HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Nincs már világnézetünk, ami az életet és a halált feloldaná, mivel hiányoznak életünkből az azt betöltő erkölcsi törvények

2011. augusztus 03. 13:55
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

templom.jpgSokszor csak a Bibliát és a katekizmust forgató, így földi életükhöz korántsem görcsösen ragaszkodó és a halált nem mindenáron elodázni törekvő eleink evilági létezésüket nem véletlenül hasonlították vonaton való utazáshoz is: korunk átlagemberével szemben még volt világnézetük, ami az életet és a halált feloldotta, mivel nem hiányoztak életükből az azt betöltő erkölcsi törvények, még Isten utasai voltak, amiért tudták, hogy ha a vonat kisiklik, szerencsétlenség történik, akárcsak, ha az ember Isten törvényeinek vágányát elhagyja.

Ez derül ki a kiváló osztrák katolikus hitelemző, Franz Spirago könyvéből (Példatár főleg hitszónokok és hitoktatók számára, 1927), miszerint egy prédikátor az alábbi bölcs hasonlattal élt:

1. Aki vonaton utazik, siet gyorsan a célja felé, egyik állomás gyorsan követi a másikat: az emberi életben is egyik év a másik után hamar elmúlik, az ember hamar megöregszik s közeledik a sírhoz.

2. A vonaton majd beszállnak utasok, majd ki: az emberi életben is naponként születnek emberek, mások pedig meghalnak.

3. Ha a vonat kisiklik, szerencsétlenség történik: hasonló azon ember sorsa, aki az Isten törvényeinek vágányát elhagyja s vétkezik: az ilyent a földi, sőt sokszor az örök büntetés éri utol.

4. Aki vonaton akar utazni, annak menetjegyet kell váltania, menetjegy nélkül utaznia nem szabad s nem juthat el utazásának végállomására: éppen így minden embernek föl kell vennie a keresztség szentségét, mert keresztség nélkül nincs üdvösség.

5. Az utazónak szüksége van pénzre, hogy fizetni tudjon: az életben is minden embernek kell fizetnie, azaz fáradoznia s nehézségeket elviselnie, hogy azáltal a mennyországot kiérdemelhesse.

6. Kis gyermekek nem fizetnek a vonaton semmit: így a kisgyermekek, kik a keresztség után halnak meg, a halál után azonnal a mennyországba jutnak, tehát elnyerik az örök üdvösséget minden fáradtság és nehézség nélkül.

7. Akinek sok a poggyásza, az nem utazik oly kényelmesen, mint akinek kevés van vagy egyáltalában nincs: az életben is némely ember nagyon meg van terhelve földi javakkal s azáltal sok a gondja, mások ellenben az evangéliumi tanácsok követése által (zárdába lépés) földi gondoktól mentekké tették magukat s ezáltal örök üdvösségüket sokkal könnyebben el tudják érni, mint mások,.

8. A kalauz kiszállásra szólítja föl az utasokat a végállomáson: éppen így jön a halál az emberekért.

9. A kiszállásnál a menetjegyet kérik: ugyanígy a halál pillanatában minden embernek szüksége van a keresztségben kapott ártatlanságra, ha azt akarja, hogy a mennybe beeresszék. Aki a menetjegyét elvesztette, annak bírságot kell fizetnie:Í aki a keresztségben kapott ártatlanságot elvesztette, annak szenvednie kell.

10. Egyeseknek a kiszállás után a következő vonatra kell várakozniuk, ami sokszor rendkívül unalmas dolog: így némely embernek a halála után a tisztítótűzben kell még a szabadulásra várakoznia.

Tanulság: amint Arthur E. Imhof elismerte az újkori ember mentális mélyrepülésének okait kereső tanulmányában ((Die verlorenen Welten: Alltagsbewältigung durch unsere Vorfahren und weshalb wir uns heute so schwer damit tun (Elveszített világok: hogyan gyűrték le eleink a mindennapokat és miért boldogulunk mi ezzel oly nehezen), 1986), sokszor csak a Bibliát és a katekizmust forgató, így földi életükhöz korántsem görcsösen ragaszkodó és a halált nem mindenáron elodázni törekvő eleinknek még volt világnézetük, ami az életet és a halált feloldotta, mivel nem hiányoztak életükből az azt betöltő erkölcsi törvények, még Isten utasai voltak, amiért tudták, hogy ha a vonat kisiklik, szerencsétlenség történik, akárcsak, ha az ember Isten törvényeinek vágányát elhagyja.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat