vagy hideg itallal. Kérdezd meg előtte, melyiket szeretné.

Ne zavard

Ne panaszkodj, ha a férjed későn érkezik haza, vagy ha este el akar menni vacsorázni nélküled. Vita helyett, próbáld megérteni mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, biztos pihenni és ellazulni szeretne.

Ne panaszkodj, és ne tegyél fel buta kérdéseket

A kedves mosoly mindig többet ér, mint a panasz. Ne terheld fölöslegesen a férjed és főképp ne tegyél fel szükségtelen kérdéseket. Ne gyanakodj az ítélőképességében vagy fedhetetlenségében. Jusson eszedbe, hogy Ő a ház ura, és mint olyan, mindig keresztülviszi a saját akaratát becsületesen és igazságosan.

Végezetül

Mindig légy boldog, ha vele lehetsz. Mosolyogj, figyelj rá, és mindig járj a kedvében!

Mondhatnók persze, azóta eltelt több mint fél évszázad, s a mai zaklatott, türelmetlen világunkban egyszerűen utópia mindez. De inkább ne tegyük. Gondoljunk csak arra, mennyire hasonló lelkület hatotta át a mi Reményik Sándorunkat is, aki így írt (Hontalan versekből):

Istenem, nem kérek Tőled nagyot,
vagy tán a legnagyobbat kérem:
add vissza a fakóságok színét!
Bár egy virágot lássak úgy, mint régen,
bár egy arcot, bár egy mozdulatot
lássak olyan igazán ismerősnek,
hogy bennük percnyi otthonom legyen.

Én Istenem, ha elvetted reményem,
az emlékeimben maradj velem!
És add, hogy fájjon igazán a fájás,
és legyen igazi öröm az öröm,
és el ne borítson élő halottként
a közöny ez a szürke vízözön,
és tégy kezembe néha egy kezet,
úgy, hogy érezzem tiszta melegét!
És legyen nekem sok kicsiny dologban
a Te kegyelmed örökké elég.

A versbeli „percnyi otthon” hiánya nyomasztóvá teszi a család, a házasság életét. Halk kérdés: örökös panaszkodás helyett nem lenne-e bölcsebb a fentebbi intelmek megfogadása?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat