HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

A hátrányos sorsú hagyaték

2005. december 09.
Kovács Attila - HunHír.Hu

Kis naivan azt hittük, hogy a magyarországi média magát nemzetinek és jobboldalinak valló része (a felsorolástól most eltekintünk, mert azért van jó pár) kiemelt figyelmet fordít a verőcei Wass Albert Emlékpark és az írófejedelem szobrának avatására. Nem tette. Talán azért, ami miatt még a mai napig sincs szobra Wass Albertnek a fővárosban. Mi most pótoljuk a "nemzeti" média "mulasztását".

Magyar Menedék - Raffay

Sokezres tömeg jelenlétében avatták fel a XX. század egyik legnagyobb magyar író-költőjének, Wass Albertnek a mellszobrát Verőcén. Tóth Dávid szobrászművész alkotását Beer Miklós váci megyéspüspök, Bethlen Farkas polgármester és az író fia, Wass Endre adta át. A szakadó esőben megrendezett ünnepségen felszólalt Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, Böjte Csaba dévai ferences szerzetes és Bartha József holtmarosi református lelkész, valamint a Czegei Wass Alapítvány elnöke. Az ünnepség részeként Budai Ilona Magyar Örökség-díjas népdalénekes és Ferenczy Csongor színművész csodálatos műsorát is meghallgathattuk.A felszólalók egyetértettek abban, hogy a tavaly december 5-ei népszavazás végeredménye felér egy második Trianonnal. Ennek ellenére - ahogyan azt Bethlen Farkas ígérte - elsősorban mégis a pozitív jövő lehetőségéről esett szó. Verőce polgármestere kijelentette: amint egy család nem tagadhatja meg egyetlen tagját sem, úgy egyetlen nemzet sem tagadhatja meg saját fiait, éljenek bárhol is a világon.

Tőkés László királyhágó-melléki református lelkész továbbvíve a gondolatmenetet kitért arra is:1920 és 1945 tájékán is voltak "árulói" a magyar nemzetnek, mert akkor például az erdélyi magyarság soraiban voltak olyan "nemzettestvérek", akik a románok oldalára álltak és velük ünnepelték együtt Erdély Romániához csatolását. Tőkés László ezen magyarok méltó utódait látja az RMDSZ mai vezetésében, akik - szavai szerint - kiszolgáltatják a székelyeket a románoknak.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai és más, jelenleg Romániához tartozó települések árváinak jótevője a mindenek feletti szeretetre intette hallgatóságát. Akárhogy bánnak is velünk, mindenki felé szeretettel kell fordulnunk - szólított fel Böjte Csaba. Példaként olyan utcagyerekek történetét mesélte el, akiket minden helyről eltanácsoltak, ám amikor ő feltétlen szeretettel fordult feléjük, akkor ezek a gyermekek is megváltoztak. Hinnünk kell a szeretet végső győzelmében - hangsúlyozta Böjte Csaba.

Bartha József, a Czegei Wass Alapítvány elnöke gyújtó hangvételű felszólalásában azt emelte ki, hogy minden magyar magyar, éljen az anyaországban vagy az elcsatolt országrészek bármelyikén. Mindezt több Wass Albert-idézettel is megerősítette.

Az ünnep és a szoboravatás a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével zárult. A zuhogó eső ellenére varázslatos, magyar estét élhettünk át Verőcén.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat