HunHír.info

2018. Földanya hava 26. nap, Balassa napja.

Kerecsen nap Kiskunfélegyházán

2011. december 23. 11:00
Hunhír.info

kerecsen_nap-kiskunfelegyhaza2011.jpgA Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület és a Huszka József Hagyományőrző Egyesület idén is megünnepelte a téli napfordulón a Kerecsen napot, ezt az ősi magyar ünnepet. Dinnyés Gyula az íjászok vezetője üdvözölte a vendégeket, többek között Kollár László és Dongó József önkormányzati képviselőket. Meleg teával és zsíros kenyérrel kedveskedtek mindenkinek, majd kivonultak a Fürdőszálló udvarára. Itt Kiss Ákos Jenő elénekelte a Himnuszt, és ezután a szertüzet körbeállva kezdetét vette az ünnepség.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Dinnyés Gyula beszélt a szép napról, a hagyományról, amikor a téli napfordulón őseink sólymot röptettek, tüzet gyújtottak és körbeállva énekeltek, doboltak, majd egy darab fát a tűzbe dobva fogalmazták meg kívánságaikat az új évre.

"Karácsony közeledte előtt, december 21-e a téli napforduló után hosszabbak lesznek a nappalok, a nap fényessége győzedelmeskedik. A fényességet, a tisztaságot, a becsületet értékeljük nagyobbra a sötétségnél. Mi is tanuljuk a régi, ősi szokásainkat, ezt próbáljuk visszaszerezni. A szertüzet őseink mindig tiszta szívvel, tiszta lélekkel rakták, szemetet sose raktak bele, kimondottan az égieknek, az ősöknek ajánlották. Nem véletlenül gyújtották meg őseink tüzes nyíllal a tüzet, nyugat irányába lőtték ki. Ezzel azt jelképezték, hogy mivel nyugat felől kapjuk a sötétséget, kelet felől a fényt, a tisztaságot, nyugat felé kilőtt tüzes nyílvesszőkkel próbálták sürgetni a sötétségen való győzedelmességet, avagy a sötétség eltűnését. Elég sötét világban élünk, ma is így kellene meggyújtani a tüzet, amely teljes egészében magyar szokás. Üzenet az égieknek. A tüzet napkeltéig kellene őrizni, amikor a fény újraéled és hirdeti a győzedelmességet. Azt látom az egyetlen egy kiútnak a magyar nemzetnek, hogy vissza kell térni a gyökerekhez. Az ősi, tiszta, becsületes, igazán egyenes derékkal való élés az ami kivezethet bennünket ebből a bankárok által irányított világból. Kívánom, hogy sokan, sokkal többen ünnepelhessünk együtt és örök életet a magyar nemzetnek! "

A szertüzet körben állók egymás kezét fogva énekeltek, a kívánságfákat tűzbe dobva fogalmazták meg óhajaikat. A Szózat és a székely himnusz hangjaival ért véget az ünnepség.

Lejegyezte: Cserép Anikó

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat