HunHír.info

2019. Ígéret hava 20. nap, Kadarta napja.

Arvisura

2010. október 17.
Hunhír.info

Latin neve az octo /nyolc/ szóból származik, mert október hó a római naptárban a 8-ik volt és Paál Zoltán / 1998 / szerint az ősi - özönvíz előtti – magyarok Nagyasszonya Arvisura Anyahita volt.

Menedék - Pálfi

Újabbat a „csízió” sem mond, - ha nem kell feltennünk azokat a derűsen megfogalmazott kérdéseket, minthogy: Mi a csízió? Eszik, vagy isszák? Nagy testű, vagy mikroszkorikus? Színtelen, vagy szagtalan? A csízió szó jelentése mára már feledésbe merült, de a művelődéstörténeti kutatásoknak köszönhetően, ma is fellelhető a szó pontos meghatározása, és ezzel megoldódik a címszó és az „érti a csíziót” szólás-mondás is. Ma jóslatokat,tenyérjóslást, álomfejtéseket is közlő csízió a 2010 ben kiadott Krúdy Gyula olvasmányos, mondjuk érdekes könyve.

Csíciónak eredetileg a 24 hexamétersorból álló verses naptárat nevezték. Ez amolyan öröknaptár-féle volt, amely tájékoztatott az állandó ünnepekről, névnapokról, és fontosabb eseményekről rövidített formában. Minden hónapra két-két sor esett versből, s ez annyi szótagból állt, ahány napja az adott hónapnak van. Mivel a naptárvers első szava Cisio és mert / a circumcisio, a körülmetélés rövidítése, amely január hó első felére vonatkozott „Az Úr körülmetélésének ünnepe” /, ezzel a szóval nevezték el magyarosan az egészet csíziónak. A csízió a 15.századból, pontosabban 1462-ből származó latin kódex 123-124 lapján fordul elő. / Szilágyi Áron adta ki „Régi Magyar Költők Tára” 2. kötetében. M.T.A. /

Igen érdekes, hogy a csízióval kapcsolatos ismereteinket, miként a régi naptár-fajta nem magát a naptárverset, hanem a kalendáriumnak a naptári részétől különvált, önállósult, ponyvakiadványféle kidolgozását jelentette, túléli a szólás / „érti a csíziót” / az ügyes, talpraesett ember,van magához való esze, olyan, akin nem lehet egykönnyen kifogni, nagy okos ravasz, eszes jelentésével.

Az arvisura szerint október a halak, begyűjtés hava, a régi csízió, magyar mindszentek, az ősi, székelynaptár magvető havát és a modern az októbert jegyzi.

A civilizált kereszténység számára nagy ajándék az 1517.október 31-e : ezért a reformáció hónapja is. Nagy áron váltott meg az Úr, hogy a wittembergi vártemplom ajtajára kiszegezett 95 tételből a 12.-e kimondja a világ felé: Az Egyház igazi kincse az EVANGÉLIUM. Hadd tudjuk most mindannyian: ujjá születhetünk és örömkönnyes szemmel állhatunk az égi Paradicsom kapujában. Szeret az Isten! „Az igaz ember hitből él!”

Luther Márton mondotta: „Ha örökös társa akarsz lenni az Úr Jézus Krisztusnak, ha testvérének akarsz találtatni, ha hozzá hasonlóvá akarsz lenni, de nem akarsz vele együtt szenvedni, akkor az ítélet napján nem fog téged elismerni testvérének és örökös társának, hanem azt fogja kérdezni, hol a töviskoronád, kereszted, szegeid, ostorod: vajjon az egész világ számára útálatossággá lettál-e, mint az a világ kezdete óta vele és mindazokkal történt, kik hozzá tartoztak. S ha ezt bizonyítani nem fogod tudni, nem fogja elismerni rólad, hogy testvére vagy.”


A szöveg megállapítását végezte:

Pásztori Tibor Endre

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat