HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Irodalomtanításunk mutassa meg, mennyire büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk!

2015. január 25. 10:00
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Nyilván nemcsak e sorok írójának állandó fájdalma, hogy mindmáig nem kapják meg méltó helyüket költőink, íróink irodalomtanításunkban. Mintha szégyen lenne, hogy vannak műveik, melyekben élesen tárták fel nemzetünk sorskérdéseit és történelme fordulópontjait. Itt van erre például az öt év híján százhúsz éve, 1900. január 25-én született Fekete István esete.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Akinek korszakos regénye, az 1940-ben megjelent Zsellérek kapható ugyan újra, ámde valahogy mégsem tananyag. Sokan őt csak a Vuk, a Tüskevár, a Kele vagy éppen A koppányi aga testamentuma írójaként ismerik. Természetesen semmi baj e művekkel, mondhatnók, fakulhatatlan részei prózánknak. Hiszen ki nem emlékeznék reájuk iskolaéveiből?

Igen, csakhogy evidenciának kellene lennie, hogy egy alkotót a maga életműve teljességében mutassanak be az arra hivatottak. Mert lehet-e Zrínyiről a Szigeti veszedelem, Petőfiről a János vitéz, Aranyról a Toldi, Madáchról Az ember tragédiája nélkül tanítani? Ugye nem. Elvégre a felsoroltak nem véletlen, hogy éppen e művük által váltak klasszikusokká.

Nyilván nem stilisztikai vagy esztétikai szempontok alapján való persze, hogy bizonyos életműveket vagy egyáltalán nem, vagy csak néhány sorban „intéznek el” tankönyveink. Mert mit tud ma egy átlagos középiskolás például Szabó Dezsőről, Reményik Sándorról, netán Mécs Lászlóról? Olvasott tőlük valaha is valamit, tud gondolataikból idézni csak egy sort is?

Bizony nem lehet elégszer hangsúlyozni mindazon irodalomtanárok felelősségét, akik ismerik nemcsak közismert nagyjaink, hanem a náluknál semmivel sem kisebb alkotók egyértelműen világnézeti okokból, politikai megfontolásokból oly elhallgatott életművét. Az ő kötelességük, hogy akár óráikon, akár azokon kívül mindjobban megismertessék őket tanulóikkal.

Hiszen volt idő még múlt századunk ötvenes éveiben is, amikor a tanár szépen betette maga után az ajtót, és azt tanított, amit akart. A költőink, íróink műveiben aranyként felcsillámló igazságokat hirdette, megmutatva, mi a szép, a jó és az igaz. Ami persze burkoltan lázadás volt a rendszer ellen, de megérte. Nagybetűs Embereket nevelt ezzel.

Igen, Fekete Istvánt is vissza kellene hozni iskoláinkba újra. De nemcsak „ifjúsági regényei”-t. Ki kellene őket egészíteni végre a „Zsellérek”-kel. Hiszen nincsen olyan lapja, amiből ne tanulnának gyermekeink. Még ha csak egy sor marad is meg belőlük netán, megérte. Mint amilyen ez: „Egy szem búzában több csoda van, mint egész Budapesten.” 

És akkor egy világ tárulna ki nyiladozó értelmük és megnövő szívük előtt. Egy olyan világ, amiben szeretet és igazság lakozik. Amiben minden a „helyére kerül”, amiben a globális világ hívságai és csalóka ábrándjai szertefoszlanak. Amiben bebizonyosodik, mennyire büszkék lehetünk arra, hogy MAGYAROK VAGYUNK.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat