HunHír.info

2017. Fergeteg hava 25. nap, Úrkúnd napja.

Nem az elvek számítanak, csak a pénz – avagy Kálmán Olga ámokfutása

2016. december 19. 10:05
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

forintok-500.jpgLegújabb könyvemben (Kitagadottak. Mélyszántás 3.) egy olyan jelenséget vizsgáltam, ami mindannyiszor felbukkan a történelemben. Valaki eddig Á-t mondott, majd utána egyszer csak B-t mond, és nem ad rá magyarázatot, miért. Vajon mikor őszinte?

Magyar Menedék - Karácsony

Példaként ott van Zilahy Lajos. Ünnepelt író volt a két világháború között. „Két fogoly című” regényében kendőzetlenül írt az oroszországi bolsevizmusról:

„Mint egy szörnyű, hatágú csillag tüzesedett ez az ördögi eszme a szatír képű Lenin agyvelejében, aki maga is tatár eredetű volt. Ez az ember, aki az akarat és akaratátvitel démona tudott lenni, fényszóróktól megvilágítva állt az őrjöngő tömeg felett, kinyújtotta a karját és azt mondta: Öljétek meg a testvéreiteket! És ők megölték. De előbb elpusztították a vallást. A keleti ortodoxiát, amely egyedül tartott össze mindent, leverték Oroszországról, mint egy óriás hordóról az abroncsokat. A széthulló dongák közül a zsidó téboly, a mongol vérszomj és a beteg orosz lélek hisztériája folyt szét, mint az égő borszesz. Egyszerre száz és százezer példányban futkosott már Szmirdjakov lakáj, aki eddig csak Dosztojevszkij képzeletében élt s akinek biztos tudomása volt arról, hogy nincs Isten.”

Nos, Zilahy 1945-ben a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság elnöke lett. Sohasem vallott arról, mi vitte erre.

Vagy vegyük Szabó Pál író esetét. A Horthy-korszakban képes volt a piacon egy öreg kofaasszony káposztafejein táncolni, mert vörös annak az alsószoknyája, tehát – kommunista. Ki kell taposni a „bitang kommunista belét” is! Ott zsidózott, kommunistázott, ahol éppen rájött. Aztán 1945-ben a Szabad Föld főszerkesztője lett és energiáit a derék kommunista elvtársakkal szembeszálló kulákok „áskálódásai”-nak leleplezésére fordította.

No de hagyjuk a továbbiakban Zilahy Lajost és Szabó Pált. Itt van most a negédes mosolyú, mindig fitt Kálmán Olga. Az elektronikus médiumok a nevétől hangosak. Történt ugyanis a minap, hogy az eddig már az Orbán-kormányt is kvázi fasiszta kabinetként titulálók médiumaként ismert ATV főszerkesztő asszonya felmondott, és február közepétől már a HírTV-nek lesz a munkatársa. Ezúttal azonban úgy tűnik, nem titok, mi áll a nagy váltás hátterében: az ATV-nél havi nettó kétmilliót kapott, a HírTV-nél négyet fog.

Elképzelem, amint ül majd Kálmán Olga a képernyő előtt és az Orbán-kabinetet fogja körömszakadtig védeni mondjuk Tamás Gáspár Miklós ellenében. Ahogyan Zoltai Gusztáv is teszi. Korábban nem volt olyan kormányellenes akció, amit ne támogatott volna, aztán egyszerre csak Lázár János tanácsadója lett – természetesen többért, mint amennyivel egykor Júdás beérte. (És akkor még, ha már a HírTV-ről van szó, a korábban ott észt osztó Csintalan Sándor ámokfutásától nem is szóltunk...)

Vörösmarty Mihály epigrammáját forgatom fejemben: „Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett / tiszta tükörként fog visszamosolyogni rád.” Hát ezt bizony nem a mindenkori Kálmán Olgákról írta, az bizonyos. Náluk ugyanis nem az elvek számítanak, csak a pénz.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel - Szendrey Marót ErvinA Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A jövő elkezdődött - Bogár LászlóA jövő elkezdődött
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2017 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2017
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kalkuttai Szent Teréz anya bölcsességei - Carol Kelly-GangiKalkuttai Szent Teréz anya bölcsességei
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A nándorfehérvári csata 1456 - Cseh ValentinA nándorfehérvári csata 1456
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat