HunHír.info

2018. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Újabb világszégyen: a Műcsarnok igazgatója nem engedné benne Horthy-emlékmű felállítását

2012. augusztus 06. 12:59
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

horthy_erdelyben250.jpgAmint a napokban jeleztük, kormánytámogatású hivatalosságaink szóra sem méltatják elhallgatott irodalmi nagyjainkat, azonban nemcsak róluk, gyalázott politikai eleinkről sem akarnak hallani, nemhogy például emlékművet állítani nekik: bizonyítva a világhatalomnak, hogy a neki való megfeleléskényszer kinyilvánításában sincsen uborkaszezon, a minap a Műcsarnok igazgatója elmondta, nem engedné benne Horthy-emlékmű felállítását, mert az bizony a művészi múltformálás 'szélsőséges megközelítési módja' volna: igen, ilyen alighanem csak nálunk fordulhat elő, mivel máshol már nemcsak múzeumi, köztéri emlékművek sokasága állna egy nemzeti hősnek.

Magyar Menedék - Migránsokk

Amint a 'Népszabadság' írja (2012. augusztus 3.), 'Mi a magyar most?' címmel ötven kortárs képzőművész alkotásainak bemutatásával a 'magyar identitás megjelenítésére' kiállítás nyílt a Műcsarnokban, amelynek igazgatója s a tárlat kurátora, Gulyás Gábor elmondta (túl azon, mennyire örül, hogy a bemutatottak értelmezését segítő rövidfilmben például Heller Ágnes fejti ki válaszát a címadó kérdésre), hogy nem a politikai közbeszéd leegyszerűsítő logikája és vulgáris hangneme, hanem 'a művészet árnyaltságá'-val, 'gazdag kifejezőerejé'-vel hatás jegyében 'a szélsőséges megközelítési módot alkalmazó munkák' szigorúan kizártak, majd arra a kérdésre, Horthy például jöhet-e, így válaszolt:

'Miért ne lehetne reflektálni Horthy szerepére? Persze ha valaki egy Horthy-emlékművet szeretne felállítani a Műcsarnokban, azt nem engedném. Egyébként ráhibázott: az egyik képen megjelenik Horthy, egy másikon pedig Kádár János is. E két ember történelmi szerepéről mostanában olyan sokat beszélnek, személyiségük annyira 'benne van a levegőben', hogy bizonyos furcsa értelemben celebeknek is tekinthetjük őket. Nekem ez nem nagyon tetszik, de tudomásul veszem.'

Szóval Horthy és Kádár 'celebek', csakhogy a rájuk használt, egyre elcsépeltebb kifejezés bármikor bárkire vonatkoztatható, ugyanis az angol 'celebrity' megrövidüléseként híres és hírhedt személyt egyaránt jelenthet, így különösebb szemantikai szakavatottság nélkül is belátható tehát, hogy a bolsevizmust 1919-ben legyűrő, ezzel Európát tőle megmentő Horthynak az azzal szembeszállókat 1956 után felakasztató Kádárral egy lapon történő emlegetése aligha kérdés, hogy csupán a tudatlanság számlájára írható-e, miként az sem, már hányadik világszégyen ez, hiszen ilyen alighanem csak nálunk fordulhat elő, mivel máshol már nemcsak múzeumi, köztéri emlékművek sokasága állna egy nemzeti hősnek.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat