HunHír.info

2018. Kikelet hava 25. nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Ezt is megértük végre: Kertész Imre tagadja, hogy a holocaust borzalmas volt!

2013. július 08. 10:43
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Kertesz-Imre.jpgMinden korban, de a maiban különösen is akadnak zseniális művészeknek kikiáltottak (ilyetén nemritkán Nobel-díjat is elnyerők), akiket viszont kérdés, kik olvasnak, hiszen önmagukat sem veszik komolyan. Alighanem elég közülük Kertész Imrére gondolnunk, akinek (remélhetően) legutolsó regényéből és interjújából kiderül, mit is gondol a holocaustról. Az előbbiről ugyanis így nyilatkozott a minap: 'Olyan művet hoztam létre, amely ábrázolja a holokausztot, mint olyat, anélkül, hogy a borzalmak rút irodalma legyen.' Hiába, ezt is megértük végre: tagadja, hogy a holocaust borzalmas volt!

'A Felszámolás volt az utolsó regénye és a Luisa Zielinskinek adott nyilatkozata volt az utolsó interjú, amelyet életében adott - jelentette ki Kertész Imre az Egyesült Államokban megjelenő The Paris Rewiew című irodalmi folyóirat legújabb számában.' - adja tudtuk a Mazsihisz honlapja 2013. július 2-án. Megkíméljük olvasóinkat az utolsónak beharangozott kertésziáda részletes bemutatásától, elég belőle három aranyköpését idéznünk. Íme az első:

'Olyan művet hoztam létre, amely ábrázolja a holokausztot, mint olyat, anélkül, hogy a borzalmak rút irodalma legyen.'

Kilóg ama bizonyos, ugyebár, csak az a kérdés mármost, hogy ezért vajon hány év járna, no persze nem neki, hanem másnak? Micsoda? Holocaustregény, amely nem hemzseg a náci borzalmak ecsetelésétől? De lássuk a másodikat! Zielinski szavai szerint 'hosszú időbe telt számára, hogy elsajátítsa az írásnak még az alapjait is: eleinte nem tudott mit kezdeni az Auschwitzban eltöltött egy év tapasztalataival', majd Kertészt idézte szó szerint:

'Mert ez a tapasztalat nem jelentett irodalmi ébredést, nem adott alkalmat a szakmai és művészi önelemzésre. Fogalmam sem volt arról, hogy pontosan mit akarok és ezt kitalálni, küzdelem volt.'

Ismételt kilógás, nemde? Eszerint az oly borzalmas és rút történések valójában csak az ő kitalálásai? Ha igen, ez mégis nem minősül sajtóvétségnek? Végül lássuk a harmadikat!

'A náci rendszer mindent elnyelt. Olyan hatékonyan működött, hogy a legtöbb embernek még esélye sem volt arra, hogy megértse az általa megélt eseményeket.'

Szóval mindent elnyelt az a fránya náci rendszer! Kivéve persze az olyan zseniális művészeknek kikiáltottakat (ilyetén nemritkán Nobel-díjat is elnyerőket), mint amilyen ő. Hiába, ezt is megértük végre: tagadja, hogy a holocaust borzalmas volt!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Globális agymosás - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális agymosás
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A magyar környezet atlasza - Faragó ImreA magyar környezet atlasza
Térkép - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat